Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Sosy

Jeżeli samodzielnie przygotowujesz posiłki dla rodziny w domu, to pewnie zależy Ci, aby mieć pod ręką najlepsze produkty i półprodukty. Właśnie dlatego powinny Cię zainteresować sosy ekologiczne. Są bardzo dobrym dodatkiem do wielu dań. Możesz nimi polać kanapkę, ulubiony makaron lub dodać do sałatki. Wśród ekologicznych sosów znajdziesz między innymi: majonezy, musztardy, ketchup, pesto, czy sos sojowy. Wszystkie z dokładnie sprawdzonych, wysokiej jakości składników. Nie znajdziesz w nich konserwantów, ani innych, sztucznych dodatków. Proste składy są również gwarancją tego, że takie sosy ekologiczne są po prostu wyjątkowo smaczne. Niektóre z nich, na przykład ketchupy są odpowiednie nawet dla dzieci. 

Sosy ekologiczne

Sosy pomidorowe BIO – czym się wyróżniają?

Musimy przyznać, że ekologiczny sos pomidorowy jest jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych w kuchni kupowanym w naszym biosklepie. Wspaniale smakuje na przykład w połączeniu z różnego rodzaju makaronami, kaszami czy ryżem. Możesz z niego przygotować również wyśmienite zupy, czy dania mięsne. Najbardziej znane potrawy z jego dodatkiem to przecież spaghetti bolognese, lasagne, klopsiki, czy gołąbki.

Poza sosami ekologicznymi z pomidorów, warto również wspomnieć o jedną z ich odmian jaką jest ketchup. Te dostępne w supermarketach najczęściej mają bardzo niekorzystny dla zdrowia skład. Są pełne konserwantów, zagęstników i innych, sztucznych dodatków. Nie ma w nich natomiast odpowiedniej ilości pomidorów. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku ekologicznych ketchupów, które poza pomidorami zawierają jedynie przyprawy. Są świetnym dodatkiem do wszystkich dań z grilla, kanapek, kiełbasek, wędlin i oczywiście frytek.

Dobre, naturalne ketchupy znajdziesz u producentów:

  • Krokus;
  • Gestal;
  • Bio Bandits;
  • Rapunzel;
  • La BIO Idea;
  • Primaeco;
  • Dary Natury;
  • Eco Life.

Sos ekologiczny – domowy majonez

Domowy majonez warto przygotować z jajek pochodzących od kurek zielononóżek. Inaczej nazywane są one wesołymi kurkami. W sklepach znajdziesz sosy ekologiczne zarówno na bazie octu spirytusowego, jak i octu balsamicznego, który jest łagodniejszy w smaku.

Do przygotowania domowego majonezu będą Ci potrzebne:

  • żółtka z jajek od kur zielononóżek (wesołych) 2 sztuki,
  • musztarda 1 łyżeczka,
  • szklanka oleju z pestek winogron,
  • ocet balsamiczny 25 ml,
  • sok z cytryny 2 łyżki,
  • szczypta soli i
  • szczypta pieprzu.

Zacznij od posolenia dwóch żółtek. Następnie zacznij ucieranie ze sobą poszczególnych składników. Dodawaj do ucierania kolejno: 1 łyżkę musztardy, szczyptę pieprzu świeżo mielonego, sok z cytryny. Później bardzo powoli i ostrożnie wlej olej. Natomiast, gdy majonez zacznie robić się gęsty, to dodaj ocet. Ucieraj całość jeszcze przez krótką chwilę. Twój domowy sos ekologiczny jest już gotowy!

eko sosy

BIO sos - chrzan

W sklepach ze zdrową żywnością bez problemu możesz kupić ekologiczny chrzan tarty w słoiku. Możesz go dodawać do sosów i do sałatek, aby miały one o wiele bardziej wyrazisty i zapadający w pamięć smak. Sos ekologiczny z chrzanu nie zawiera konserwantów, ani syntetycznych dodatków.

Chrzan pochodzi z Europy Wschodniej. Znano go już w starożytnym Rzymie. Dzisiaj chrzan na sos ekologiczny uprawia się praktycznie na całym świecie. W Polsce jest to zazwyczaj dziko rosnąca roślina.

Jakie właściwości posiada chrzan? Biały korzeń chrzanu jest znany przede wszystkim jako przyprawa. Wykorzystywało się go w dawnych czasach w medycynie ludowej. Może wspierać apetyt i procesy trawienne. Ma działanie rozgrzewające. Za wyjątkowy smak chrzanu odpowiada substancja o nazwie synigryna. W tym sosie ekologicznym nie brakuje również witamin i minerałów. Warto po niego sięgnąć, na przykład przy przeziębieniu, bo pomaga w walce z bakteriami.

Sos ekologiczny na bazie chrzanu jest polecany również dla tych wszystkich, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Wszystko to za sprawą jego możliwego, korzystnego wpływu na układ pokarmowy. Spożywanie tego sosu ekologicznego może działać przyspieszająco na proces przemiany materii. Jednak nie można go spożywać w nadmiernych ilościach, ani podawać dzieciom. Jego właściwości, oraz bardzo ostry smak nie są dla nich odpowiednie.

Jakie jeszcze sosy ekologiczne?

To jeszcze nie wszystkie sosy ekologiczne, jakie możesz znaleźć w ofercie naszego Biosklepu. W tej kategorii są dostępne również ekologiczne musztardy, sosy sojowe, pesto w różnych kolorach, czy pasta kokosowa. Można tutaj również zobaczyć ekologiczne przyprawy, które pogłębią smak przygotowanego przez Ciebie w domowych warunkach sosu. Dostępny jest między innymi wariant: pomidorowo-czosnkowy, staropolski, czy z czosnkiem niedźwiedzim. Tego rodzaju naturalne przyprawy wystarczy tylko wymieszać z niewielką ilością wody oraz oleju.

Czy wiesz, że…

… jedna z teorii głosi, ze nazwa “majonez” pochodzi od nazwy francuskiej miejscowości Mayenne, której książę, Karol Gwizjusz, zajadał się sosem z opisów przypominającym majonez.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium