Dobrej jakości sosy bezglutenowe mogą być doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Sosy bezglutenowe najlepiej smakują w połączeniu z daniami wegańskimi i wegetariańskimi. Nie mogą się w nich znajdować żadne substancje spulchniające. Wtedy taki sos bezglutenowy może wykazywać właściwości dobroczynne i jednocześnie mieć wyrazisty smak. Dzisiaj szeroki wybór sosów bezglutenowych jest już dostępny w sklepie. Jednak możesz również samodzielnie je przygotowywać, na przykład jako dodatek do makaronu bez glutenu.
BIO ketchup łagodny, wyprodukowany z dojrzewających na słońcu, aromatycznych pomidorów. Dzięki naturalnym metodom przetwarzania warzyw, produkt zachwyca wspaniałym, pomidorowym smakiem. Stanowi idealny dodatek do frytek, makaronów, potraw z grilla i innych.
Ekologiczny Bezglutenowy Ketchup dla dzieci Bez Cukru BIO 500ml Zwergenwiese
Produkt bezglutenowy.
Ekologiczny, naturalny ketchup o łagodnym owocowym smaku z kolorową etykietą na pewno zainteresuje Twoje dzieci a delikatny, lekko słodkawy smak przypadnie do gustu.
Doskonały jako dodatek m.in. do frytek, makaronów i potraw z grilla.
Tradycyjny, słodki japoński sos przygotowany na bazie sosu sojowego tamari oraz mirinu (lekkiego, japońskiego słodkiego wina ryżowego o wyłącznie kulinarnym przeznaczeniu), w wersji bezglutenowej. Doskonały do warzyw, mięs, ryb oraz owoców morza. Znakomicie sprawdza się jako marynata.
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy, wytworzony tradycyjnymi metodami ze składników pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Ketchup to świetny dodatek do bezglutenowych wypieków: ulubionej pizzy, tart i zapiekanek. Możecie je przyrządzić z przeróżnych mąk : gryczanej, ryżowej, a nawet dyniowej!
Pikantny sos pomidorowy. Produkt pasteryzowany. 220 g pomidorów na 100 g produktu gotowego.
Pasta Kokosowa Bezglutenowa BIO 250 g Pięć Przemian
Pasta kokosowa BIO Pięć Przemian nazywana często masłem kokosowym lub kremem kokosowym to w 100% zmielony miąższ kokosa pochodzącego z upraw ekologicznych.
Jej intensywny smak i zapach idealnie pasuje do potraw kuchni azjatyckiej oraz jako wyśmienity dodatek do deserów (ciast, lodów czy musli). Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. Podobnie jak olej kokosowy ma zastosowanie w kosmetyce jako balsam do ciała i odżywka do włosów.
Sos niezbędny do przygotowania tradycyjnych tacos, ale również do każdego innego dania. Mieszanka pomidorów, papryki jalapeno oraz cebuli sprawia, że sos do taco jest bardzo wyrazisty i aromatyczny. Sos idealnie pasuje do tacos shells, sałatek, wrapów i do dań z grilla.
Sos Sojowy Mocny Tamari Bezglutenowy BIO 250 ml Terrasana
Składniki: woda, ziarno soi*, sól morska, Koji (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 g Wartość energetyczna - 354 kJ / 83 kcal Tłuszcz - 0 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g Węglowodany - 7,20 g w tym cukry - 0,50 g Białko - 14 g Sól - 13,10 g Błonnik - 0,70 g
Sos Tamari dzięki wyższej zawartości białek i bardziej skoncentrowanemu smakowi, doskonale nadaje się do dłuższego gotowania. Sprawia, iż pozostałe składniki dania stają się delikatniejsze w smaku. Tradycyjne Tamari stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs , zup, makaronów, smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Sos Wegetariański Bolognese BIO 350 g Zwergenwiese
Sos pomidorowy, gotowy do spożycia. Nadaje się m.in. do makaronu lub ryżu. Porcja dla dwoch osób.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Sos bezglutenowy
Wśród sosów bezglutenowych możesz znaleźć zarówno właściwe dodatki do dań kuchni europejskiej, jak i pochodzącej z Azji. Zastosowanie w nich naturalnych składników może mieć bardzo pozytywny wpływ na trawienie oraz jest bezpieczne dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu.
Jakie mogą być sosy bezglutenowe?
W sklepach możesz spotkać wiele sosów bezglutenowych, które zostały wyprodukowane specjalnie dla osób, które są wegetarianami, nie tolerują laktozy, czy chorują na celiakię. Sosy bezglutenowe z połączeniu z warzywami oraz innymi dodatkami mogą stanowić pełnowartościowe pod względem odżywczym posiłki. Ketchup bezglutenowy może być bardzo dobrym dodatkiem na przykład do kanapek na śniadanie lub na kolację. Stanowi również ciekawy dodatek do dań obiadowych.
Gdy poszukujesz sosu bezglutenowego, to koniecznie wybierz produkt oznaczony symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że nie ma w nim glutenu. Certyfikowane produkty spożywcze bezglutenowe zostały bardzo dokładnie przebadane na zawartość glutenu. W sklepie internetowym Biosklep znajdziesz wiele sosów bezglutenowych. Najpopularniejsze wśród nich to: sos sojowy bezglutenowy, sos pomidorowy bezglutenowy, ketchup bezglutenowy oraz musztarda bezglutenowa. Z mniej znanych sosów bezglutenowych możemy tutaj wymienić na przykład sos wegański curry z warzywami, czy sos bolognese bezglutenowy. Wszystkie są bardzo smaczne i mają proste składy. Sosy bezglutenowe nawiązujące do kuchni indyjskiej w składzie mają bardzo często przyprawę curry lub owoc mango. Natomiast sosy bezglutenowe, które są odpowiednim wyborem do dań kuchni azjatyckiej, często zawierają w sobie olej kokosowy, trawę cytrynową, mango lub ananasa. Dla tych, którzy lubią ostre potrawy, polecamy sosy bezglutenowe z dodatkiem papryczek chilli.
Sosy bezglutenowe – sos sojowy
Sosy sojowe bezglutenowe stanowią podstawę wielu potraw z kuchni azjatyckie. Jednym z takich dań jest sushi. Sos bezglutenowy sojowy jest aromatyczny, ma bardzo słony smak i sprawia, że każda potrawa staje się bardziej wyrazista.
Czym jest sos sojowy bezglutenowy? Sos sojowy jest prostym sosem, który powinien się składać tylko z trzech składników. Są to: woda, soja oraz ziarna zbóż. Aby stworzyć klasyczny sos sojowy bez glutenu, to należy przygotować go w odpowiedni sposób. Sosy bezglutenowe sojowe mogą się różnić nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi.
Wysokiej jakości sos sojowy bez glutenu może mieć wiele dobroczynnych właściwości. Może wpływać pozytywnie między innymi na mikroflorę jelitową. Może też dobrze wpływać na trawienie, ponieważ zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.
Sos bezglutenowy pomidorowy – co warto o nim wiedzieć?
Sos bezglutenowy pomidorowy swoje właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości likopenu. To pigment, który można znaleźć we wszystkich owocach i warzywach w kolorze czerwonym, fioletowym i pomarańczowym.
Likopen możesz znaleźć między innymi w:
pomidorach;
czerwonej papryce;
arbuzach;
papai;
gujawie;
truskawkach;
różowych grejpfrutach.
Jest to karotenoid, którego ludzkie ciało nie potrafi syntetyzować. Jest obecny tylko w produktach roślinnych. Jedynym sposobem na uzyskanie likopenu jest spożywanie warzyw i owoców, które go zawierają.
Likopen znajdujący się w sosie bezglutenowym pomidorowym po trzydziestu minutach od spożycia jest wchłaniany w jelitach. Później dociera do wątroby, jąder, gruczołu krokowego i nadnerczy. To wyjątkowo silny przeciwutleniacz. Jest pomocny w zwalczaniu zniszczeń, które powodują wolne rodniki. Właśnie one są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się komórek. Sos pomidorowy ze względu na możliwe właściwości przeciwutleniające, może mieć korzystny wpływ na cerę. Bardzo podobne właściwości prozdrowotne do sosu pomidorowego może mieć ketchup bezglutenowy. Jego dodawanie do potraw może zwiększać ich wartość odżywczą. Najważniejsze jest jednak to, żeby wybierać ketchupy o krótkim składzie, które nie zawierają alergenów (takich jak gluten, czy laktoza).
Czy wiesz, że…
… w siedemnastym stuleciu przepis na ketchup zyskał popularność w Europie, a dopiero 200 lat później trafił do Ameryki. W Stanach Zjednoczonych oryginalna receptura ketchupu została zmodyfikowana przez Henry’ego Johna Heinza, właściciela H. J. Heinz Company, który wprowadził na lokalny rynek produkt o nazwie Tomato Ketchup.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.