Chrom należy do grupy mikroelementów biorących udział w wielu procesach metabolicznych. Pierwiastek ten występuje w dwóch postaciach:
chrom na III stopniu utlenienia to mikroelement występujący w produktach spożywczych, który jest uważany za istotny składnik diety,
chrom na IV stopniu utlenienia to pierwiastek o właściwościach toksycznych, którego pochodne są wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu.
Chrom na III stopniu utlenienia jest składnikiem wielu produktów spożywczych oraz suplementów diety.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Chrom – jaka jest jego rola w organizmie człowieka?
Chrom pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka:
uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek,
zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę,
pomaga w regulacji poziomu cholesterolu we krwi,
stanowi element profilaktyki osteoporozy
uczestniczy w stabilizacji struktur RNA,
jest elementem składowym wielu enzymów trawiennych,
zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy,
uczestniczy w procesie metabolizmu glukozy,
bierze udział w procesach antyoksydacyjnych,
wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego,
wspomaga syntezę witamin i hormonów,
może pośrednio łagodzić procesy powodujące zaburzenia poznawcze i otępienie,
ma korzystny wpływ na pacjentów z chorobą Alzheimera i Parkinsona,
pomaga zwalczać problemy z pamięcią i nauką, kontrolą apetytu oraz hormonami płciowymi,
wykazuje działanie antydepresyjne i antylękowe przez podniesienie poziomu serotoniny,
pomaga w niwelowaniu dobowych wahań nastroju, PMS, depresji atypowej i sezonowych zaburzeń afektywnych.
Wpływ na tak wiele procesów zachodzących w organizmie sprawia, że dużej wagi nabiera dostarczanie tego pierwiastka w zbilansowanej diecie, a także w formie suplementów zawierających chrom.
Jakie jest zapotrzebowanie organizmu na chrom?
Zalecana i bezpieczna dawka chromu dla osób zdrowych wynosi 50-200 μg/dzień. Istnieje jeszcze współczynnik wystarczającego spożycia, który jest ustalany według przeciętnego dostarczania składników odżywczych w diecie. Jego wartość wynosi odpowiednio dla:
mężczyzn między 14 a 50 rokiem życia– 35 μg/dzień,
mężczyzn powyżej 50 roku życia – 30 μg/dzień
kobiet między 15 a 50 rokiem życia – 25 μg/dzień,
kobiet po 50 roku życia – 20 μg/dzień,
kobiet w okresie karmienia piersią – 45 μg/dzień,
dzieci do 6 miesiąca życia – 0,2 μg/dzień,
dzieci do 1 roku życia – 5,5 μg/dzień,
dzieci między 1 a 3 rokiem życia – 11 μg/dzień,
dzieci między 4 a 8 rokiem życia 15 μg/dzień.
Osoby, u których występuje wyższe zapotrzebowanie na chrom, mogą dostarczać ten pierwiastek w maksymalnej dawce nieprzekraczającej 250 μg/dzień.
Bardzo istotną kwestią jest także poziom wchłaniania chromu z przewodu pokarmowego, na który wpływają różne czynniki. Tempo przyswajania tego pierwiastka może zwalniać pod wpływem fitynianów. Jego zwiększenie można osiągnąć przy równoczesnym spożywaniu witaminy C, aminokwasów, szczawianów i niacyny. Przeciętne wchłanianie chromu z przewodu pokarmowego wynosi ok. 0,4-2,5%.
Chrom – w jakich produktach jest najwięcej tego pierwiastka?
Najlepszym źródłem chromu są produkty pochodzenia zwierzęcego:
Przyswajanie chromu przez organizm zwiększa obecność witaminy B3, glicyny, cysteiny oraz kwasu glutaminowego.
Chrom – jakie są skutki jego niedoboru w organizmie?
Na niedobór chromu są szczególnie narażone osoby, których dieta bazuje na produktach o wysokim stopniu przetworzenia. To dosyć charakterystyczne zjawisko dla populacji w krajach rozwiniętych. Większe zapotrzebowanie na chrom, a więc i wzmożone ryzyko niedoboru tego pierwiastka, wykazują:
sportowcy,
kobiety karmiące piersią,
osoby pracujące fizycznie,
osoby na diecie wysokocukrowej,
osoby na diecie odchudzającej.
Chrom wydalany jest głównie z moczem. W dużo mniejszym stopniu także z żółcią czy przez jego wykorzystanie do budowy struktury włosów. Optymalny poziom chromu w organizmie ma szczególne znaczenie dla osób walczących z nadmiarowymi kilogramami, ponieważ hamuje apetyt na słodycze.
Niedobory chromu mogą przynosić wiele niepokojących objawów jak:
utrata masy ciała,
pobudzenie i wahania nastroju,
zaburzenia koordynacji ruchowej,
obecność stanów lękowych,
przyspieszenie rozwoju schorzeń jak cukrzyca, miażdżyca czy depresja,
mrowienie palców stóp i dłoni,
wypadanie włosów,
łamliwość paznokci.
Na niedostateczny poziom chromu w organizmie może również wskazywać:
nietolerancja glukozy,
obecność glukozy w moczu,
insulinooporność i obniżona liczba IR,
hiperinsulinemia,
zaburzenia lipidowe,
zaburzenia wzrostu,
neuropatia,
encefalopatia.
Niedobór chromu zwiększa apetyt na słodkie przekąski. Jednocześnie przyjmowanie dużej ilości cukrów prostych zwiększa tempo wydalania tego pierwiastka, co jeszcze bardziej pogłębia jego niedobory.
Chrom – jakie są skutki nadmiaru w organizmie?
Chrom znajduje zastosowanie w profilaktyce wielu schorzeń. Ponadto zmniejsza wydalanie wapnia z organizmu. Oprócz dostarczania pierwiastka w zbilansowanej diecie dosyć powszechne jest również stosowanie suplementów z chromem. Chrom jest dosyć szybko wydalany z organizmu. W nadmiarze nie pozostaje jednak obojętny i może powodować:
uszkodzenia w obrębie DNA,
zwiększone ryzyko rozwoju chorób nowotworowych
zaburzenia procesu produkcji insuliny,
ryzyko rozwoju wrzodów żołądka i dwunastnicy,
obniżenie przyswajalności cynku i żelaza przez organizm.
Dlatego warto pamiętać o przyjmowaniu suplementów z chromem ściśle według zaleceń producenta.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.