Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Chrupki i chipsy bez glutenu

Chipsy i chrupki bezglutenowe są często jedzone na imprezach i spotkaniach ze znajomymi. W sklepach występuje bardzo wiele smaków i rodzajów przekąsek. Wszyscy wiedzą, że tradycyjne chipsy nie są zdrowe. To magazyn wielu szkodliwych substancji. Wynika to stąd, że nie brakuje w nich konserwantów, barwników i jeszcze są smażone w głębokim tłuszczu. Dodatkowo, praktycznie wszystkie chipsy sklepowe mają w swoim składzie gluten. To oznacza, że nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na celiakię lub z nietolerancją na ten składnik. Chrupki są o wiele bezpieczniejsze, ponieważ wytwarza się je z kukurydzy. Jednak nie zawsze mają pozytywny dla zdrowia skład.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Czym są chipsy bezglutenowe?

Chipsy bezglutenowe to jedna z najbardziej popularnych przekąsek. Najczęściej są to cienkie, osuszone plasterki ziemniaków, smażonych w głębokim tłuszczu. W zdrowszej wersji chipsy bezglutenowe produkuje się z innych warzyw, na przykład z buraków. Może się wydawać, że pokrojone na plasterki ziemniaki i usmażone, nie są takie szkodliwe dla zdrowia. Jednak chipsy, w szczególności te ze sklepu wielkopowierzchniowego mogą mieć niekorzystny wpływ na Twoją wagę. Znajduje się w nich mnóstwa kalorii. Jedna paczka może mieć ich ponad 550. Zawierają one również wiele sztucznych substancji i konserwantów. W oleju natomiast mogą być obecne niezdrowe tłuszcze trans. Regularne jedzenie chipsów może prowadzić do problemów trawiennych i do gorszego samopoczucia psychicznego.

Jak powstały pierwsze chipsy?

Wynalezienie chipsów bezglutenowych było dziełem przypadku. Stało się to w 1853 roku w jednej z amerykańskich restauracji w Saratoga Springs. Jeden z gości był zły, bo nie podobała mu się grubość pieczonych ziemniaków. Oczywiście zaraz powiedział o tym kucharzowi. Wtedy z kolei zdenerwował się kucharz. Zdecydował się pokroić ziemniaki na bardzo cienkie plasterki. Podobno pierwsze chipsy bezglutenowe były praktycznie przeźroczyste. Zaskoczeniem było to, że tak podane ziemniaki bardzo przypadły do gustu niezadowolonemu klientowi. Wtedy kucharz dodał je do aktualnego menu lokalu. Nazwa tego nowego dania to „Saratoga Chips”.

Jakie chipsy bezglutenowe są dostępne w sklepach?

Najbardziej popularne są chipsy bezglutenowe wytwarzane z ziemniaków. Bardzo ciekawą wersją są chipsy wytwarzane z mąki kukurydzianej. Nazywają się one nachos. Zdrowszym wariantem są chipsy bezglutenowe warzywne, na przykład z marchewki lub z buraka. Chipsy bezglutenowe mogą być gładkie lub karbowane. Najpopularniejsze smaki chipsów to paprykowe i solone. Jednak producenci prześcigają się w pomysłach. Obecnie możesz kupić w sklepie na przykład chipsy o smaku Subway, czy pizzy.

chipsy bezglutenowe

Jakie substancje znajdują się w chipsach?

Chociaż, gdy robisz chipsy w domu, to wykorzystujesz do nich zwykłe ziemniaki, to w gotowych przekąskach ich raczej nie znajdziesz. Chipsy są produkowane zazwyczaj z pulpy lub z płatków ziemniaczanych. Dostępnie nadaje się im kształt ziemniaków pokrojonych w plasterki. Chipsy produkowane w fabryce zanim trafią do paczki przechodzą przez kilka etapów. To sprawia, że na samym końcu mają naprawdę bardzo niewiele wartości odżywczych.

Drugim z kolei składnikiem w chipsach jest olej. Stanowi on źródło niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów trans. Zajmuje on około 35 procent całego składu. Odpowiada również w bardzo dużym stopniu za kaloryczność chipsów. Chociaż w jednej paczce chipsów znajduje się tyle samo kalorii, co w dwudaniowym obiedzie, to nawet nie ma sensu porównywać tych dwóch pozycji pod względem odżywczym. Dlatego nawet osoby nie chorujące na celiakię powinny sięgać po chipsy bezglutenowe, które są o wiele mniej kaloryczne.

Jak przygotować chipsy bezglutenowe?

Do zrobienia chipsów bezglutenowych w domu dla dwóch osób będą Ci potrzebne: dwa, duże ziemniaki, sól, pieprz. Do tego bazowego zestawu możesz również dołączyć inne przyprawy. Przygotowanie domowych chipsów bezglutenowych zacznij od dokładnego obrania ziemniaków. Następnie pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Powinny być prawie przeźroczyste. Kolejnym krokiem jest włożenie pokrojonych ziemniaków do miski z wodą. Pół godziny powinno im wystarczyć. Przenieś ziemniaki na ręcznik papierowy i dokładnie je osusz. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ziemniaki ułóż pojedynczą warstwą, posyp solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Domowe chipsy bezglutenowe powinny pozostać w piekarniku nie dłużej niż przez 10 minut.

Jak produkowane są chrupki bezglutenowe?

Bezglutenowe chrupki kukurydziane produkuje się z mąki kukurydzianej i wody. Następnie tę mieszankę poddaje się działaniu temperatury, przy zachowaniu optymalnego poziomu wilgotności i ciśnienia. Chrupki bezglutenowe są chrupiące i chętnie jedzone przez dzieci. W sklepach możesz znaleźć między innymi chrupki bezglutenowe solone, naturalne lub z przyprawami. Unikaj tych, które mają w swoim składzie sztuczne barwniki, aromaty lub tłuszcze.

Czy wiesz, że…

… aż do połowy ubiegłego wieku chipsy miały smak słonego, smażonego kartofla. W 1950 roku pewien właściciel niewielkiej, irlandzkiej fabryki tego specjału, w ramach eksperymentu wprowadził na rynek serię o smaku soli i winegret oraz...chipsy serowo-cebulowe. Za ten pomysł należy mu się bojowniczy pocałunek w sygnet.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium