Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Ciecierzyca bez glutenu

Ciecierzyca Bezglutenowa+

Bezglutenowa ciecierzyca

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) jest zaliczana do roślin strączkowych. Znajdują się w niej białko, błonnik, witaminy i związki mineralne. Ciecierzyca to dobry zamiennik mięsa w dietach wegetariańskich i wegańskich. Jakie jeszcze ma właściwości? Jak odpowiednio ją przygotowywać, aby uniknąć nieprzyjemnych objawów ze strony układu trawiennego?

Czym się różni ciecierzyca bezglutenowa od cieciorki?

Ciecierzyca bezglutenowa to inaczej cieciorka lub groch włoski. Jest zaliczana do najstarszych roślin jadalnych na świecie. Ludzie uprawiają ją od tysięcy lat. Zwiększającą się popularność to warzywo zawdzięcza swoim zaletom kulinarnym i właściwościom prozdrowotnym. Czasami nie bez powodu ciecierzycę bezglutenową nazywa się superżywnością (ang. superfoods).

Chociaż ciecierzyca jest naturalnie bezglutenowa, to ten alergen może się do niej dostać w procesie produkcji. Dlatego jeżeli cierpisz na celiakię lub na nietolerancję glutenu, to powinieneś wybierać produkty spożywcze, które zostały przebadane na zawartość glutenu i są bezpieczne.

Ile białka występuje w ciecierzycy?

Tak samo, jak wiele innych roślin strączkowych ciecierzyca bezglutenowa stanowi bardzo wartościowe źródło białka. W 100 g ugotowanej cieciorki jest go około 8,86 proc. Białko w ciecierzycy zawiera prawie wszystkie niezbędne do funkcjonowania organizmu aminokwasy.

Niezbędne, czyli egzogenne aminokwasy to takie, które musisz przyjmować z pożywieniem. Twój organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć.

Ciecierzyca bezglutenowa tak samo, jak inne produkty pochodzenia roślinnego, ma w sobie bardzo dużo niezbędnych aminokwasów, to jednak nie są to wszystkie. Dlatego powinieneś uzupełnić swoją dietę o inne źródła białka, aby była ona w pełni wartościowa. Powinny się w niej znaleźć między innymi zboża, nasiona, soja, groch, soczewica, czy fasola.

bezglutenowa ciecierzyca

Jakie są wartości odżywcze ciecierzycy bezglutenowej?

Ciecierzyca bezglutenowa ma w swoim składzie również korzystne dla zdrowia węglowodany złożone, witaminy A, C, E i z grupy B, oraz związki mineralne, w tym żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas.

Cieciorka bezglutenowa to również bardzo wartościowe źródło antyoksydantów. Ich zadaniem jest neutralizowanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu.

Groch włoski bezglutenowy jest również bogaty w sterole roślinne i błonnik pokarmowy. Ten ostatnim może być pomocny między innymi przy zaparciach. Błonnik jest pewnego rodzaju pokarmem dla korzystnych bakterii jelitowych.

Jak gotować ciecierzycę bezglutenową?

Wiele osób niestety unika jedzenie roślin strączkowych. Uznawane są za ciężkostrawne i mogą powodować nieprzyjemne objawy w układzie pokarmowym. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim wzdęcia i uczucie ciężkości po posiłku. To prawda, że rośliny strączkowe nie są lekkostrawne i mogą być wiatropędne. Jednak można te ich właściwości zmniejszyć przez odpowiednie przygotowywanie potraw z ciecierzycy bezglutenowej.

Bardzo ważne jest jej odpowiednio długie moczenia. Po nim należy wymienić wodę. Nie można gotować cieciorki w tej samej wodzie, w której się moczyła. Trzeba ją gotować mniej więcej przez dwadzieścia minut. Bez przykrycia, za to na bardzo dużym ogniu. Warto do gotowania dodawać liście laurowe lub kminek, które mogą pozytywnie wpływać na procesy trawienne. Ciecierzycę bezglutenową trzeba posolić dopiero pod koniec gotowania.

Ile kalorii jest w ciecierzycy bezglutenowej?

Ugotowana ciecierzyca bezglutenowa dostarcza 164 kcal/100 g. Jej zaletą jest bardzo niska zawartość tłuszczów. Ciecierzyca jest sycąca, więc może przyczyniać się do zmniejszenia apetytu. W rezultacie w ciągu dnia, Twój organizm może przyswoić mniej kalorii. Ciecierzyca bezglutenowa z pewnością nie jest produktem spożywczym, którego jedzenie mogłoby prowadzić do przybrania na wadze. Wręcz przeciwnie. Jest ona polecana nawet dla osób będących na diecie odchudzającej. Warto połączyć ją wtedy z innymi roślinami strączkowymi, aby uzupełnić jadłospis w niezbędne witaminy i minerały.

Jak smakuje ciecierzyca bezglutenowa?

Ciecierzyca bezglutenowa ma subtelny, lekko orzechowy smak. W kuchni sprawdzi się jako baza lub podstawa do bardzo wielu zdrowych potraw. Idealnie nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia, pieczenia, czy kiszenia. To dobry dodatek na przykład do gulaszu, różnego rodzaju past kanapkowych czy zup. Możesz ją również łączyć z sałatkami lub kanapkami. Ciecierzyca bezglutenowa jest bardzo znanym składnikiem falafeli i hummusu. Obie te potrawy możesz przygotować w domu.

Jak zrobić hummus z ciecierzycy bezglutenowej?

Przygotowywanie domowego hummusu polega na dokładnym zmiksowaniu ze sobą konkretnych składników. Zaliczamy do nich: ugotowaną wcześniej ciecierzycę, ząbek czosnku, kmin rzymski, sok z cytryny, pastę sezamową, wodę i sól. Ciecierzycę do zrobienia humusu najpierw należy zostawić do namoczenia na całą noc z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie należy te ziarna opłukać i wymienić w nich wodę. Dopiero wtedy, możesz zacząć gotować ciecierzycę bezglutenową.

hummus

Czy wiesz, że …

… badacze roślin biblijnych uważają, że cytat z księgi Izajasza (30,24): „Woły i osły obrabiające rolę żreć będą paszę dobrze przyprawioną, która została przewiana opałką i siedlaczką”, odnosi się do ciecierzycy pospolitej. Hebrajskie słowo występujące w podanym cytacie oznacza paszę wzbogacaną ciecierzycą. Wcześniej sądzono, że w ten sposób przygotowana pasza jest zapowiadaną przez proroka Izajasza oznaką dobrobytu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium