BIO chleb
Chleb ekologiczny to złoty środek, dzięki któremu można wprowadzić do swojej diety zdrowe, pełnowartościowe produkty, a jednocześnie nie rezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń. Najstarsze wzmianki o chlebie pochodzą sprzed 11 tysięcy lat. Już wtedy był on składnikiem codziennej diety. Chleb bardzo mocno zakorzenił się w naszej kulturze. Znany był w Babilonii, Egipcie, Grecji i Asyrii. Obecnie przemysłowa produkcja chleba niewiele ma wspólnego z tradycyjnymi metodami jego wypieku. To przekłada się na niską jakość i dużą zawartość chemicznych dodatków. Dlatego coraz więcej osób sięga po zdrowszy chleb BIO.
Chleb Biały Pita BIO 280 g Florentin
Produkt świeży zapakowany w folię vacuum. Gwarantowany termin przydatności: 14-30 dni
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Brązowy Pita BIO 280 g Florentin
Produkt świeży zapakowany w folię vacuum. Gwarantowany termin przydatności: 14-30 dni
Wewnątrz znajdują się 4 kawałki chlebka
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bezglutenowy Chleb Gryczany BIO 250 g Schnitzer
Z dojrzewającej na słońcu gryki, której źródło znajduje się w Mongolii. Ten pyszny chleb zawiera naturalny błonnik i magnez.
Składniki:
zakwas z gryki* (pełnoziarnista mąka gryczana*, woda), woda, mąka kukurydziana*, mąka sojowa*, pełnoziarnista mąka gryczana*, nasiona słonecznika*, pełnoziarnista mąka z prosa*, mąka ryżowa*, sól morska, błonnik jabłkowy*, miód*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Esseński BIO 400 g Terrasana
Chleb Esseński BIO 400 g Terrasana
Ekologiczny chleb esseński, wyprodukowany wyłącznie ze skiełkowanej pszenicy. 2-3 dniowe kiełki pszenicy są mielone i pieczone w niskiej temperaturze.
Składniki:
ekologiczna, skiełkowana pszenica* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna - 991 kJ / 236 kcal
Tłuszcz - 0,80 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g
Węglowodany - 47,00 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 10,30 g
Sól - 0 g
Kraj pochodzenia: Holandia
Certyfikaty: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Esseński Orkiszowy BIO 400 g Terrasana
Chleb Esseński Orkiszowy BIO 400 g Terrasana
Ekologiczny chleb esseński, wyprodukowany wyłącznie ze skiełkowanej pszenicy. 2-3 dniowe kiełki pszenicy są mielone i pieczone w niskiej temperaturze.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Esseński Żytni BIO 400 g Terrasana
Chleb Esseński Żytni BIO 400 g Terrasana
Ekologiczny chleb esseński żytni, wyprodukowany wyłącznie ze skiełkowanego żyta. 2-3 dniowe kiełki żyta są mielone i pieczone w niskiej temperaturze (110°C - 130°C). Chleb nie zawiera drożdży ani zakwasów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Jasny Kanapkowy Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Bezglutenowy chleb jasny, bez MLEKA oraz jajek. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
woda, skrobia kukurydziana*, zakwas: woda, mąka ryżowa*; syrop ryżowy*, mąka ryżowa*, mąka quinoa*, mąka z lnu*, błonnik z babki płesznik*, olej słonecznikowy*, białko grochu*, drożdże*, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar*, sól *certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb Królewski z Ziarnami Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Bezglutenowy chleb z ziarnami na zakwasie, bez PSZENICY, laktozy, jaj. Wysoka zawartość błonnika. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
zakwas (mąka ryżowa*, woda) woda, skrobia kukurydziana*, nasiona* 9 % (słonecznik*, siemię lniane*, dynia*), mąka ryżowa*, syrop ryżowy*, olej słonecznikowy*, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, guma guar*), białko grochu*, drożdże*, glukoza*, sól, błonnik (z babki płesznik*, jabłkowy*, ziemniaczany*), mąka gryczana*, skrobia ryżowa*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Lniany Suszony ze Słonecznikiem i Lnem Bezglutenowy BIO 70 g Papagrin
Chleb Lniany Suszony ze Słonecznikiem i Lnem Bezglutenowy BIO 70 g Papagrin
Składniki:
siemię lniane* (62%), słonecznik* (28%), sezam naturalny*, sól morska
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb Tostowy BIO 400 g Il Buon Pane
Chleb z mąki pszennej typ 0 z oliwą z oliwek extra virgin (4 %) i dekstrozą. Produkt potraktowany alkoholem etylowym.
Opakowanie zawiera 16 sugerowanych porcji po 25 g.
Składniki:
mąka PSZENNA* typ „0” (67%), woda, drożdże, oliwa z oliwek extra virgin* (4%), dekstroza* (2,1%), sól, mąka PSZENNA słodowa*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb Tostowy Pełnoziarnisty BIO 400 g Il Buon Pane
Chleb PSZENNY pełnoziarnisty z oliwą z oliwek extra virgin (4%) i dekstrozą. Produkt potraktowany alkoholem etylowym.
Źródło błonnika pokarmowego. Opakowanie zawiera 16 sugerowanych porcji po 25 g.
Składniki:
mąka PSZENNA pełnoziarnista* 64%, woda, drożdże, oliwa z oliwek extra virgin* 4%, dekstroza* 1,6%, sól, GLUTEN PSZENNY*, mąka PSZENNA słodowa*, mąka PSZENNA* typ „0”.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb z Pełnego Ziarna Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Bezglutenowy chleb z ziaren, bez MLEKA, JAJEK oraz drożdży. Odpowiedni dla wegan. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
woda, ziarna 31,8%* (słonecznik*, siemię lniane brązowe*, dynia*, siemię lniane żółte*, kasza jaglana*), płatki OWSIANE* (bezglutenowe) 22%, olej roślinny słonecznikowy*, regulator kwasowości: kwas jabłkowy*, błonnik z babki płesznik*, błonnik jabłkowy*, sól
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chlebek Duży Naan Naturalny BIO 280 g Terrasana
Chlebek Duży Naan Naturalny BIO 280 g Terrasana
Składniki:
Mąka PSZENNA*, woda, olej słonecznikowy*, nasiona czarnuszki*, mąka ŻYTNIA*, sól morska, drożdże*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Naan to płaski drożdżowy chlebek, popularny w kuchni indyjskiej. Idealny do curry lub do innych past.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Pieczywo Maca Razowa BIO 180 g Yoga Life
Maca to tradycyjne pieczywo chrupkie o niskiej zawartości tłuszczu. To smaczna przekąska i alternatywa dla zwykłego pieczywa.
Składniki:
mąka pszenna razowa**produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pieczywo Maca z Sezamem BIO 180 g Yoga Liffe
Maca to tradycyjne pieczywo chrupkie o niskiej zawartości tłuszczu. To smaczna przekąska i alternatywa dla zwykłego pieczywa.
Składniki:
mąka PSZENNA*, mąka ŻYTNIA pełnoziarnista 40%*, ziarna SEZAMU 3%, sól
*produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Jak powstaje chleb?
Ciasto na chleb ekologiczny jest wyrabiane z wody, mąki, zakwasu i dodatków wpływających na jego ostateczny smak. Składniki użyte w procesie produkcji pochodzą z certyfikowanych upraw spełniających rygorystyczne normy przyjęte w Unii Europejskiej. Jedną z podstawowych jest całkowity zakaz używania sztucznych nawozów oraz pestycydów. Uprawy ekologiczne są prowadzone z wykorzystaniem naturalnych nawozów jak gnojowica, kompost i obornik. Bardzo istotne jest także zachowanie płodozmianu, który gwarantuje utrzymanie równowagi ekologicznej. Certyfikowane uprawy mogą być zakładane wyłącznie na nieskażonym terenie oraz obszarach oddalonych od dróg i przemysłu. Dzięki corocznym kontrolom możliwe jest zachowanie najwyższych standardów, co przekłada się na jakość produktu końcowego.
Wysokiej klasy chleb ekologiczny wymaga czasu i staranności na każdym etapie procesu produkcji. Tutaj liczy się nie ilość, a jakość. Chleby ekologiczne są wypiekane bez dodatku spulchniaczy. Bardzo ważna jest także jakość wody, która powinna być wolna od chloru oraz wszelkich zanieczyszczeń. Do solenia wykorzystywana jest sól morska. Przygotowanie chleba BIO trwa o wiele dłużej niż produkcja w dużych piekarniach. Cały proces może zająć nawet 36 godzin.
Wykorzystanie zakwasu w przygotowaniu ciasta na chleb ekologiczny ułatwia organizmowi trawienie glutenu. W zakwasie znajdują się rozmnożone bakterie kwasu mlekowego, które poprawiają przyswajalność mikroelementów zawartych w mące. Dzięki wielofazowej fermentacji mlekowej chleb ekologiczny ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego.
Wykorzystanie mąk z upraw ekologicznych przynosi dodatkowe korzyści dla samego zakwasu, jak i chleba. Przede wszystkim ze względu na brak węglanu wapnia oraz śladowych ilości związków chemicznych wykorzystywanych do nawożenia i ochrony roślin. Równie dużą rolę odgrywa wykorzystanie pierwotnych odmian zbóż, które cechują się wysoką wartością odżywczą. Wymagają one także indywidualnego podejścia do procesu pieczenia.
Jaka mąka do chleba
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąki. W zależności od jej wyboru chleb ekologiczny zyskuje nieco inne walory smakowe, zawartość substancji odżywczych, a nawet wygląd. Do wypieku chleba ekologicznego najczęściej wybierane są następujące rodzaje:
-
Mąka pszenna, która cechuje się dużą uniwersalnością. Jest używana do wypieku pieczywa, ciast oraz przygotowania różnego rodzaju deserów. Ciasto z maki pszennej jest bardzo plastyczne.
-
Mąka orkiszowa nadaje pieczywu oryginalny smak i aromat. Przygotowany z niej chleb ekologiczny zawiera cenne substancje odżywcze jak błonnik, magnez czy witamina B3. Ciasto wyrobione z mąki orkiszowej jest elastyczne i jędrne. Dzięki temu można je wykorzystać również do wypieku bułek ekologicznych
-
Mąka żytnia to idealny wybór do wypieku smacznego i dietetycznego chleba ekologicznego. Dużą zaletą pieczywa z mąki żytniej jest jego trwałość. Chleb ekologiczny przygotowany na bazie tej mąki zachowuje swoją świeżość nawet przez 10 dni.
-
Mąka owsiana powstaje ze zmielonych płatków owsianych. Wypiekany z niej chleb ekologiczny zawiera dużo witamin i minerałów. Wyróżnia się także przyjemnym, orzechowym smakiem. Pieczywo z mąki owsianej nie kruszy się i przez długi czas zachowuje swoją świeżość.
-
Mąka bezglutenowa to idealny wybór dla osób chorujących na celiakię oraz chcących wykluczyć z diety gluten. Do wypieku bezglutenowego chleba ekologicznego najlepiej użyć mąki gryczanej, migdałowej lub kukurydzianej. Takie pieczywo jest kruche i delikatne. Zależnie od rodzaju mąki wyróżnia się nieco innymi walorami smakowymi.
Do przygotowania zakwasu na chleb BIO najlepiej sprawdza się mąka żytnia. Można wykorzystać także inne rodzaje, a więc mąkę pszenną, orkiszową i owsianą. Warto pamiętać, że bazą do przygotowania chleba wcale nie musi być mąka. Tego typu pieczywo można również przygotować, wykorzystując inne komponenty. Dobrym przykładem jest kasza gryczana niepalona oraz kasza jaglana. Chleb ekologiczny przygotowany na bazie takich składników ma oczywiście inny smak i wygląd. Sam proces produkcji jest także bardziej czasochłonny. Z drugiej strony stanowi ciekawą alternatywę dla pieczywa przygotowanego przy użyciu klasycznych składników.
Chleb na drożdżach czy na zakwasie?
Bardzo ważnym elementem receptury chleba ekologicznego jest składnik, który pozwala pieczywu wyrosnąć. W tym celu najczęściej stosowany jest zakwas lub drożdże. Wykorzystanie tego pierwszego powoduje neutralizację kwasu fitynowego. Jest to składnik zbóż, który uniemożliwia wchłanianie soli mineralnych przez organizm. Bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w zakwasie eliminują szkodliwe dla zdrowia azotany, azotyny czy toksyny pleśniowe. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy i jednocześnie zmniejszają zawartość węglowodanów w pieczywie.
Długo zakwaszany chleb ekologiczny ma niski indeks glikemiczny. Pieczywo wytwarzane na zakwasie wspomaga walkę z drożdżycami i wspiera odbudowę korzystnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Dzięki zakwaszeniu redukowane są właściwości alergizujące mąki. To także ułatwia przyswajanie glutenu, który w kwaśnym środowisku ulega rozpuszczeniu. Ten z pszenicy zwyczajnej tylko częściowo, a z prymitywnych pszenic (samopsza) całkowicie. Rozpuszczony gluten jest łatwo przyswajalny.
Chleb BIO jest przygotowywany na świeżym, dojrzałym zakwasie z fermentacji wielofazowej. Dzięki temu zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Dla porównania chleb nazywany konwencjonalnym jest wypiekany z zakwasu w proszku metodą jednofazową. To przekłada się na spadek jego jakości. Długa lista zalet pieczywa na zakwasie nie oznacza, że chleb ekologiczny na drożdżach jest złym wyborem. Z pewnością jakość tego typu wypieków jest wyższa od produktów wytwarzanych z użyciem różnego rodzaju mixów czy polepszaczy. Oczywiście pod warunkiem, że użyte zostaną do tego celu drożdże organiczne.