Sosy bez glutenu
Dobrej jakości sosy bezglutenowe mogą być doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Sosy bezglutenowe najlepiej smakują w połączeniu z daniami wegańskimi i wegetariańskimi. Nie mogą się w nich znajdować żadne substancje spulchniające. Wtedy taki sos bezglutenowy może wykazywać właściwości dobroczynne i jednocześnie mieć wyrazisty smak. Dzisiaj szeroki wybór sosów bezglutenowych jest już dostępny w sklepie. Jednak możesz również samodzielnie je przygotowywać, na przykład jako dodatek do makaronu bez glutenu.
Ketchup Bezglutenowy BIO 500 ml Zwergenwiese
Ketchup Bezglutenowy BIO 500 ml Zwergenwiese
BIO ketchup łagodny, wyprodukowany z dojrzewających na słońcu, aromatycznych pomidorów. Dzięki naturalnym metodom przetwarzania warzyw, produkt zachwyca wspaniałym, pomidorowym smakiem.
Stanowi idealny dodatek do frytek, makaronów, potraw z grilla i innych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ketchup dla Dzieci bez cukru Bezglutenowy BIO 500 ml Zwergenwiese
Ekologiczny Bezglutenowy Ketchup dla dzieci Bez Cukru BIO 500ml Zwergenwiese
Produkt bezglutenowy.
Ekologiczny, naturalny ketchup o łagodnym owocowym smaku z kolorową etykietą na pewno zainteresuje Twoje dzieci a delikatny, lekko słodkawy smak przypadnie do gustu.
Doskonały jako dodatek m.in. do frytek, makaronów i potraw z grilla.
Produkt wegański: bez laktozy, mleka i drożdży
Zawiera 210 g pomidorów na 100 g produktu
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 130 g Zwergenwiese
Ekologiczny Bezglutenowy Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 130g Zwergenwiese
Naturalny koncentrat z dojrzewających w słońcu pomidorów z upraw ekologicznych. Stanowi doskonałą podstawę wszelkich sosów, zup czy pizzy.
Składniki:
koncentrat pomidorowy*. Zawartość ekstraktu 22%.
*Certyfikowany składnik ekologiczny
Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 200 g Zwergenwiese
Ekologiczny Bezglutenowy Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 200g Zwergenwiese
Naturalny koncentrat z dojrzewających w słońcu pomidorów z upraw ekologicznych. Stanowi doskonałą podstawę wszelkich sosów, zup czy pizzy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Musztarda Delikatesowa Bezglutenowa BIO 160 ml Zwergenwiese
Musztarda Delikatesowa Bezglutenowa BIO 160 ml Zwergenwiese
Składniki:
woda, ocet jabłkowy*, nasiona gorczycy*, sól, imbir*, goździki*, kurkuma*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Kokosowa BIO 200 g Amaizin
Pasta kokosowa AMAIZIN to delikatny koncentrat powstały z odsączonego, czystego miąższu z kokosa . Organiczne kokosy rosną na certyfikowanych plantacjach na Sri Lance. Pasta kokosowa AMAIZIN ma prawdziwy smak kokosa. Może być użyta by wzbogacić smak Twoich ulubionych dań kuchni Azjatyckiej i innych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy dla Dzieci Bezglutenowy BIO 350 g Zwergenwiese
Sos Pomidorowy Dla Dzieci BIO 350 g Zwergenwiese
Sos pomidorowy, gotowy do spożycia. Nadaje się m.in. do makaronu lub ryżu.
Porcja dla dwóch osób.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Słodki Teriyaki Bezglutenowy BIO 250 ml Lima
Tradycyjny, słodki japoński sos przygotowany na bazie sosu sojowego tamari oraz mirinu (lekkiego, japońskiego słodkiego wina ryżowego o wyłącznie kulinarnym przeznaczeniu), w wersji bezglutenowej.
Doskonały do warzyw, mięs, ryb oraz owoców morza. Znakomicie sprawdza się jako marynata.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Sos Sojowy Tamari 25% Mniej Soli Bezglutenowy BIO 250 ml Lima
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy o obniżonej zawartości soli.
Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari 25% Mniej Soli Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy o obniżonej zawartości soli.
Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari Mocny Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy, wytworzony tradycyjnymi metodami ze składników pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych.
Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari Ostry Bezglutenowy BIO 250 ml Lima
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy, wytworzony tradycyjnymi metodami ze składników pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych.
Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ketchup dla Dzieci bez octu Bezglutenowy BIO 315 g Primaeco
Ketchup dla Dzieci bez octu BIO 315 g Primaeco
koncentrat pomidorowy* (55 %), koncentrat soku jabłkowego* (15 %), syrop z agawy* (15 %), marchew, sól morska, sok z cytryny*, skrobia z tapioki*, przyprawy*
* – surowce ekologiczne
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ketchup Łagodny Bezglutenowy BIO 315 g Primaeco
Ketchup Łagodny BIO 315 g Primaeco
Łagodny sos pomidorowy. Produkt pasteryzowany. 210 g pomidorów na 100 g produktu gotowego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ketchup Pikantny Bezglutenowy BIO 315 g Primaeco
Ketchup to świetny dodatek do bezglutenowych wypieków:
ulubionej pizzy, tart i zapiekanek. Możecie je przyrządzić z przeróżnych mąk : gryczanej, ryżowej, a nawet dyniowej!
Pikantny sos pomidorowy.
Produkt pasteryzowany.
220 g pomidorów na 100 g produktu gotowego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Miso Shiro Białe na Bazie Ryżu BIO 200 g Danival
Miso Shiro Białe na Bazie Ryżu BIO 200 g Danival
Składniki
ryż*, nasiona soi* (37%), woda, nierafinowana sól morska, enzym (aspergillus oryzae)
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Musztarda dla Dzieci Bezglutenowa BIO 200 ml Byodo
Składniki:
woda, syrop z agawy*, GORCZYCA*, ocet brandy*, sól kamienna, skrobia kukurydziana*, ocet jabłkowy*, przyprawy*, koncentrat soku z cytryny*, ekstrakt przypraw*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Bardzo łagodna musztarda słodzona syropem z agawy. Jest delikatna i pasuje do kiełbasek, sera i kanapek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Musztarda z Całymi Ziarnami Bezglutenowa BIO 160 ml Zwergenwiese
Musztarda z Całymi Ziarnami Bezglutenowa BIO 160 ml Zwergenwiese
Składniki:
woda, nasiona gorczycy*, ocet jabłkowy*, sól morska, goździki*, imbir*, kurkuma* (składniki ekologiczne)
Opis:
Ekologiczna musztarda z całymi ziarnami bez dodatku cukru, z aromatycznymi przyprawami takimi jak goździki, imbir i kurkuma.
Nadaje się jako dodatek do sosów i dipów oraz gotowych dań.
Produkt wegański:
bez laktozy, mleka, glutenu i drożdży
Certyfikaty: BIO, Bezgluten
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Kokosowa Bezglutenowa BIO 250 g Pięć Przemian
Pasta Kokosowa Bezglutenowa BIO 250 g Pięć Przemian
Pasta kokosowa BIO Pięć Przemian nazywana często masłem kokosowym lub kremem kokosowym to w 100% zmielony miąższ kokosa pochodzącego z upraw ekologicznych.
Jej intensywny smak i zapach idealnie pasuje do potraw kuchni azjatyckiej oraz jako wyśmienity dodatek do deserów (ciast, lodów czy musli). Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. Podobnie jak olej kokosowy ma zastosowanie w kosmetyce jako balsam do ciała i odżywka do włosów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Sos Azjatycki Wegański Bezglutenowy BIO 250 ml Byodo
Składniki:
woda, surowy cukier trzcinowy*, ocet brandy*, papryka*, skrobia kukurydziana*, sól kamienna, czosnek*, substancja zagęszczająca: guma guar*, czerwony pieprz*, przyprawy*, ekstrakt z papryki*, ekstrakt z chili*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Wybierz się w kulinarną podróż smakową na Daleki Wschód z ekologicznym sosem azjatyckim. Chrupiące kawałki papryki i nuta chili spotkają Cię po drodze i zapewnią słodko-pikantne przyjemności.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos do Taco Pikantny Bezglutenowy BIO 220 g Amaizin
Sos niezbędny do przygotowania tradycyjnych tacos, ale również do każdego innego dania. Mieszanka pomidorów, papryki jalapeno oraz cebuli sprawia, że sos do taco jest bardzo wyrazisty i aromatyczny.
Sos idealnie pasuje do tacos shells, sałatek, wrapów i do dań z grilla.
Składniki:
pomidory*, pasta pomidorowa*, woda, cebula*, papryka jalapeno*, czerwona papryka*, ocet spirytusowy*, skrobia kukurydziana*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Grill & Burger Bezglutenowy BIO 300 ml Byodo
Składniki:
olej rzepakowy*, koncentrat pomidorowy*, woda, ogórki konserwowe*, surowy cukier trzcinowy*, ocet winny biały*, skrobia kukurydziana*, cebule*, ocet brandy*, sól kamienna, białko MLEKA*, chrzan*, substancja zagęszczająca: guma guar*, GORCZYCA*, koper*, koncentrat soku cytrynowego*, przyprawy*, ekstrakt przyprawowy*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Dzięki temu każda kreacja z grilla i burgera uzyska pyszne, pikantne wykończenie! Koncentrat pomidorowy, drobne kawałki korniszona i cebuli zapewniają najlepszą przyjemność i cudownie kremową, lekko grudkowatą konsystencję naszego ekologicznego sosu grillowo-burgerowego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Koktajlowy Wegetariański Bezglutenowy BIO 250 ml Byodo
Składniki:
olej rzepakowy*, koncentrat pomidorowy*, surowy cukier trzcinowy*, ocet winny biały*, ocet jabłkowy*, woda, skrobia kukurydziana*, musztarda* (woda, GORCZYCA*, ocet brandy*, sól kamienna, przyprawy*, zioła*), sól kamienna, białko MLEKA*, czerwone wino*, chrzan*, koncentrat soku cytrynowego*, koncentrat soku malinowego*, substancja zagęszczająca: guma guar*, czosnek*, pieprz cayenne*, przyprawy*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Harmonijna mieszanka wyselekcjonowanych ekologicznych składników. Sos koktajlowy to sos, którego nie powinno zabraknąć w żadnym menu smakosza. Zachwyca o każdej porze roku lekką konsystencją i pełnym smakiem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Paprykowy Chili Bezglutenowy BIO 250 ml Byodo
Składniki:
koncentrat pomidorowy* (45%), surowy cukier trzcinowy*, papryka* (11%), pomidory*, ocet brandy*, cebula*, skrobia kukurydziana*, sól kamienna, ocet jabłkowy*, chili* (0,29%), substancja zagęszczająca: guma guar*, przyprawy*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
To musi być miłość! Kiedy cudownie soczysty ekologiczny pieprz i ognista papryczka chili spotkały się, prawdopodobnie nie zdawały sobie sprawy, że są sobie przeznaczone. Nasz pikantny ekologiczny sos z papryczki chili jest tego najlepszym dowodem!
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy Papaya-Chili Pikantny Bezglutenowy BIO 350 g Zwergenwiese
Sos Pomidorowy Papaya-Chili Pikantny BIO 350 g Zwergenwiese
Sos pomidorowy, gotowy do spożycia. Nadaje się m.in. do makaronu lub ryżu. Produkt wegański.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero
Ekologiczny Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero
Ekologiczny sos z zagęszczonych pomidorów. Wyśmienicie smakuje z włoskim, ekologicznym makaronem Alce Nero. Stanowi również doskonałą bazę dla innych sosów, np. z dodatkiem warzyw (bakłażan, cukinia, papryka) i aromatycznych, świeżych ziół (bazylia, rozmaryn i tymianek).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy z Ricottą Bezglutenowy BIO 350 g Zwergenwiese
Sos Pomidorowy z Ricottą Bezglutenowy BIO 350 g Zwergenwiese
Sos pomidorowy, gotowy do spożycia. Nadaje się m.in. do makaronu lub ryżu. Odpowiedni dla wegetarian.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Mocny Tamari Bezglutenowy BIO 250 ml Terrasana
Sos Sojowy Mocny Tamari Bezglutenowy BIO 250 ml Terrasana
Składniki:
woda, ziarno soi*, sól morska, Koji (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna - 354 kJ / 83 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g
Węglowodany - 7,20 g
w tym cukry - 0,50 g
Białko - 14 g
Sól - 13,10 g
Błonnik - 0,70 g
Kraj pochodzenia: Holandia
Certyfikaty: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Słodki Ketjap Manis Bezglutenowy Bio 250 ml Terrasana
Składniki:
cukier kokosowy*, woda, syrop z tapioki*, sos SOJOWY tamari* [woda, SOJA*, sól morska, solone shochu* (woda, ryż*, sól, Aspergillus oryzae), Aspergillus oryzae], biały ocet winny*, sól, skrobia kukurydziana*, imbir w proszku*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Indonezyjski sos ketjap manis - słodki sos SOJOWY, powstały z połączenia cukru kokosowego, sosu sojowego oraz przypraw.
Sos ketjap manis ma gęstszą konsystencję niż tradycyjne sosy sojowe i spływa powoli, niczym syrop.
W powszechnie używanych sosach sojowych znajdziemy charakterystyczną słoność, to w tym przypadku na pierwsze miejsce przebija się smak słodki, który zawdzięczamy długotrwałej redukcji sosu z użyciem cukru kokosowego. Głęboki, karmelowo-zbożowy posmak oraz jedwabista konsystencja ketjapu nie mają sobie równych - to wyjątkowe doświadczenie już od pierwszej kropli.
Ketjap manis to wszechstronny produkt, który wykorzystać możemy na wiele sposobów. Samodzielnie stanowi pyszną, gotową glazurę do mięs i ryb. Znakomicie sprawdzi się także jako składnik bardziej złożonych marynat. Użyty do polewania i maczania potraw, takich jak panierowane tofu, tempura czy sajgonki, nie tylko wspaniale podkreśli ich smak, ale też nada atrakcyjnego wyglądu. Dodatkowo możemy używać go jako przyprawy do dań z ryżu i makaronu oraz zup. Już odrobina ketjapu zupełnie odmieni Twoje danie.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Słodki Teriyaki Wok Bezglutenowy BIO 240 ml Terrasana
Składniki:
tamari* (woda, ziarna SOI*, sól morska, solone shochu*, koji), woda, cukier z kwiatów kokosa*, ocet winny biały*, mirin* (słodki ryż*, shochu*, ryż*, koji), skrobia z tapioki*, imbir w proszku*, czosnek w proszku*, cebula w proszku*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ten gotowy do użycia sos do woka jest w 100% ekologiczny i ma krótką listę składników. Głównym jego składnikiem jest japońskie tamari (sos sojowy), a słodzony jest cukrem z kwiatów kokosa.
Nadaj japońskiego akcentu swoim potrawom z warzyw i ryżu za jednym nalaniem.
Sposób użycia:
Smażyć na woku warzywa i substytut mięsa (takie jak tofu lub seitan) przez kilka minut. Dodać dużą porcję sosu teriyaki i podgrzewać, aż danie nabierze odpowiedniego smaku. Podawać z ryżem lub makaronem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari 50% Mniej Soli Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Sos Sojowy Tamari 50% Mniej Soli Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Składniki:
woda, nasiona soi*, sól morska 6,7%, alkohol*, regulator kwasowości: kwas mlekowy, ocet ryżowy*, Aspergillus oryzae (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari Bezglutenowy BIO 250 ml Terrasana
Sos Sojowy Tamari Bezglutenowy BIO 250 ml Terrasana
Sos otrzymany w wyniku tradycyjnej japońskiej fermentacji przez 9 miesięcy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari Mocny Bezglutenowy BIO 145 ml Lima
Sos Tamari dzięki wyższej zawartości białek i bardziej skoncentrowanemu smakowi, doskonale nadaje się do dłuższego gotowania. Sprawia, iż pozostałe składniki dania stają się delikatniejsze w smaku. Tradycyjne Tamari stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs , zup, makaronów, smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Wegetariański Bolognese Bezglutenowy BIO 350 g Zwergenwiese
Sos Wegetariański Bolognese BIO 350 g Zwergenwiese
Sos pomidorowy, gotowy do spożycia. Nadaje się m.in. do makaronu lub ryżu. Porcja dla dwoch osób.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos bezglutenowy
Wśród sosów bezglutenowych możesz znaleźć zarówno właściwe dodatki do dań kuchni europejskiej, jak i pochodzącej z Azji. Zastosowanie w nich naturalnych składników może mieć bardzo pozytywny wpływ na trawienie oraz jest bezpieczne dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu.
Jakie mogą być sosy bezglutenowe?
W sklepach możesz spotkać wiele sosów bezglutenowych, które zostały wyprodukowane specjalnie dla osób, które są wegetarianami, nie tolerują laktozy, czy chorują na celiakię. Sosy bezglutenowe z połączeniu z warzywami oraz innymi dodatkami mogą stanowić pełnowartościowe pod względem odżywczym posiłki. Ketchup bezglutenowy może być bardzo dobrym dodatkiem na przykład do kanapek na śniadanie lub na kolację. Stanowi również ciekawy dodatek do dań obiadowych.
Gdy poszukujesz sosu bezglutenowego, to koniecznie wybierz produkt oznaczony symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że nie ma w nim glutenu. Certyfikowane produkty spożywcze bezglutenowe zostały bardzo dokładnie przebadane na zawartość glutenu. W sklepie internetowym Biosklep znajdziesz wiele sosów bezglutenowych. Najpopularniejsze wśród nich to: sos sojowy bezglutenowy, sos pomidorowy bezglutenowy, ketchup bezglutenowy oraz musztarda bezglutenowa. Z mniej znanych sosów bezglutenowych możemy tutaj wymienić na przykład sos wegański curry z warzywami, czy sos bolognese bezglutenowy. Wszystkie są bardzo smaczne i mają proste składy. Sosy bezglutenowe nawiązujące do kuchni indyjskiej w składzie mają bardzo często przyprawę curry lub owoc mango. Natomiast sosy bezglutenowe, które są odpowiednim wyborem do dań kuchni azjatyckiej, często zawierają w sobie olej kokosowy, trawę cytrynową, mango lub ananasa. Dla tych, którzy lubią ostre potrawy, polecamy sosy bezglutenowe z dodatkiem papryczek chilli.
Sosy bezglutenowe – sos sojowy
Sosy sojowe bezglutenowe stanowią podstawę wielu potraw z kuchni azjatyckie. Jednym z takich dań jest sushi. Sos bezglutenowy sojowy jest aromatyczny, ma bardzo słony smak i sprawia, że każda potrawa staje się bardziej wyrazista.
Czym jest sos sojowy bezglutenowy? Sos sojowy jest prostym sosem, który powinien się składać tylko z trzech składników. Są to: woda, soja oraz ziarna zbóż. Aby stworzyć klasyczny sos sojowy bez glutenu, to należy przygotować go w odpowiedni sposób. Sosy bezglutenowe sojowe mogą się różnić nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi.
Wysokiej jakości sos sojowy bez glutenu może mieć wiele dobroczynnych właściwości. Może wpływać pozytywnie między innymi na mikroflorę jelitową. Może też dobrze wpływać na trawienie, ponieważ zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.
Sos bezglutenowy pomidorowy – co warto o nim wiedzieć?
Sos bezglutenowy pomidorowy swoje właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości likopenu. To pigment, który można znaleźć we wszystkich owocach i warzywach w kolorze czerwonym, fioletowym i pomarańczowym.
Likopen możesz znaleźć między innymi w:
- pomidorach;
- czerwonej papryce;
- arbuzach;
- papai;
- gujawie;
- truskawkach;
- różowych grejpfrutach.
Jest to karotenoid, którego ludzkie ciało nie potrafi syntetyzować. Jest obecny tylko w produktach roślinnych. Jedynym sposobem na uzyskanie likopenu jest spożywanie warzyw i owoców, które go zawierają.
Likopen znajdujący się w sosie bezglutenowym pomidorowym po trzydziestu minutach od spożycia jest wchłaniany w jelitach. Później dociera do wątroby, jąder, gruczołu krokowego i nadnerczy. To wyjątkowo silny przeciwutleniacz. Jest pomocny w zwalczaniu zniszczeń, które powodują wolne rodniki. Właśnie one są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się komórek. Sos pomidorowy ze względu na możliwe właściwości przeciwutleniające, może mieć korzystny wpływ na cerę. Bardzo podobne właściwości prozdrowotne do sosu pomidorowego może mieć ketchup bezglutenowy. Jego dodawanie do potraw może zwiększać ich wartość odżywczą. Najważniejsze jest jednak to, żeby wybierać ketchupy o krótkim składzie, które nie zawierają alergenów (takich jak gluten, czy laktoza).
Czy wiesz, że…
… w siedemnastym stuleciu przepis na ketchup zyskał popularność w Europie, a dopiero 200 lat później trafił do Ameryki. W Stanach Zjednoczonych oryginalna receptura ketchupu została zmodyfikowana przez Henry’ego Johna Heinza, właściciela H. J. Heinz Company, który wprowadził na lokalny rynek produkt o nazwie Tomato Ketchup.