Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Ciastka bez glutenu

Ciastka bezglutenowe to smaczna przekąska dla osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu oraz alergie. Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy zawierających duże ilości białego cukru, szkodliwych tłuszczów oraz sztucznych dodatków. Ciastka bezglutenowe są produkowane z wysokiej jakości składników pochodzących z certyfikowanych upraw. Oznaczenie przekreślonego kłosa daje pewność, że wybrany produkt jest w 100% wolny od glutenu.

Ciastka Bezglutenowe

Snackers Krakersy Bezglutenowe 115 g Schär

Snackers Krakersy Bezglutenowe 115 g Schär
Snackers Krakersy Bezglutenowe 115 g Schär

Opis:
Te małe, posypane solą morską krakersy o ośmiokątnym kształcie i bogatym, pikantnym smaku, mogą być pokryte ulubionymi dodatkami lub spożywane samodzielnie. Zapakowane w praktyczne porcje, stanowią absolutny niezbędnik w Twojej spiżarni.

Opakowanie zawiera 4 mniejsze paczki po 5 krakersów.

Składniki:
skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, margaryna [oleje i tłuszcze roślinne w zmiennych proporcjach (palmowy, słonecznikowy), woda, emulgator: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych; sól], maltodekstryna, skrobia modyfikowana z tapioki, białko SOJOWE, mąka SOJOWA, sól morska 2%, syrop ryżowy, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu; syrop glukozowy, drożdże, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym; regulator kwasowości: kwas cytrynowy, skrobia kukurydziana modyfikowana.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

10,42 zł

Ciasteczka Bezglutenowe z Kawałkami Czekolady BIO 100g Zemanka

Ciasteczka Bezglutenowe z Kawałkami Czekolady BIO 100g Zemanka
Ciasteczka Bezglutenowe z Kawałkami Czekolady BIO 100g Zemanka

Ciasteczka Bezglutenowe z Kawałkami Czekolady BIO 100g Zemanka

Kakaowe kruche ciasteczka z kawałkami czekolady Fair Trade. 

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

11,97 zł

Ciastka w Polewie Czekoladowej Sticks Bezglutenowe BIO 130 g Naten

Ciastka w Polewie Czekoladowej Sticks Bezglutenowe BIO 130 g Naten
Ciastka w Polewie Czekoladowej Sticks Bezglutenowe BIO 130 g Naten

Kruche ciasteczka w kształcie paluszków oblane mleczną czekoladą. Idealna przekąska do kawy lub herbaty, może stanowić świetny dodatek do deserów.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

15,59 zł

Ciastko Wegańskie z Czekoladą Bez Dodatku Cukrów z Kremem z Orzeszków Ziemnych Bezglutenowe BIO 50 g Kookie Cat

Ciastko Wegańskie z Czekoladą Bez Dodatku Cukrów z Kremem z Orzeszków Ziemnych Bezglutenowe BIO 50 g Kookie Cat
Ciastko Wegańskie z Czekoladą Bez Dodatku Cukrów z Kremem z Orzeszków Ziemnych Bezglutenowe BIO 50 g Kookie Cat

Oblane czekoladą, której nie można się oprzeć, o bogatym smaku orzechów ziemnych i BEZ dodatku cukru – to tylko część opisu, który moglibyśmy nadać nowemu dodatkowi do wegańskich ciasteczek Kookie Cat.

Ciasteczko jest wegańskie, bezglutenowe i bez oleju palmowego. Jej rola jest znacząca, ponieważ jest to powstanie nowej linii produktów ciastek – tych bez dodatku cukru. Czekolada, która się na nią wylewa, jest ostatnim akcentem, który sprawia, że doznanie jest nieodparcie pyszne.

W opakowaniu zbiorczym jest 12 ciasteczek. Cena dotyczy 1 ciasteczka.

Składniki:
ORZESZKI ZIEMNE solone* (prażone, blanszowane ORZESZKI ZIEMNE*, sól), czekolada bez dodatku cukru* [miazga kakaowa*, ORZECHY LASKOWE*, substancja słodząca: erytrytol*, tłuszcz kakaowy*, sproszkowany miąższ kokosowy*, mąka kokosowa*, emulgator: lecytyny (ze słonecznika)*] (20%), daktyle w proszku*, tłuszcz kakaowy*, woda, krem z ORZESZKÓW ZIEMNYCH solony* (prażone, blanszowane ORZESZKI ZIEMNE*, sól) (5%), siemię lniane mielone*, olej kokosowy*, mąka kokosowa*, białko z nasion chia*, białko ryżowe*, łuski babki jajowatej w proszku*.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

6,14 zł

Ciastko Wegańskie z Nasionami Konopi i Kakao Bezglutenowe BIO 50 g Kookie Cat

Ciastko Wegańskie z Nasionami Konopi i Kakao Bezglutenowe BIO 50 g Kookie Cat
Ciastko Wegańskie z Nasionami Konopi i Kakao Bezglutenowe BIO 50 g Kookie Cat

Nie zawsze masz czas na gotowanie, ale zawsze możesz starannie wybrać jedzenie na wynos. Zbilansowana dieta daje energię i umysł wolny od poczucia winy. Podążaliśmy za tą formułą życia i stworzyliśmy ciasteczko w proszku z konopi i kakao. Jest wegańskie, i bezglutenowe. W środku nie ma rafinowanego cukru, ale smak jest niesamowity! Płatki owsiane, orzechy nerkowca, nasiona konopi i białko konopne są idealne na krótką przerwę na słodycze podczas pracowitego dnia.

W opakowaniu zbiorczym jest 12 ciasteczek. Cena dotyczy 1 ciasteczka.

Składniki:
płatki OWSIANE bezglutenowe* (31%), ORZECHY NERKOWCA* (25%), syrop kokosowy*, olej kokosowy*, nasiona konopi* (7,7%), kakao w proszku* (3,7%), białko konopne* (2,8%), wanilia Bourbon*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

6,14 zł

Mini Muffinki z Nadzieniem Czekoladowym Bezglutenowe BIO 200g Naten

Mini Muffinki z Nadzieniem Czekoladowym Bezglutenowe BIO 200g Naten
Mini Muffinki z Nadzieniem Czekoladowym Bezglutenowe BIO 200g Naten

Delikatne, miękkie piaskowe muffinki w bezglutenowym wydaniu, z kremowym czekoladowym nadzieniem. Idealna przekąska do herbaty. Każde ciastko pakowane jest pojedynczo, dlatego można je wygodnie włożyć do torebki lub plecaka. 

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

18,18 zł

Z jakiej mąki wypiekane są ciastka bezglutenowe?

Do wypieku ciastek bezglutenowych wykorzystywane są zamienniki mąki pszennej. Najczęściej stosowane i jednocześnie najbardziej uniwersalne to:

  • Mąka owsiana, która cechuje się neutralnym smakiem i zapachem.
  • Mąka ryżowa, która powstaje na bazie nasion ryżu i charakteryzuje się neutralnym smakiem i zapachem.
  • Mąka gryczana ma charakterystyczny, ciemny kolor oraz intensywny smak i zapach.
  • Mąka jaglana wyróżnia się żółtawą barwą oraz kleistą konsystencją.

W celu zapewnienia większej kleistości ciasta producenci dodają do wyżej wymienionych rodzajów mąkę sklejającą, która zawiera większą ilość skrobi. Najbardziej popularne bezglutenowe mąki sklejające to:

  • Mąka kukurydziana, która charakteryzuje się intensywnym smakiem i zapachem. Jest stosowana do wyrobu kruchych ciastek bezglutenowych.
  • Mąka ziemniaczana, która ma neutralny smak i zapach.
  • Mąka z tapioki, nie ma wpływu na smak wypiekanych ciastek.

Do wyrobu słodkich ciast bez glutenu, tortów i ciastek bezglutenowych używane są często mąki z ziaren i orzechów. Odznaczają się one wyrazistym smakiem. Tego typu mąki są dosyć ciężkie i zawierają dużą ilość tłuszczów. Dlatego powinny być używane w formie domieszki do innych typów.

ciastka bezglutenowe

Jakie składniki są używane do produkcji ciastek bezglutenowych?

Do produkcji ciastek bezglutenowych używa się wyłącznie zdrowych i naturalnych zamienników dla białego cukru, tłuszczów czy sztucznych aromatów. W pełni bezpieczną alternatywą dla cukru jest stewia, miód lub cukier trzcinowy. Producenci wykorzystują również naturalne aromaty z przypraw i owoców, które doskonale zastępują sztuczne polepszacze smaku. Ciastka bezglutenowe w zależności od rodzaju są wzbogacane dodatkiem nasion, pestek i orzechów. Stanowią one wartościowe źródło zdrowych tłuszczów, błonnika, magnezu i żelaza, a także związków o działaniu antyoksydacyjnym.

Wśród popularnych dodatków do ciastek bezglutenowych można wymienić także kakao, czekoladę, owoce, kokos oraz przyprawy korzenne. Wszystkie składniki pochodzą z certyfikowanych upraw, na których nie są stosowane nawozy sztuczne oraz chemiczne środki ochrony roślin.

Wybierając ciastka bezglutenowe, należy kierować się oznaczeniem umieszczonym na opakowaniu. Symbol przekreślonego kłosa to gwarancja, że w składzie danego produktu nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Na rynku dostępne są także produkty opisywane jako bezglutenowe, które jednak mogą zawierać minimalne ilości tego białka. Dzieje się tak najczęściej w sytuacji, gdy zakład produkcyjny wytwarza zarówno produkty bezglutenowe, jak i glutenowe. Nawet pomimo zachowania najwyższych standardów bezpieczeństwa może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego. Alergen rozprzestrzenia się za pośrednictwem maszyn i akcesoriów. W przypadku mąki pszennej nawet mały podmuch wystarczy, aby unieść ją w powietrze i spowodować zanieczyszczenie innych produktów. Dlatego najlepiej wybierać wyroby od dostawców, którzy prowadzą tzw. monoprodukcję, a więc skupiają się wyłącznie na produktach bezglutenowych.

Ciastka bezglutenowe to zdrowe i smaczne przekąski, które są idealną alternatywą dla powszechnie dostępnych słodyczy. Dzięki mądremu wykorzystaniu naturalnych składników ciastka zachowują walory smakowe, a jednocześnie dostarczają wiele wartości odżywczych. Ciastka bezglutenowe to zdrowa przekąska, które sprawdzi się jako dodatek do śniadania, podwieczorek czy forma uzupełnienia energii po treningu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium