Banany uprawiano już siedem tysięcy lat temu w Malezji, skąd zostały przywiezione do Indii, a z nich przez Bliski Wschód znalazły się w Afryce, gdzie są uprawiane po dziś dzień. Współcześnie banany rosną również w Azji i Australii. Plantatorzy zrywają je, gdy są jeszcze zielone i transportują je do Europy na statkach-chłodniach, by nie dopłynęły na miejsce przejrzałe. Zbyt dojrzałe banany są mniej smaczne i mają niższą wartość odżywczą.
Banany suszone to źródło błonnika pokarmowego wspierającego pracę układu pokarmowego, regulującego trawienie i przyspieszającego metabolizm. Obecność pektyn może stanowić czynnik obniżający poziom cholesterolu we krwi - twierdzą indyjscy naukowcy.
Ekologiczne banany suszone to pyszna i ciekawa w smaku pożywna przekąska. Kawałki bananów charakteryzują się miękką, lekko gumowatą konsystencją. Znakomicie smakują prosto z torebki, jak również jako dodatek do dań orientalnych, musli, sałatek owocowych, ciast i deserów.
Ekologiczne banany suszone to pyszna i ciekawa w smaku pożywna przekąska. Kawałki bananów charakteryzują się miękką, lekko gumowatą konsystencją. Znakomicie smakują prosto z torebki, jak również jako dodatek do dań orientalnych, musli, sałatek owocowych, ciast i deserów.
Dostępność:tymczasowo niedostępny
Banany zawierają witaminy A, C, E, K i z grupy B, a także cenne dla zdrowia składniki mineralne - fosfor, wapń i magnez, jednak najwięcej jest w nich potasu, aż ok. 360 mg w 100 g świeżego banana. Potas ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, dlatego dietetycy zalecają spożywanie bananów osobom zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Warto, by bogate w potas także i ekologiczne suszone chipsy bananowe stanowiły przekąskę w diecie tej grupy osób. Potas to również wsparcie dla pracy mięśni szkieletowych.
Wartości odżywcze banana suszonego w 100 gramach:
Energia: 1339 kJ / 312 kcal Tłuszcz: 0,4 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g Węglowodany: 69 g - w tym cukry: 38 g Białko: 3,7 g Sól: 0,01 g
Banany suszone dla układu pokarmowego
Prace badawcze nad wpływem bananów ekologicznych na układ pokarmowy dowodzą, że banany ułatwiają rozrost komórek śluzówki żołądka oraz przyspieszają wydzielanie śluzu tworzącego warstwę ochronną, przeciwdziałając podrażnieniom i uszkodzeniom pod wpływem działania soków żołądkowych. Są korzystne także w diecie osób walczących z wrzodami żołądka. Banany w swoim składzie posiadają inhibitory proteazy wspomagające niszczenie bakterii H. pylori, odpowiadającej za dużą część przypadków choroby wrzodowej.
Według indyjskich źródeł wiedzy o roślinach mączka z zielonych bananów i zrobione z niej placki pomagają w niestrawności i wzdęciach. Lekka kaszka z mąki bananowej przyrządzona na mleku może zostać włączona do diety przy zapaleniu błony śluzowej żołądka. Banany ekologiczne stanowią sprawdzony sposób na biegunkę, zwłaszcza u dzieci, co potwierdziły badania naukowe.
W momentach spadku nastroju warto sięgnąć po suszone banany, które, dzięki zawartości substancji pomagających w uwalnianiu serotoniny uspokoją nas i odprężą, a potas pomoże uniknąć znużenia. Spożywanie bananów suszonych poprawia myślenie i koncentrację, co jest ważne szczególnie dla osób uczących się i pracujących umysłowo.
Przeciwwskazania do spożywania bananów suszonych
Banany suszone BIO z uwagi na dość wysoki indeks glikemiczny (60-70), powinny zostać wykluczone z diety cukrzyków. Badania naukowe wykazały, że największe skoki poziomu cukru powodują ziemniaki, marchewka i właśnie banany.
Bananów nie poleca się osobom odchudzającym się, ponieważ zawierają sporo kalorii – ok. 95 kcal. Tym bardziej nie poleca się chipsów bananowych, najczęściej smażonych na oleju (słonecznikowym albo kokosowym), co dodatkowo podnosi kaloryczność chipsów. Zdecydowanie lepiej wypadają suszone chipsy bananowe, których kaloryczność spada do ok. 360 kcal na 100 g produktu.
Suszone banany w kuchni
Suszone chipsy z bananów są atrakcyjną i zdrową samodzielną przekąską. Jednak banany najczęściej spożywa się surowe, bez skórki. Wyższa temperatura wzmaga walory zapachowe i smakowe bananów, dlatego często podaje się je zapiekane z ryżem lub jako gorący deser z grilla z sosem waniliowym. Można je użyć do przetworów owocowych – przecierów, napojów, dżemów. Banany doskonale łączą się z mlekiem, jogurtem czy maślanką.
Suszone banany ekologiczne sprawdza się też jako dodatek do samodzielnie skomponowanego musli czy własnego wyrobu batoników wielozbożowych. Pokruszone chipsy bananowe mogą stanowić dekorację deserów i ciast, posypkę do owsianki czy zup kremowych. Mogą też być panierką do smażonego mięsa, zwłaszcza drobiowego.
Inne zastosowanie bananów
Banany BIO mają również zastosowanie zewnętrzne, zwłaszcza ich skórka. W wielu społecznościach skórka banana używana jest do leczenia kurzajek i do łagodzenia ukąszeń komarów. Miejsce ugryzienia należy potrzeć umytą skórką banana, by zmniejszyć swędzenie, obrzęk i podrażnienie. Tajemnica skuteczności tkwi prawdopodobnie w enzymach zawartych w skórce, łagodzących stany zapalne.
Skórka od banana stosowana jest również do wybielania zębów. Należy pocierać zęby wewnętrzną warstwą skórki kilka razy w tygodniu. Ta metoda jest bezpieczna dla zębów, bo skórka nie zawiera substancji chemicznych, które mogą uszkodzić szkliwo.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.