Chleb bez glutenu
Chleb bezglutenowy jest idealną odpowiedzią na potrzebę eliminacji z diety pieczywa zawierającego gluten. Taki produkt jest bezpieczny dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu lub skłonnością do alergii. Chleb bezglutenowy cieszy się dużą popularnością wśród tych, którzy pragną urozmaicić swój plan żywieniowy i ułożyć perfekcyjnie zbilansowaną dietę. Do wypieku pieczywa stosowane są specjalne mieszanki mąk niezawierających glutenu.
Spody do Pizzy Bezglutenowe 2 x 150 g Schär
Chrupiąca bezglutenowa pizza? Jak najbardziej. Spód do pizzy Schär wystarczy posmarować sosem pomidorowym, obłożyć ulubionymi dodatkami i piec przez kwadrans w 210°C przez 15 minut. I gotowe - prawdziwa włoska pizza specjalnie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.
Dzięki dodatkowi zakwasu oraz oliwy z oliwek pizza Schär ma wspaniały, śródziemnomorski aromat.
Opakowanie zawiera dwa spody.
Składniki:
skrobia kukurydziana, zakwas (mąka ryżowa, woda) 14%, woda, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia ryżowa, maka kukurydziana, syrop glukozowy, alkohol etylowy, drożdże 2,2%, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; dekstroza, oliwa z oliwek extra virgin 1,6%, olej słonecznikowy, włókno roślinne (psyllium), sól jodowana (sól, jodek potasu), białko SOJOWE, substancje spulchniające: lakton kwasu glukonowego, węglany sodu; regulatory kwasowości: kwas winowy, kwas cytrynowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bajgle z Makiem Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola
Popularna na całym świecie bułka w kształcie oponki. Miękka i puszysta w środku, a z wierzchu obsypana dużą ilością maku.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), mak 7,4 %, olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt bezglutenowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bajgle z Siemieniem Lnianym Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola
Popularna bułka o charakterystycznym kształcie oponki, posypana z wierzchu chrupiącym siemieniem lnianym. Idealna jako zdrowa propozycja śniadaniowa, uwielbiana na całym świecie.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), złote siemię lniane 12,8 %, olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt bezglutenowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bułki Hamburger ze Złotym Siemieniem Lnianym Bezglutenowe (2x70 g)140 g Incola
Złota bułeczka posypana złotym siemieniem lnianym. Chrupiąca po podgrzaniu, idealna na śniadanie, kolację i do hamburgerów.
2 sztuki w opakowaniu.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), złote siemię lniane 6,3 %, olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bułki Kajzerki Bezglutenowe (2 x 60 g) 120 g Incola
Wyjątkowo miękka, bezglutenowa i bezlaktozowa bułeczka kajzerka, oprószona suto mąką.
2 bułki w opakowaniu.
Produkt nie zawiera pszenicy, soi i mleka.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), olej rzepakowy, drożdże, syrop winogronowy, białko KURZE (JAJA), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), cukier, aromat.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Świeży z Ziarnami Krojony Bezglutenowy 350 g Incola
Chleb bezglutenowy z ziarnami słonecznika, siemienia lnianego, prosa i chia. Opakowanie zawiera ok. 13-14 kromek.
Bez pszenicy, soi ani laktozy.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również odgrzewany w tosterze lub piekarniku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Składniki:
woda, zakwas (skrobia kukurydziana, mąka jaglana, woda), skrobie (ziemniaczana, tapiokowa), olej rzepakowy, błonnik roślinny (bambusowy, ziemniaczany, jabłkowy, z babki jajowatej), ziarna 5,4 % (siemię lniane, proso, słonecznik, chia - nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)), białko KURZE (JAJA), mąka ryżowa, cukier, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), drożdże, melasa trzcinowa, sól, łuska gryki, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), aromat.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Bezglutenowy Chleb Gryczany BIO 250 g Schnitzer
Z dojrzewającej na słońcu gryki, której źródło znajduje się w Mongolii. Ten pyszny chleb zawiera naturalny błonnik i magnez.
Składniki:
zakwas z gryki* (pełnoziarnista mąka gryczana*, woda), woda, mąka kukurydziana*, mąka sojowa*, pełnoziarnista mąka gryczana*, nasiona słonecznika*, pełnoziarnista mąka z prosa*, mąka ryżowa*, sól morska, błonnik jabłkowy*, miód*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Bułka Słodka Bezglutenowa (2 x 40 g) 80 g Incola
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), cukier, olej rzepakowy, syrop ryżowy z koncentratem soku winogronowego, drożdże, MLEKO w proszku pełne, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), albumina w proszku (JAJA), sól, błonnik roślinny (z babki jajowatej), naturalny aromat, aromat.
Opis:
Bezglutenowa słodka bułeczka o delikatnym, karmelowym smaku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również podgrzewany w piekarniku.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bułki Śniadaniowe Bezglutenowe (3 x 40 g) 120 g Incola
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), cukier, aromat.
Opis:
Miękka i bezglutenowa bułka, w połączeniu z ulubionymi dodatkami idealnie sprawdzi się na śniadanie, drugie śniadanie lub szybki lunch...
Jest bardzo uniwersalna i niepodważalnie pyszna.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również odgrzewany w tosterze lub piekarniku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Jasny Kanapkowy Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Bezglutenowy chleb jasny, bez MLEKA oraz jajek. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
woda, skrobia kukurydziana*, zakwas: woda, mąka ryżowa*; syrop ryżowy*, mąka ryżowa*, mąka quinoa*, mąka z lnu*, błonnik z babki płesznik*, olej słonecznikowy*, białko grochu*, drożdże*, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar*, sól *certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb Krojony KETO o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowy 190 g Balviten
Pieczywo o obniżonej zawartości węglowodanów. Źródło białka. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Niska zawartość cukrów.
Pakowano w atmosferze ochronnej. Produkt gotowy do spożycia.
Składniki:
woda, nasiona (lnu, słonecznika, konopi), łuski psyllium, mąka lniana, mąka kokosowa, olej słonecznikowy, białko JAJA w proszku, błonnik jabłkowy, substancje spulchniające (winiany potasu, lakton kwasu glukonowego, wodorowęglan sodu), ostropest plamisty, błonnik: cytrusowy, bambusowy; sól.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Królewski z Ziarnami Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Bezglutenowy chleb z ziarnami na zakwasie, bez PSZENICY, laktozy, jaj. Wysoka zawartość błonnika. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
zakwas (mąka ryżowa*, woda) woda, skrobia kukurydziana*, nasiona* 9 % (słonecznik*, siemię lniane*, dynia*), mąka ryżowa*, syrop ryżowy*, olej słonecznikowy*, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, guma guar*), białko grochu*, drożdże*, glukoza*, sól, błonnik (z babki płesznik*, jabłkowy*, ziemniaczany*), mąka gryczana*, skrobia ryżowa*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb Owsiany Bezglutenowy 430 g Glutenex
Składniki:
woda, płatki OWSIANE bezglutenowe (28,3%), mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, cukier, olej rzepakowy, drożdże, błonnik roślinny, sól, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza.
Opis:
Pakowany w atmosferze ochronnej. Źróło błonnika.
Aby przywrócić świeżość należy podgrzać na parze lub w piekarniku.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Świeży z Makiem Krojony Bezglutenowy 350 g Incola
Składniki:
woda, skrobie (ziemniaczana, tapiokowa, kukurydziana), zakwas (skrobia kukurydziana, mąka jaglana, woda), olej rzepakowy, błonnik roślinny (bambusowy, ziemniaczany, z babki jajowatej), białko kurze (JAJA), mąka ryżowa, cukier, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), drożdże, sól, mak (1,1 %), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), aromat.
Opis:
Bardzo miękki i delikany chlebek z lekko chrupiącą skórką posypaną makiem. Dzięki zawartości zakwasu zawsze świeży i niekruszący się. Niska zawartość cukru, niska zawartość tłuszczów nasyconych, źródło błonnika pokarmowego.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również odgrzewany w tosterze lub piekarniku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb z Pełnego Ziarna Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Bezglutenowy chleb z ziaren, bez MLEKA, JAJEK oraz drożdży. Odpowiedni dla wegan. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
woda, ziarna 31,8%* (słonecznik*, siemię lniane brązowe*, dynia*, siemię lniane żółte*, kasza jaglana*), płatki OWSIANE* (bezglutenowe) 22%, olej roślinny słonecznikowy*, regulator kwasowości: kwas jabłkowy*, błonnik z babki płesznik*, błonnik jabłkowy*, sól
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb z Przyprawą Włoską Bezglutenowy 210 g Glutenex
Składniki:
skrobia kukurydziana, woda, mąka ryżowa, skrobia ryżowa, cukier, olej rzepakowy, drożdże, błonnik roślinny (psyllium, cytrusowy), sól, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa i hydroksypropylometyloceluloza, przyprawy 0,7% (papryka, sól, czosnek, cebula, chili, oregano, warzywa suszone, zioła).
Opis:
Pakowany w atmosferze ochronnej.
Aby przywrócić świeżość należy podgrzać na parze lub w piekarniku.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Keto Bułka Tarta Bezglutenowa 200 g Balviten
Składniki:
mączka MIGDAŁOWA, białko grochowe, błonnik ziemniaczany, inulina z cykorii, drożdże, sól, woda.
Opis:
Produkt stosowany w diecie ketogenicznej i/lub bezglutenowej.
Niska zawartość cukrów. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego i białka.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Popularne rodzaje chleba bezglutenowego
Duże zróżnicowanie chlebów bezglutenowych wynika nie tylko z faktu zastosowania różnych rodzajów mąki do jego wypieku. W pieczywie bez glutenu można także znaleźć wiele dodatków w postaci ziaren, nasion, orzechów oraz bakalii. Dużo wartości odżywczych mają chleby z mąki gryczanej, które zawierają o wiele więcej wartościowego błonnika oraz białka. Godny spróbowania jest także chleb bezglutenowy z mąki owsianej, a także chleby jaglane oraz kukurydziane. W wersji bezglutenowej występuje także chlebek bananowy bezglutenowy, który cieszy się dużą popularnością przede wszystkim wśród dzieci. Jest on nie tylko bardzo smaczny, ale także naturalnie słodki.
Chleb bezglutenowy może być wypiekany z wielu rodzajów mąk. Mieszanie różnych typów pozwala tworzyć ciekawe kompozycje smakowe. Jeśli chodzi o mąki bezglutenowe najczęściej używane do wypieku chleba warto wymienić jaglaną, gryczaną, ziemniaczaną i ryżową. Co nie ogranicza możliwości wykorzystania innych rodzajów. Jednym z ciekawszych przepisów jest receptura na domowy chleb bezglutenowy z ziemniakami. Smaczne, proste w przyrządzeniu pieczywo, które idealnie nadaje się do pożywnych kanapek. Chleb bezglutenowy jest często wzbogacany ciekawymi przyprawami. Dodatek kminku nadaje pieczywu charakterystyczny smak, a jednocześnie ma pozytywny wpływ na procesy trawienne.
Korzyści ze spożywania chlebów bezglutenowych
Wybór chlebów bezglutenowych to nie tylko sposób na urozmaicenie diety, ale także dostarczenie do organizmu cennych składników odżywczych. Pieczywo bezglutenowe to bogate źródło białka, błonnika, witamin oraz antyoksydantów. Chleby bezglutenowe zawierają także cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Włączenie do diety chlebów wypiekanych z mąk bezglutenowych może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, stabilizacji poziomu glukozy oraz zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Pieczywo bezglutenowe nie zawiera w składzie cukru, drożdży i środków spulchniających. To w dłuższej perspektywie ma bardzo korzystny wpływ na organizm.
Bezglutenowy chleb nie musi być wyłącznie elementem diety osób chorych na celiakię. Ograniczenie spożycia pieczywa pszennego pozwala urozmaicić dietę i stworzyć zbilansowany plan żywieniowy bogaty w składniki wartościowe dla organizmu człowieka.