Ciastka bez glutenu
Ciastka bezglutenowe to smaczna przekąska dla osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu oraz alergie. Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy zawierających duże ilości białego cukru, szkodliwych tłuszczów oraz sztucznych dodatków. Ciastka bezglutenowe są produkowane z wysokiej jakości składników pochodzących z certyfikowanych upraw. Oznaczenie przekreślonego kłosa daje pewność, że wybrany produkt jest w 100% wolny od glutenu.
Biszkopty w Czekoladzie Bez Cukru Bezglutenowe 80 g Glutenex
Biszkopty w Czekoladzie Bez Cukru Bezglutenowe 80 g Glutenex
Firma Glutenex stworzyła gamę produktów, która ukazuje dietę bezglutenową w zupełnie innym świetle. Stworzyli produkty, które wybierane są nie z konieczności, lecz ze względu na ich wyjątkowy charakter. Biszkopty w czekoladzie bez dodatku cukrów to pyszne, kruche ciastka oblane czekoladą o niepowtarzalnym smaku. Stanowią świetną przekąskę zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Dodatkowo posiadają certyfikat bezglutenowości nadawany przez Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Owsiane Bezglutenowe 140 g Glutenex
Ciastka Owsiane Bezglutenowe 140 g Glutenex
Kruche ciastka owsiane to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim pożywna przekąska. Ze szklanką mleka oraz porcją owoców będą stanowić idealne drugie śniadanie.
Produkt bezglutenowy.
Bez skrobi pszennej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka z Kawałkami Czekolady Bezglutenowe 100 g Glutenex
Ciastka z Kawałkami Czekolady Bezglutenowe 100 g Glutenex
Ciastka z kawałkami czekolady to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim pożywna przekąska. Ze szklanką mleka oraz porcją owoców będą stanowić idealne drugie śniadanie.
Produkt bezglutenowy.
Bez skrobi pszennej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Biszkopty Bez Dodatku Cukrów Bezglutenowe 100 g Glutenex
Składniki:
JAJA, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: maltitol, skrobia PSZENNA bezglutenowa, skrobia ryżowa, emulgatory: estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; proszek do pieczenia bezglutenowy (regulator kwasowości: difosforany, substancja spulchniająca: węglany sodu, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana), substancja zagęszczająca: sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa.
Opis:
Zawiera substancję słodzącą. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Biszkopty Pomarańczowe w Czekoladzie Bez Dodatku Cukrów Bezglutenowe 80 g Glutenex
Składniki:
czekolada bez dodatku cukrów (54%) [substancja słodząca: maltitol, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (ze słonecznika) i polirycynooleinian poliglicerolu, ekstrakt wanilii] - masa kakaowa minimum 49%, biszkopt pomarańczowy (46%) [JAJA, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: maltitol, skrobia PSZENNA bezglutenowa, pomarańcza zagęszczony sok w proszku (3,5%) (maltodekstryna, koncentrat soku pomarańczowego); skrobia ryżowa, emulgatory: estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; proszek do pieczenia bezglutenowy (regulator kwasowości: difosforany, substancja spulchniająca: węglany sodu, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana), naturalny aromat pomarańczowy, substancja zagęszczająca: sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa]
Opis:
Zawiera naturalnie występujące cukry. Zawiera substancję słodzącą. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Buźka bez Cukru Bezglutenowe 100 g Malu Food
Ciastka kruche. Zawiera substancję słodzącą.
Nie zawierają glutenu, cukru, laktozy, oleju palmowego, jaj i substancji spulchniających.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Składniki:
mąka kukurydziana, olej kokosowy, substancja słodząca - syrop maltitolowy, skrobia kukurydziana, skrobia ryżowa.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Jaglanki z Czekoladą Bezglutenowe 175 g Naturavena
Naturalne ciasteczka zbożowe. Wzbogacone różnymi dodatkami smakowymi. Idealne jako szybka i zdrowa przekąska, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Produkt bezglutenowy.
Składniki:
płatki jaglane (51%), jaja, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, kropelki czekoladowe (7,7%) (cukier, pasta kakaowa, MASŁO kakaowe, emulgator - lecytyna sojowa, środek aromatyzujący-wanilina)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Jaglanki z Daktylami Bezglutenowe 175 g Naturavena
Naturalne ciasteczka zbożowe. Wzbogacone różnymi dodatkami smakowymi. Idealne jako szybka i zdrowa przekąska, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Produkt bezglutenowy.
Składniki:
płatki jaglane (51%), jaja, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, daktyle suszone (7,65%)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Jaglanki z Żurawiną Bezglutenowe 175 g Naturavena
Naturalne ciasteczka zbożowe. Mogą być wzbogacone różnymi dodatkami smakowymi. Idealne, jako szybka i zdrowa przekąska, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Produkt bezglutenowy.
Składniki:
płatki jaglane (51%), jaja, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, żurawina suszona (7,65%) (żurawina, cukier, olej słonecznikowy)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Kokosowe bez Cukru Bezglutenowe 100 g Malu Food
Ciastka kokosowe. Zawiera substancję słodzącą.
Nie zawierają glutenu, cukru, laktozy, oleju palmowego, jaj i substancji spulchniających.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Składniki:
mąka kukurydziana, olej kokosowy, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: syrop maltitolowy, wiórki kokosowe 6 %, skrobia ziemniaczana.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Kruche z Mąką z Siemienia Lnianego bez Cukru Bezglutenowe 100 g Malu Food
Ciastka kruche z mąką z siemienia lnianego. Zawiera substancję słodzącą.
Nie zawierają glutenu, cukru, laktozy, oleju palmowego, jaj i substancji spulchniających.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Składniki:
mąka kukurydziana, olej kokosowy, substancja słodząca - syrop maltitolowy, mąka z nasion siemienia lnianego odłuszczona (11%), skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Kruche z Miodem Bezglutenowe 100 g Malu Food
Ciastka kruche z miodem. Zawiera substancję słodzącą.
Nie zawierają glutenu, laktozy, oleju palmowego, jaj i substancji spulchniających.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Składniki:
mąka kukurydziana, olej kokosowy, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: syrop maltitolowy, skrobia ziemniaczana, miód 2%.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Ore-Ty bez Cukru Bezglutenowe 100 g Malu Food
Ciastka kruche z kremem o smaku śmietankowym. Zawiera substancję słodzącą.
Nie zawierają glutenu, cukru, laktozy, oleju palmowego, jaj i substancji spulchniających.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Składniki:
ciastko kruche 80% (mąka kukurydziana, olej kokosowy, substancja słodząca: syrop maltitolowy, skrobia kukurydziana, skrobia ryżowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu), krem o smaku śmietankowym 20% (olej kokosowy, substancja słodząca - maltitol, aromat).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Owsiane bez Cukru Bezglutenowe 100 g Malu Food
Ciastka owsiane. Zawiera substancję słodzącą.
Nie zawierają glutenu, cukru, laktozy, oleju palmowego, jaj i substancji spulchniających.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Składniki:
mąka OWSIANA bezglutenowa 50%, olej kokosowy, substancja słodząca - syrop maltitol, płatki OWSIANE bezglutenowe 4,5%, wiórki kokosowe.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Owsiane z Czekoladą Bezglutenowe 130 g Glutenex
Składniki:
płatki OWSIANE bezglutenowe (26%), czekolada (20%) [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z SOI), polirycynooleinian poliglicerolu; aromat] - masa kakaowa minimum 48%; JAJA, cukier, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, MASŁO (z MLEKA), wiórki kokosowe, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, proszek do pieczenia bezglutenowy (regulator kwasowości: difosforany; substancja spulchniająca: węglany sodu; skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana), aromat, sól.
Opis:
Bez skrobii pszennej, bez tłuszczu palmowego. Źródło błonnika pokarmowego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Owsiane z Czekoladą i Wanilią Bezglutenowe 150 g Łakoć Warszawski
Ciastka Owsiane z Czekoladą Bezglutenowe bez Cukru 150 g Łakoć Warszawski
Bezglutenowe ciasteczka owsiane z dodatkiem bezcukrowej czekolady hiszpańskiej marki Torras i wanilii.
Składniki:
Płatki owsiane bezglutenowe, mąka owsiana bezglutenowa, olej kokosowy, rodzynki, siemię lniane, erytrytol (substancja słodząca), mąka ryżowa, czekolada gorzka bez dodatku cukru [miazga kakaowa, substancje słodzące (erytrytol 29,5%, glikozydy stewiolowe 0,027%), masa kakaowa, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, emulgator (lecytyna sojowa), aromat waniliowy. Masa kakaowa min.60%], łuska babki jajowatej, wanilia, sól kłodawska.
Produkt bezglutenowy. Nie zawiera orzechów, cukru i laktozy. Produkt wegański.
Kraj producenta: Polska
Certyfikaty: Bezglutenowy
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Pieguski Ciemne bez Cukru Bezglutenowe 100 g Malu Food
Ciastka pieguski ciemne. Zawiera substancję słodzącą.
Nie zawierają glutenu, cukru, laktozy, oleju palmowego, jaj i substancji spulchniających.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Składniki:
olej kokosowy, mąka kukurydziana, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: syrop maltitolowy, czekolada 5% (substancja słodząca: maltitol, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny z SOI, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, naturalny aromat waniliowy), skrobia ziemniaczana, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Pieguski Jasne bez Cukru Bezglutenowe 100 g Malu Food
Ciastka pieguski jasne. Zawiera substancję słodzącą.
Nie zawierają glutenu, cukru, laktozy, oleju palmowego, jaj i substancji spulchniających.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Składniki:
olej kokosowy, mąka kukurydziana, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: syrop maltitolowy, czekolada 5% (substancja słodząca: maltitol, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny z SOI, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, naturalny aromat waniliowy), skrobia ziemniaczana.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastko Proteinowe Orzechowe bez Dodatku Cukru Bezglutenowe 40 g Dobry Squad
Ciastko proteinowe orzechowe to pyszne, kruche ciasteczko, wzbogacone w najwyższej jakości białko WPC (białko pełnowartościowe).
To proteinowe ciasteczko na bazie suszonych daktyli jest dobrym zamiennik słodyczy. Możesz nim zastąpić także batony proteinowe, bo mają wysoką zawartość białka. Doskonale sprawdzi się w diecie osób aktywnych fizycznie, które poszukują odżywczych i wysokoproteinowych produktów.
Ciastko białkowe to szybka przekąska, którą możesz wrzucić do plecaka czy do torebki.
Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Składniki:
suszone daktyle 56%, ORZESZKI ZIEMNE 25%, koncentrat białek serwatkowych WPC 80 z MLEKA krowiego 19%, emulgator: lecytyny (z SOI).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Herbatniki Petit Beurre Bez Dodatku Cukru Bezglutenowe 175 g Balviten
Zawiera substancję słodzącą. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Kruche i dobrze wypieczone herbatniki to ciastka o tradycyjnym charakterze. Wyjątkowy, delikatny smak ciasteczek doskonale pasuje do kawy lub herbaty.
Składniki:
skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, MASŁO 18 %, JAJA, substancja słodząca (maltitol), błonnik roślinny (inulina z cykorii, rozpuszczalny błonnik z tapioki), modyfikowana skrobia kukurydziana, odtłuszczone MLEKO w proszku, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), sól, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: węglany amonu, węglany sodu), aromat.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Herbatniki Petit Beurre w Polewie Kakaowej Bezglutenowe 200 g Balviten
Składniki:
polewa kakaowa 30% (cukier, tłuszcz całkowicie utwardzony z ziaren palmowych, odtłuszczone kakao w proszku 16%, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); aromat), skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, cukier, MASŁO 10%, JAJA, syrop ryżowy, inulina z cykorii, odtłuszczone MLEKO w proszku, skrobia kukurydziana modyfikowana, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); sól, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Herbatniki Petit Beurre w Polewie Kakaowej z Wiśniami Bezglutenowe 200 g Balviten
Składniki:
polewa kakaowa 30% (cukier, tłuszcz całkowicie utwardzony z ziaren palmowych, odtłuszczone kakao w proszku 16%, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); aromat), skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, cukier, MASŁO 10%, JAJA, syrop ryżowy, wiśnie liofilizowane 3%, inulina z cykorii, odtłuszczone MLEKO w proszku, skrobia kukurydziana modyfikowana, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); sól, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Herbatniki Petit Beurre z Dodatkiem Polewy Kakaowej Bezglutenowe 200 g Balviten
Składniki:
polewa kakaowa 21% (cukier, tłuszcz całkowicie utwardzony z ziaren palmowych, odtłuszczone kakao w proszku 16%, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); aromat), skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, cukier, MASŁO 10%, JAJA, syrop ryżowy, inulina z cykorii, odtłuszczone MLEKO w proszku, skrobia kukurydziana modyfikowana, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); sól, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mini Biszkopty Bez Dodatku Cukrów Bezglutenowe 85 g Glutenex
Składniki:
JAJA, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: maltitol, skrobia PSZENNA bezglutenowa, skrobia ryżowa, emulgatory: estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; proszek do pieczenia bezglutenowy (regulator kwasowości: difosforany, substancja spulchniająca: węglany sodu, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana), substancja zagęszczająca: sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa.
Opis:
Zawiera naturalnie występujące cukry. Zawiera substancję słodzącą. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mini Biszkopty Pomarańczowe Bez Dodatku Cukrów Bezglutenowe 85 g Glutenex
Składniki:
JAJA, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: maltitol, skrobia PSZENNA bezglutenowa, pomarańcza zagęszczony sok w proszku (5,6%) (malodekstryna, koncentrat soku pomarańczowego); skrobia ryżowa, emulgatory: estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; proszek do pieczenia bezglutenowy (regulator kwasowości: difosforany, substancja spulchniająca: węglany sodu, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana), naturalny aromat pomarańczowy, substancja zagęszczająca: sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa.
Opis:
Zawiera naturalnie występujące cukry. Zawiera substancję słodzącą. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Z jakiej mąki wypiekane są ciastka bezglutenowe?
Do wypieku ciastek bezglutenowych wykorzystywane są zamienniki mąki pszennej. Najczęściej stosowane i jednocześnie najbardziej uniwersalne to:
- Mąka owsiana, która cechuje się neutralnym smakiem i zapachem.
- Mąka ryżowa, która powstaje na bazie nasion ryżu i charakteryzuje się neutralnym smakiem i zapachem.
- Mąka gryczana ma charakterystyczny, ciemny kolor oraz intensywny smak i zapach.
- Mąka jaglana wyróżnia się żółtawą barwą oraz kleistą konsystencją.
W celu zapewnienia większej kleistości ciasta producenci dodają do wyżej wymienionych rodzajów mąkę sklejającą, która zawiera większą ilość skrobi. Najbardziej popularne bezglutenowe mąki sklejające to:
- Mąka kukurydziana, która charakteryzuje się intensywnym smakiem i zapachem. Jest stosowana do wyrobu kruchych ciastek bezglutenowych.
- Mąka ziemniaczana, która ma neutralny smak i zapach.
- Mąka z tapioki, nie ma wpływu na smak wypiekanych ciastek.
Do wyrobu słodkich ciast bez glutenu, tortów i ciastek bezglutenowych używane są często mąki z ziaren i orzechów. Odznaczają się one wyrazistym smakiem. Tego typu mąki są dosyć ciężkie i zawierają dużą ilość tłuszczów. Dlatego powinny być używane w formie domieszki do innych typów.
Jakie składniki są używane do produkcji ciastek bezglutenowych?
Do produkcji ciastek bezglutenowych używa się wyłącznie zdrowych i naturalnych zamienników dla białego cukru, tłuszczów czy sztucznych aromatów. W pełni bezpieczną alternatywą dla cukru jest stewia, miód lub cukier trzcinowy. Producenci wykorzystują również naturalne aromaty z przypraw i owoców, które doskonale zastępują sztuczne polepszacze smaku. Ciastka bezglutenowe w zależności od rodzaju są wzbogacane dodatkiem nasion, pestek i orzechów. Stanowią one wartościowe źródło zdrowych tłuszczów, błonnika, magnezu i żelaza, a także związków o działaniu antyoksydacyjnym.
Wśród popularnych dodatków do ciastek bezglutenowych można wymienić także kakao, czekoladę, owoce, kokos oraz przyprawy korzenne. Wszystkie składniki pochodzą z certyfikowanych upraw, na których nie są stosowane nawozy sztuczne oraz chemiczne środki ochrony roślin.
Wybierając ciastka bezglutenowe, należy kierować się oznaczeniem umieszczonym na opakowaniu. Symbol przekreślonego kłosa to gwarancja, że w składzie danego produktu nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Na rynku dostępne są także produkty opisywane jako bezglutenowe, które jednak mogą zawierać minimalne ilości tego białka. Dzieje się tak najczęściej w sytuacji, gdy zakład produkcyjny wytwarza zarówno produkty bezglutenowe, jak i glutenowe. Nawet pomimo zachowania najwyższych standardów bezpieczeństwa może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego. Alergen rozprzestrzenia się za pośrednictwem maszyn i akcesoriów. W przypadku mąki pszennej nawet mały podmuch wystarczy, aby unieść ją w powietrze i spowodować zanieczyszczenie innych produktów. Dlatego najlepiej wybierać wyroby od dostawców, którzy prowadzą tzw. monoprodukcję, a więc skupiają się wyłącznie na produktach bezglutenowych.
Ciastka bezglutenowe to zdrowe i smaczne przekąski, które są idealną alternatywą dla powszechnie dostępnych słodyczy. Dzięki mądremu wykorzystaniu naturalnych składników ciastka zachowują walory smakowe, a jednocześnie dostarczają wiele wartości odżywczych. Ciastka bezglutenowe to zdrowa przekąska, które sprawdzi się jako dodatek do śniadania, podwieczorek czy forma uzupełnienia energii po treningu.