Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Sosy bez glutenu

Dobrej jakości sosy bezglutenowe mogą być doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Sosy bezglutenowe najlepiej smakują w połączeniu z daniami wegańskimi i wegetariańskimi. Nie mogą się w nich znajdować żadne substancje spulchniające. Wtedy taki sos bezglutenowy może wykazywać właściwości dobroczynne i jednocześnie mieć wyrazisty smak. Dzisiaj szeroki wybór sosów bezglutenowych jest już dostępny w sklepie. Jednak możesz również samodzielnie je przygotowywać, na przykład jako dodatek do makaronu bez glutenu.

Sosy Bezglutenowe

Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 130 g Zwergenwiese

Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 130 g Zwergenwiese
Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 130 g Zwergenwiese

Ekologiczny Bezglutenowy Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 130g Zwergenwiese
Naturalny koncentrat z dojrzewających w słońcu pomidorów z upraw ekologicznych. Stanowi doskonałą podstawę wszelkich sosów, zup czy pizzy.

Składniki:
koncentrat pomidorowy*. Zawartość ekstraktu 22%.
*Certyfikowany składnik ekologiczny

Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

8,80 zł

szt.

Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 200 g Zwergenwiese

Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 200 g Zwergenwiese
Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 200 g Zwergenwiese

Ekologiczny Bezglutenowy Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 200g Zwergenwiese

Naturalny koncentrat z dojrzewających w słońcu pomidorów z upraw ekologicznych. Stanowi doskonałą podstawę wszelkich sosów, zup czy pizzy.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,57 zł

szt.

Pasta Kokosowa BIO 200 g Amaizin

Pasta Kokosowa BIO 200 g Amaizin
Pasta Kokosowa BIO 200 g Amaizin

Pasta kokosowa AMAIZIN to delikatny koncentrat powstały z  odsączonego, czystego miąższu z kokosa . Organiczne kokosy rosną na certyfikowanych plantacjach na Sri Lance. Pasta kokosowa AMAIZIN ma prawdziwy smak kokosa. Może być użyta by wzbogacić smak Twoich ulubionych dań kuchni Azjatyckiej i innych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,78 zł

szt.

Pasta Kokosowa Bezglutenowa BIO 250 g Pięć Przemian

Pasta Kokosowa Bezglutenowa BIO 250 g Pięć Przemian
Pasta Kokosowa Bezglutenowa BIO 250 g Pięć Przemian

Pasta Kokosowa Bezglutenowa BIO 250 g Pięć Przemian

Pasta kokosowa BIO Pięć Przemian nazywana często masłem kokosowym lub kremem kokosowym to w 100% zmielony miąższ kokosa pochodzącego z upraw ekologicznych.

Jej intensywny smak i zapach idealnie pasuje do potraw kuchni azjatyckiej oraz jako wyśmienity dodatek do deserów (ciast, lodów czy musli). Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. Podobnie jak olej kokosowy ma zastosowanie w kosmetyce jako balsam do ciała i odżywka do włosów.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

19,91 zł

szt.

Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero

Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero
Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero

Ekologiczny Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero

Ekologiczny sos z zagęszczonych pomidorów. Wyśmienicie smakuje z włoskim, ekologicznym makaronem Alce Nero. Stanowi również doskonałą bazę dla innych sosów, np. z dodatkiem warzyw (bakłażan, cukinia, papryka) i aromatycznych, świeżych ziół (bazylia, rozmaryn i tymianek).

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

16,09 zł

szt.

Sos bezglutenowy

Wśród sosów bezglutenowych możesz znaleźć zarówno właściwe dodatki do dań kuchni europejskiej, jak i pochodzącej z Azji. Zastosowanie w nich naturalnych składników może mieć bardzo pozytywny wpływ na trawienie oraz jest bezpieczne dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu.

Jakie mogą być sosy bezglutenowe?

W sklepach możesz spotkać wiele sosów bezglutenowych, które zostały wyprodukowane specjalnie dla osób, które są wegetarianami, nie tolerują laktozy, czy chorują na celiakię. Sosy bezglutenowe z połączeniu z warzywami oraz innymi dodatkami mogą stanowić pełnowartościowe pod względem odżywczym posiłki. Ketchup bezglutenowy może być bardzo dobrym dodatkiem na przykład do kanapek na śniadanie lub na kolację. Stanowi również ciekawy dodatek do dań obiadowych.

Gdy poszukujesz sosu bezglutenowego, to koniecznie wybierz produkt oznaczony symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że nie ma w nim glutenu. Certyfikowane produkty spożywcze bezglutenowe zostały bardzo dokładnie przebadane na zawartość glutenu. W sklepie internetowym Biosklep znajdziesz wiele sosów bezglutenowych. Najpopularniejsze wśród nich to: sos sojowy bezglutenowy, sos pomidorowy bezglutenowy, ketchup bezglutenowy oraz musztarda bezglutenowa. Z mniej znanych sosów bezglutenowych możemy tutaj wymienić na przykład sos wegański curry z warzywami, czy sos bolognese bezglutenowy. Wszystkie są bardzo smaczne i mają proste składy. Sosy bezglutenowe nawiązujące do kuchni indyjskiej w składzie mają bardzo często przyprawę curry lub owoc mango. Natomiast sosy bezglutenowe, które są odpowiednim wyborem do dań kuchni azjatyckiej, często zawierają w sobie olej kokosowy, trawę cytrynową, mango lub ananasa. Dla tych, którzy lubią ostre potrawy, polecamy sosy bezglutenowe z dodatkiem papryczek chilli.

Sosy bezglutenowe – sos sojowy

Sosy sojowe bezglutenowe stanowią podstawę wielu potraw z kuchni azjatyckie. Jednym z takich dań jest sushi. Sos bezglutenowy sojowy jest aromatyczny, ma bardzo słony smak i sprawia, że każda potrawa staje się bardziej wyrazista.

Czym jest sos sojowy bezglutenowy? Sos sojowy jest prostym sosem, który powinien się składać tylko z trzech składników. Są to: woda, soja oraz ziarna zbóż. Aby stworzyć klasyczny sos sojowy bez glutenu, to należy przygotować go w odpowiedni sposób. Sosy bezglutenowe sojowe mogą się różnić nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi.

Wysokiej jakości sos sojowy bez glutenu może mieć wiele dobroczynnych właściwości. Może wpływać pozytywnie między innymi na mikroflorę jelitową. Może też dobrze wpływać na trawienie, ponieważ zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.

sos bezglutenowy

Sos bezglutenowy pomidorowy – co warto o nim wiedzieć?

Sos bezglutenowy pomidorowy swoje właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości likopenu. To pigment, który można znaleźć we wszystkich owocach i warzywach w kolorze czerwonym, fioletowym i pomarańczowym.

Likopen możesz znaleźć między innymi w:

  • pomidorach;
  • czerwonej papryce;
  • arbuzach;
  • papai;
  • gujawie;
  • truskawkach;
  • różowych grejpfrutach.

Jest to karotenoid, którego ludzkie ciało nie potrafi syntetyzować. Jest obecny tylko w produktach roślinnych. Jedynym sposobem na uzyskanie likopenu jest spożywanie warzyw i owoców, które go zawierają.

Likopen znajdujący się w sosie bezglutenowym pomidorowym po trzydziestu minutach od spożycia jest wchłaniany w jelitach. Później dociera do wątroby, jąder, gruczołu krokowego i nadnerczy. To wyjątkowo silny przeciwutleniacz. Jest pomocny w zwalczaniu zniszczeń, które powodują wolne rodniki. Właśnie one są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się komórek. Sos pomidorowy ze względu na możliwe właściwości przeciwutleniające, może mieć korzystny wpływ na cerę. Bardzo podobne właściwości prozdrowotne do sosu pomidorowego może mieć ketchup bezglutenowy. Jego dodawanie do potraw może zwiększać ich wartość odżywczą. Najważniejsze jest jednak to, żeby wybierać ketchupy o krótkim składzie, które nie zawierają alergenów (takich jak gluten, czy laktoza).

Czy wiesz, że…

… w siedemnastym stuleciu przepis na ketchup zyskał popularność w Europie, a dopiero 200 lat później trafił do Ameryki. W Stanach Zjednoczonych oryginalna receptura ketchupu została zmodyfikowana przez Henry’ego Johna Heinza, właściciela H. J. Heinz Company, który wprowadził na lokalny rynek produkt o nazwie Tomato Ketchup.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium