Ciastka bezglutenowe to smaczna przekąska dla osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu oraz alergie. Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy zawierających duże ilości białego cukru, szkodliwych tłuszczów oraz sztucznych dodatków. Ciastka bezglutenowe są produkowane z wysokiej jakości składników pochodzących z certyfikowanych upraw. Oznaczenie przekreślonego kłosa daje pewność, że wybrany produkt jest w 100% wolny od glutenu.
Opis: Te małe, posypane solą morską krakersy o ośmiokątnym kształcie i bogatym, pikantnym smaku, mogą być pokryte ulubionymi dodatkami lub spożywane samodzielnie. Zapakowane w praktyczne porcje, stanowią absolutny niezbędnik w Twojej spiżarni.
Opakowanie zawiera 4 mniejsze paczki po 5 krakersów.
Oblane czekoladą, której nie można się oprzeć, o bogatym smaku orzechów ziemnych i BEZ dodatku cukru – to tylko część opisu, który moglibyśmy nadać nowemu dodatkowi do wegańskich ciasteczek Kookie Cat.
Ciasteczko jest wegańskie, bezglutenowe i bez oleju palmowego. Jej rola jest znacząca, ponieważ jest to powstanie nowej linii produktów ciastek – tych bez dodatku cukru. Czekolada, która się na nią wylewa, jest ostatnim akcentem, który sprawia, że doznanie jest nieodparcie pyszne.
W opakowaniu zbiorczym jest 12 ciasteczek. Cena dotyczy 1 ciasteczka.
Nie zawsze masz czas na gotowanie, ale zawsze możesz starannie wybrać jedzenie na wynos. Zbilansowana dieta daje energię i umysł wolny od poczucia winy. Podążaliśmy za tą formułą życia i stworzyliśmy ciasteczko w proszku z konopi i kakao. Jest wegańskie, i bezglutenowe. W środku nie ma rafinowanego cukru, ale smak jest niesamowity! Płatki owsiane, orzechy nerkowca, nasiona konopi i białko konopne są idealne na krótką przerwę na słodycze podczas pracowitego dnia.
W opakowaniu zbiorczym jest 12 ciasteczek. Cena dotyczy 1 ciasteczka.
Delikatne, miękkie piaskowe muffinki w bezglutenowym wydaniu, z kremowym czekoladowym nadzieniem. Idealna przekąska do herbaty. Każde ciastko pakowane jest pojedynczo, dlatego można je wygodnie włożyć do torebki lub plecaka.
Dostępność:tymczasowo niedostępny
Z jakiej mąki wypiekane są ciastka bezglutenowe?
Do wypieku ciastek bezglutenowych wykorzystywane są zamienniki mąki pszennej. Najczęściej stosowane i jednocześnie najbardziej uniwersalne to:
Mąka owsiana, która cechuje się neutralnym smakiem i zapachem.
Mąka ryżowa, która powstaje na bazie nasion ryżu i charakteryzuje się neutralnym smakiem i zapachem.
Mąka gryczana ma charakterystyczny, ciemny kolor oraz intensywny smak i zapach.
Mąka jaglana wyróżnia się żółtawą barwą oraz kleistą konsystencją.
W celu zapewnienia większej kleistości ciasta producenci dodają do wyżej wymienionych rodzajów mąkę sklejającą, która zawiera większą ilość skrobi. Najbardziej popularne bezglutenowe mąki sklejające to:
Mąka kukurydziana, która charakteryzuje się intensywnym smakiem i zapachem. Jest stosowana do wyrobu kruchych ciastek bezglutenowych.
Mąka ziemniaczana, która ma neutralny smak i zapach.
Mąka z tapioki, nie ma wpływu na smak wypiekanych ciastek.
Do wyrobu słodkich ciast bez glutenu, tortów i ciastek bezglutenowych używane są często mąki z ziaren i orzechów. Odznaczają się one wyrazistym smakiem. Tego typu mąki są dosyć ciężkie i zawierają dużą ilość tłuszczów. Dlatego powinny być używane w formie domieszki do innych typów.
Jakie składniki są używane do produkcji ciastek bezglutenowych?
Do produkcji ciastek bezglutenowych używa się wyłącznie zdrowych i naturalnych zamienników dla białego cukru, tłuszczów czy sztucznych aromatów. W pełni bezpieczną alternatywą dla cukru jest stewia, miód lub cukier trzcinowy. Producenci wykorzystują również naturalne aromaty z przypraw i owoców, które doskonale zastępują sztuczne polepszacze smaku. Ciastka bezglutenowe w zależności od rodzaju są wzbogacane dodatkiem nasion, pestek i orzechów. Stanowią one wartościowe źródło zdrowych tłuszczów, błonnika, magnezu i żelaza, a także związków o działaniu antyoksydacyjnym.
Wśród popularnych dodatków do ciastek bezglutenowych można wymienić także kakao, czekoladę, owoce, kokos oraz przyprawy korzenne. Wszystkie składniki pochodzą z certyfikowanych upraw, na których nie są stosowane nawozy sztuczne oraz chemiczne środki ochrony roślin.
Wybierając ciastka bezglutenowe, należy kierować się oznaczeniem umieszczonym na opakowaniu. Symbol przekreślonego kłosa to gwarancja, że w składzie danego produktu nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Na rynku dostępne są także produkty opisywane jako bezglutenowe, które jednak mogą zawierać minimalne ilości tego białka. Dzieje się tak najczęściej w sytuacji, gdy zakład produkcyjny wytwarza zarówno produkty bezglutenowe, jak i glutenowe. Nawet pomimo zachowania najwyższych standardów bezpieczeństwa może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego. Alergen rozprzestrzenia się za pośrednictwem maszyn i akcesoriów. W przypadku mąki pszennej nawet mały podmuch wystarczy, aby unieść ją w powietrze i spowodować zanieczyszczenie innych produktów. Dlatego najlepiej wybierać wyroby od dostawców, którzy prowadzą tzw. monoprodukcję, a więc skupiają się wyłącznie na produktach bezglutenowych.
Ciastka bezglutenowe to zdrowe i smaczne przekąski, które są idealną alternatywą dla powszechnie dostępnych słodyczy. Dzięki mądremu wykorzystaniu naturalnych składników ciastka zachowują walory smakowe, a jednocześnie dostarczają wiele wartości odżywczych. Ciastka bezglutenowe to zdrowa przekąska, które sprawdzi się jako dodatek do śniadania, podwieczorek czy forma uzupełnienia energii po treningu.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.