Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Bez glutenu cukier

Zwykły, biały cukier jest w każdym domu. Do herbaty, do ciasta, do słodzenia potraw i do wielu innych zastosowań. Cukier biały jedzony w nadmiarze może mieć negatywne działanie na Twoje zdrowie. Cukier występuje naturalnie w bardzo wielu produktach spożywczych, na przykład w owocach, warzywach, zbożach, czy w nabiale. Jego całkowite wyeliminowanie z diety jest praktycznie niemożliwe. Jednak można go zamienić na zdrowszą opcję, na przykład cukier trzcinowy, który po przebadaniu na zawartość śladowych ilości glutenu, występuje równie jako cukier bezglutenowy.

Jakie są rodzaje cukru? Jakie mają właściwości?

Cukier zalicza się do węglowodanów, czyli naturalnych źródeł energii. Tak naprawdę glukoza, czyli produkt trawienia węglowodanów jest potrzebna do właściwego działania nerwów. Najważniejszym zadaniem węglowodanów, w tym cukru, jest zapewnianie organizmowi siły do działania. Cukier, czyli sacharoza występuje naturalnie w warzywach i owocach. Natomiast w postaci skrystalizowanej wsypujesz go do herbaty.

Tak naprawdę, gdy mówimy o cukrze, to mamy na myśli określoną grupę związków chemicznych. Są to: węglowodany proste (cukry proste) i węglowodany złożone (wielocukry, polisacharydy). Do węglowodanów prostych zaliczamy: monosacharydy (jednocukry) - glukoza, fruktoza, oraz disacharydy (dwucukry) - sacharoza, czyli cukier spożywczy. skrobię, glikogen.

Natomiast te trzy najważniejsze cukry proste przyczyniają się do powstawania bardzo wielu rodzajów cukrów lub disacharydów.

Jakie znaczenie dla organizmu człowieka ma cukier?

Węglowodany, które zawierają cukry i skrobię są rozkładane na glukozę. Zapewnią siłę do działania. Aby Twój mózg mógł prawidłowo funkcjonować, to powinieneś przyjmować około 130 gramów glukozy w ciągu dnia.

Niestety ludzkie ciało nie widzi żadnej różnicy pomiędzy cukrem, który jest dostarczamy z żywności, napojów, czy cukrem stołowym, a cukrem naturalnie pojawiającym się w owocach i warzywach. Wynika to stąd, że cukry niezależnie od ich źródła rozkładają się w taki sam sposób. Jedyna istotna różnica polega na tym, że cukry z produktów płynnych wchłaniają się inaczej niż te z produktów stałych. Wystarczy porównać sobie tutaj na przykład jabłko i sok z tych owoców.

Cukier biały jest krytykowany, ponieważ nie ma w nim praktycznie żadnych wartości odżywczych. W zdrowej diecie większość cukrów powinna pochodzić z węglowodanów złożonych. Cukry proste się szybko metabolizują i powodują nagłe spadki oraz wzrostu poziomu glukozy we krwi.

cukier bezglutenowy

Czy cukier można jeść na diecie bezglutenowej?

Biały cukier sam w sobie nie ma glutenu. Jednak ten alergen może się do niego dostać podczas procesu produkcji. Dlatego jeżeli cierpisz na celiakię lub nietolerancję glutenu, to powinieneś sięgać wyłącznie po produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że są one bezpieczne i nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu.

Jednak najlepszą opcją jest postawienie na cukier trzcinowy, ponieważ ma on o wiele korzystniejszy wpływ na zdrowie niż ten biały. Zawiera witaminy, magnez oraz żelazo. Marki, które produkują bardzo wysokiej jakości cukier trzcinowy bezglutenowy to między innymi: Alternativa, ProBio, Santini, czy Natu. Wszystkie znajdziesz w naszym sklepie internetowym Bio Sklep.

Czym jest bezglutenowy cukier trzcinowy?

To zamiennik białego cukru, który pochodzi z Malezji. Produkuje się go z trzciny cukrowej. Uprawia się ją w rejonach, w których średnia temperatura powietrza to 20 stopni Celsjusza. Równie ważna jest wysoka wilgotność. Dlatego najlepsze kraje do uprawy trzciny cukrowej to: Brazylia, Indie, czy Chiny. Aby mogła ona swobodnie rosnąć, to potrzebna jest żyzna gleba. Najbardziej docenianym rodzajem cukru jest nierafinowany cukier trzcinowy. Nie oczyszcza się go, czyli nie oddziela się melasy cukrowej. To właśnie ten składnik powoduje, że cukier trzcinowy ma lekko brązowy kolor.

Ciekawe jest to, że obecnie produkuje się na świecie więcej cukru z trzciny cukrowej niż z buraków. Cukier trzcinowy to ponad połowa całego cukru, który konsumuje się na świecie. W Polsce zazwyczaj możesz kupić cukier bezglutenowy pochodzący z Azji lub z rejonów basenu Morza Śródziemnego.

Jakie wartościowe składniki ma bezglutenowy cukier trzcinowy?

Bezglutenowy cukier trzcinowy jest substancją stałą i nie ma żadnego zapachu. Gdy się go podgrzeje to staje się lepki. Natomiast pod wpływem bardzo wysokiej temperatury całkowicie się rozpuszcza. Stanowi głównie źródło węglowodanów prostych, czyli cukrów. Jest w nim również bardzo niewiele białek oraz tłuszczów. W jednej łyżeczce tego cukru bezglutenowego znajduje się 20 kalorii. Są w nim również niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Możemy wśród nich wymienić na przykład: wapń, potas, miedź, magnez, beta-karoten, witamina B1.

Czy wiesz, że…

… cukier jest jedynym smakiem, który każdy człowiek zna od momentu narodzin. I jeszcze trzy ciekawostki. Cytryny zawierają w sobie więcej cukru niż truskawki. W XVI wieku cukier nazywany był białym złotem. W Londynie łyżeczka cukru kosztowała równowartość 5 dolarów. Cukier jest jednym z najstarszych składników znanych ludzkości. Mieszkańcy Nowej Gwinei odkryli cukier ok. 800 roku p.n.e.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium