Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Amarantus - poznaj bogate źródło białka roślinnego i właściwości prozdrowotne
Amarantus - poznaj bogate źródło białka roślinnego i właściwości prozdrowotne

Amarantus

Amarantus inaczej nazywany szarłatem to jedna z najstarszych roślin z gatunku zbożowych. W Europie po raz pierwszy pojawił się w XVI wieku i był traktowany jako roślina ozdobna, ponieważ nie znano jeszcze jego właściwości odżywczych. Dopiero z upływem lat, zaczęto badań oraz doceniać jego właściwości odżywcze oraz prozdrowotne.

Prawdopodobnie roślina była uprawiana przez Majów, Inków i Azteków - tuż obok ziemniaków i fasoli, które stanowiły główne źródło pożywienia. Szarłat został przywieziony do Europy przez Hiszpan i był spożywany pod postacią kaszy. Uprawiano go m.in. w Niemczech, Indiach, Cejlonie oraz środkowych Chinach i wschodniej Syberii. Obecnie roślina ta cieszy się dużym zainteresowaniem, ze względu na bogaty skład, który wyróżnia się na tle innych roślin zbożowych. Posiada m.in. wysokie stężenie białka, skwalan oraz innych cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Jakie właściwości odżywcze posiada amarantus?

Amarantus to bogate źródło białko, którego stężenie wynosi do 20%. W jego składzie znajdują się również: tryptofan, aminokwasy siarkowe oraz lizyna. Z tego względu Szarłat jest bardziej wartościową rośliną pod względem odżywczym niż popularna soja. Z uwagi na wyższą wartość biologiczną białka amarantusa niż posiada białko w mleku, można je stosować w produktach mlekozastępczych, m.in. dla osób, które nie tolerują laktozy. To roślina bezglutenowa, przez co produkty z jej dodatkiem mogą bez obawy spożywać także osoby cierpiące na nietolerancję glutenu.

Mąkę wykonaną z amarantusa można dodawać do pieczywa, w celu zwiększenia jego gęstości oraz wartości odżywczych. Roślina posiada 60−70% oraz 4 - 9%. Z uwagi na proporcje między makroskładnikami, które posiada Szarłat, produkty z jego zawartością są zdrowe oraz zapewniają energię na dłuższy czas po spożyciu posiłku. Efekt ten jest spotęgowany wysoką zawartością błonnika. Składnik ten usprawnia metabolizm oraz funkcjonowanie układu  trawiennego. Błonnik zmniejsza ilość cukrów wchłanianych do organizmu podczas trawienia. Dzięki temu zapobiega odkładaniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Amarantus - właściwości prozdrowotne

Amarantus zawiera wiele cennych minerałów:

  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • kobalt 
  • jod

Wysoka zawartość żelaza sprawia, że produkty z dodatkiem tej rośliny polecane się osobom cierpiącym na anemię. Na uwagę zasługują również związki przeciwutleniające. Niszczą wolne rodniki, czyli cząsteczki przyspieszające starzenie komórek oraz sprzyjające powstawaniu chorób układu krążenia i nowotworów.

Amarantus zawiera również witaminę E, nazywaną eliksirem młodości. To silny przeciwutleniacz, który niszczy wolne rodniki oraz zwiększa poziom nawilżenia skóry. To sprawia, że zapobiega utracie jędrności i sprężystości, przez co cera dłużej zachowuje młody wygląd. W składzie znajdują się również witaminy z grupy B, wspierające pamięć i koncentrację. Wspomagają funkcjonowanie układu krążenia i nerwowego. Wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci.

W składzie Szarłatu znajduje się też tiamina C, czyli kwas askorbinowy. Wzmacnia naczynka krwionośne oraz włókna kolagenowe. Dzięki temu skóra dłużej zachowuje młody wygląd. Witamina C podnosi odporność organizmu i skraca okres ewentualnych infekcji. Zawarty w składzie błonnik, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), przez co chroni przed chorobami układu krążenia. Roślina nazywana jest naturalnym antybiotykiem, z uwagi na właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, które wykazuje.

 

amarantus

 

Wykorzystanie amarantusa

Amarantus ma postać nasion, wielkości maku. Największe zastosowanie znajduje w kuchni. To świetna i zdrowa alternatywa dla mąki pszennej. Wypieki z dodatkiem Szarłatu są cenione także przez osoby mające problem z nietolerancją glutenu. Z nasion ten rośliny można wyrabiać mąkę lub płatki. Z tego względu można wykorzystać go na wiele sposobów, np. do naleśników, placuszków, ciast oraz różnego rodzaju wypieków. Dodatek mąki z tej rośliny wydłuża okres przydatności, dzięki czemu eliminuje potrzebę stosowania sztucznych konserwantów. To jednak nie wszystko, ponieważ Szarłat doskonale nadaje się do przygotowania kotletów, pulpetów oraz sałatek.

Nasiona amarantusa w dużym stopniu zachowują właściwości odżywcze i prozdrowotne podczas obróbki termicznej. Dlatego można je dodawać do potraw duszonych, gotowanych i zapiekanek. Ugotowane nasiona można mieszać z jogurtem lub innymi przekąskami, aby zwiększyć ich wartości odżywcze. Amarantus wykorzystywany jest też w przemyśle farmaceutycznym do wyboru suplementów diety oraz kosmetycznych. Z uwagi na odmładzające właściwości, stosowany jest m.in w kremach i balsamach. Z niektórych odmian szarłatu, wyrabia się pasze dla zwierząt i biomasę.

 

Gatunki amarantusa:

Istnieje wiele odmian amarantusa, jednak nie wszystkie nadaj się do spożycia. Do odmian, z których można wyrabiać mąki lub inne produkty spożywcze należą m.in.:

  • Valentine - poza nasionami, można wykorzystać liście rośliny oraz łodygi, jako dodatek do zup i sałatek.
  • Gatunek Azteków - roślina cechuje się wysokim plonem nasion oraz zielonej masy. Dlatego można z niej wyrabiać mąkę, a zielone części wykorzystać do zup i sałatek.
  • Helios - posiada białe ziarno oraz jasnozielone liście. Nasiona wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, a liście i łodygi służą głównie do produkcji biomasy.
  • Kharkovsky-1 - cechuje się wysokim plonem nasion, które są wykorzystywane w przemyśle spożywczym u ludzi, jak i zwierząt.
  • White leaf (liść biały) - cechuje się soczystymi liśćmi i łodygami, które można dodawać do koktajli, deserów, sałatek, itd.
  • Woroneż - z uwagi na wysoki plon nasion, roślina uprawiana jest głównie pod kątem wyrobów spożywczych, np. mąki.
  • Amaranth Lera - wykorzystywany jest głównie do wyrobu pasz dla zwierząt. 
  • Krepysh - roślina nadaje się na świeży dodatek do dań głównych i sałatek.

 

 szarłat

 

To najpopularniejsze gatunki szarłatu, które są wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Warto wyposażyć swoją kuchnię w nasiona tej rośliny z uwagi na szereg prozdrowotnych i odżywczych właściwości.

Amarantus - proste przepisy kulinarne

Amarantus można wykorzystać w łatwych przekąskach, dzięki czemu staną się zdrowsze i smaczniejsze. Oto kilka z nich:

  • Słodkie tosty

Składniki:

    • kilka kromek ulubionego pieczywa
    • jajo kurze
    • ok.1/2 szklanki mleka (najlepiej pochodzenia roślinnego)
    • 3 łyżki stołowe  gotowanych nasion amarantusa
    • 2 łyżki ulubionych płatków zbożowych
    • 1/3 banana

Przygotowanie:

    1. Jajo dokładnie wymieszać z mlekiem w miseczce.
    2. Dodać amarantus, zmiażdżony banan oraz płatki.
    3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
    4. W przygotowanej masie należy dokładnie zamoczyć kromki chleba i delikatnie obsmażyć bez użycia tłuszczu.

 

  • Jogurt gruszkowo - amarantusowy

Składniki:

    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 4 łyżki stołowe gotowanych nasion amarantusa
    • 1 gruszka

Przygotowanie:

    1. Gruszkę należy pokroić w drobną kostkę.
    2. Wkładamy ją do miseczki, razem z amarantusem i zalewamy jogurtem.
    3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe!

 

Amarantus to roślina, która posiada nieocenione właściwości prozdrowotne oraz odżywcze. Dlatego warto dodawać ją do potraw, aby stały się zdrowsze i bardziej pożywne. Regularnie stosowany, pozytywnie wpłynie na zdrowie oraz sylwetkę.

Menu Szukaj więcej więcej
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl