Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Dania gotowe bez glutenu

Celiakia jest chorobą, która wymaga wyłączenia z diety glutenu na całe życie. Nawet najmniejsze ilości tego alergenu prowadzą do nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Samodzielne przygotowywanie posiłków przy diecie bezglutenowej wymaga bardzo dużej dyscypliny. Trzeba uważać nie tylko na każdy składnik, który dodaje się do potraw, ale często również na sam sposób ich przyrządzania, czy nawet podawania. Tylko wtedy będziesz miał pewność, że Twój posiłek przypadkowo nie został zanieczyszczony glutenem. Dla osób, które dopiero rozpoczynają stosowanie diety bezglutenowej dobrym rozwiązaniem wydają się być dania gotowe bezglutenowe. Najlepiej wybierać takie oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, bo wtedy masz pewność, że zostały dokładnie przebadane na obecność tego alergenu.

Dania Gotowe i Dodatki Bezglutenowe

Dania gotowe bezglutenowe – na co trzeba uważać?

Dieta bezglutenowa ma jasno określone zasady. W internecie możesz znaleźć bardzo wiele informacji o produktach dozwolonych i zakazanych. Osoby chorujące na celiakię lub mające alergię na gluten powinny zadbać o to, aby ich dieta była jak najbardziej zbilansowana i różnorodna. Ważne jest nie tylko to, aby spożywały dania gotowe bezglutenowe, ale również, żeby były w nich odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych. Osoby z nietolerancją glutenu są szczególnie narażone na niedobory witamin i minerałów. Często wskazana jest suplementacja niektórych składników.

Dania gotowe bezglutenowe – czy zawsze trzeba samodzielnie przygotowywać posiłki?

Nie zawsze występuje taka konieczność, ponieważ w sklepach, w szczególności z żywnością ekologiczną i bezglutenową znajdziesz coraz więcej interesujących i smacznych dań gotowych bezglutenowych. Często nie brakuje w nich warzyw i innych zdrowych składników, takich jak na przykład kasze bezglutenowe. Przy kupowaniu dań gotowych bezglutenowych szczególnie istotne jest to, żeby znajdowała się w nich odpowiednia proporcja węglowodanów, białek oraz tłuszczy.

W daniach gotowych bezglutenowych powinno być jak najwięcej kasz oraz innych zamienników zbóż bezglutenowych. Kasze mają w swoim składzie bardzo duże ilości witamin z grupy B. Warto wybierać takie dania gotowe, które zawierają w sobie duże ilości białka oraz wapnia. Tak samo, jak w daniach gotowych z glutenem, warto sprawdzić, czy nie ma w nich za dużo cukru białego, czy tłuszczów uwodornionych i nasyconych.

danie gotowe bezglutenowe

Jakie produkty powinny się znaleźć w daniach gotowych bezglutenowych?

Występuje wiele produktów spożywczych, które naturalnie nie mają w swoim składzie glutenu. Warto jednak wybierać te, które są najmniej przetworzone. Wysokiej jakości dania gotowe bezglutenowe nie bazują jedynie na ryżu i kukurydzy, ale mają jeszcze wiele innych pełnowartościowych składników. Dobrze jest sięgać po takie dania bezglutenowe gotowe, które mają w sobie ziarna zbóż, czy mąki bezglutenowe, na przykład z amarantusa. Jeżeli w składzie dania gotowego bezglutenowego znajdują się makarony, to najbardziej wartościowe pod względem odżywczym są te z mąki gryczanej bezglutenowej lub z sorgo.

Najlepiej jest wybierać dania gotowe bezglutenowe od znanych i sprawdzonych na rynku od lat producentów. Możemy tutaj wymienić między innymi takie marki, jak Florentin, Primavika, Farma Świętokrzyska, Kowalewski, czy Carlota. Specjalizują się one w produktach bez glutenu. Warto również na bieżąco wchodzić na stronę Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Regularnie weryfikuje ono skład dostępnych na rynku produktów bezglutenowych. To pozwoli Ci uniknąć nietrafionych zakupów.

Dania gotowe bezglutenowe – co masz do wyboru?

Najbezpieczniejsze są wszelkie ryby, potrawy mięsne i warzywne, ponieważ zazwyczaj nie ma w nich śladowych ilościglutenu. Wśród dań gotowych bezglutenowych znajdziesz mnóstwo zup nie zaprawianych mąką pszenną. Mogą to być na przykład: zupa grzybowa (bez zasmażki), zupa owocowa, czy warzywna (bez makaronu), ryba po grecku, czerwony barszcz (bez uszek lub z mąki bezglutenowej), ryba w galarecie, śledzie marynowane lub w oleju.

Wśród dań gotowych bezglutenowych znajdziesz również gołąbki, żurek, czy fasolkę po bretońsku. Wszystkie te potrawy w wersji tradycyjnej zawierają mąkę pszenną, która służy do nich zagęszczania. W daniach gotowych bezglutenowych w postaci gołąbków występują zazwyczaj składniki o działaniu dobroczynnym. Można tutaj wspomnieć między innymi o: pieczarkach, oleju lnianym, marchewce, soczewicy, kaszy gryczanej, czy oleju rzepakowym. Smak tego dania bezglutenowego wzbogacają przyprawy, w tym lubczyk oraz kumin. Do gotowych gołąbków bez glutenu możesz dodać na przykład śmietanę. Dania gotowe bezglutenowe są odpowiednim rozwiązaniem nie tylko dla osób chorujących na celiakię, ale również często dla wegetarian, wegan lub dla kogoś, kto chce zdrowiej się odżywiać.

Wśród dań gotowych bez glutenu często możesz spotkać żurek. W wariancie tradycyjnym jest on zaprawiany mąką pszenną. Z niej również przygotowuje się zakwas. Jednak równie dobrze możesz go zrobić z mąki ryżowej i soku z cytryny.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium