BIO żywność
Kawa Mielona Arabica Palona Bezkofeinowa FT BIO 250 g Mount Hagen
Kawa Mielona Arabica Palona Bezkofeinowa FT BIO 250 g Mount Hagen
Kawa jest zrobiona z najlepszej arabiki: łączy w sobie owocową głębię Papui-Nowej Gwinei z pikantną mocą Hondurasu i wspaniałą obfitością peruwiańskich kaw bez kofeiny.
- ręcznie zbierana
- suszona na słońcu
- długo delikatnie palona
- nuta orzechowa
- bezkofeinowa
Mieszanki Mount Hagen są zawsze wytwarzane z najwyższej jakości arabiki górskiej. Łączą w sobie owocową głębię Papui-Nowej Gwinei z pikantną mocą Hondurasu i olśniewającą obfitością peruwiańskich kaw: okrągłą, zrównoważoną i jedwabiście miękką. Z orzechowymi niuansami, ciepłymi pikantnymi nutami i bardzo lekką kwasowością.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Kawa Mielona Arabica Palona FT BIO 250 g Mount Hagen
Kawa Mielona Arabica Palona FT BIO 250 g Mount Hagen
Drobno mielona kawa, nadaje się do zaparzania w ekspresie lub za pomocą filtra.
Imponująca mieszanka z dużych wysokości Papui Nowej Gwinei, Peru i Hondurasu
- ręcznie zbierana
- suszona na słońcu
- długo delikatnie palona
- bogata nuta
Mieszanki Mount Hagen są zawsze wytwarzane z najwyższej jakości arabiki górskiej. Łączą w sobie owocową głębię Papui-Nowej Gwinei z pikantną mocą Hondurasu i olśniewającą obfitością peruwiańskich kaw: okrągłą, zrównoważoną i jedwabiście miękką. Z orzechowymi niuansami, ciepłymi pikantnymi nutami i bardzo lekką kwasowością.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Kawa Rozpuszczalna Bezkofeinowa FT BIO 100 g Mount Hagen
Kawa Rozpuszczalna Bezkofeinowa FT BIO 100 g Mount Hagen
Kawa jest zrobiona z najlepszej arabiki: łączy w sobie owocową głębię Papui-Nowej Gwinei z pikantną mocą ziaren z Hondurasu i wspaniałą obfitością peruwiańskich kaw. Okrągły, zbalansowany, jedwabiście miękki - instant bez kofeiny i orzechową nutą.
- zbilansowana
- delikatna
- instant
- bez kofeiny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kawa Rozpuszczalna Liofilizowana FT BIO 100 g Mount Hagen
Kawa Rozpuszczalna Liofilizowana FT BIO 100 g Mount Hagen
Arabica z Papui-Nowej Gwinei, a dokładniej od „Highland Organic Agriculture Cooperative” w Purosa. Bardzo delikatna.
- Arabika
- uprawa na wulkanicznej glebie do 1600 m wysokości
- zbierana ręcznie
- delikatnie palona
- wyrafinowana kwasowość
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kawa Ziarnista Arabica Palona FT BIO 250 g Mount Hagen
Kawa Ziarnista Arabica Palona FT BIO 250 g Mount Hagen
Drobno mielona kawa, nadaje się do zaparzania w ekspresie lub za pomocą filtra.
Imponująca mieszanka z dużych wysokości Papui Nowej Gwinei, Peru i Hondurasu
- ręcznie zbierana
- suszona na słońcu
- długo delikatnie palona
- bogata nuta
Mieszanki Mount Hagen są zawsze wytwarzane z najwyższej jakości arabiki górskiej. Łączą w sobie owocową głębię Papui-Nowej Gwinei z pikantną mocą Hondurasu i olśniewającą obfitością peruwiańskich kaw: okrągłą, zrównoważoną i jedwabiście miękką. Z orzechowymi niuansami, ciepłymi pikantnymi nutami i bardzo lekką kwasowością.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kawa Cappuccino Family FT BIO 400 g Mount Hagen
Kawa Cappuccino Family FT BIO 400 g Mount Hagen
Składniki:
cukier trzcinowy*, mleko w proszku*, kawa instant (9%)*, słodka serwatka w proszku*, nieutwardzony tłuszcz roślinny*, odtłuszczone kakao (5,5%)*, sól morska
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
1-2 czubate łyżeczki kawy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą (80°C) i wymieszać.
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikat: BIO, Fair Trade
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Kawa Mielona Arabica Palona FT BIO 500 g Mount Hagen
Kawa Mielona Arabica Palona FT BIO 500 g Mount Hagen
Składniki:
kawa palona mielona Arabica (100%)*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikat: BIO, Fair Trade
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Kawa Mielona Arabica Palona Papua FT BIO 500 g Mount Hagen
Kawa Mielona Arabica Palona Papua FT BIO 500 g Mount Hagen
Składniki:
kawa palona mielona Arabica (100%)*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikat: BIO, Fair Trade
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Kawa Mielona Espresso FT BIO 250 g Mount Hagen
Kawa Mielona Espresso FT BIO 250 g Mount Hagen
Składniki:
kawa palona mielona Espresso (100%)*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikat: BIO, Fair Trade
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kawa Zbożowa Orkiszowa BIO 100 g Mount Hagen
Kawa Zbożowa Orkiszowa BIO 100 g Mount Hagen
Składniki:
orkisz 100%*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
1-2 czubate łyżeczki kawy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą.
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikat: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kawa Ziarnista Arabica 100 % Barista Crema FT BIO 500 g Mount Hagen
Kawa Ziarnista Arabica 100 % Barista Crema FT BIO 500 g Mount Hagen
Składniki:
ekologiczna palona kawa arabica
Opis:
Wspaniała mieszanka ziaren kawy arabica z Papua-Nowa Gwinea, Peru, Hondurasu i Etiopii.
Delikatnie długo palona kawa z nutą czekolady, orzechów i bardzo subtelną nutą cytrusową.
Idealna do parzenia w ekspresie do kawy lub w zaparzaczu.
Składniki z certyfikatem Fair Trade pochodzące od producentów Fair Trade.
Kawa ogółem 100% Fair Trade oznacza sprawiedliwe warunki handlowe dla producentów z krajów rozwijających się i stwarza możliwości inwestowania w rozwój lokalnej społeczności oraz w zrównoważoną przyszłość.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kawa Ziarnista Arabica Crema FT BIO 1 kg Mount Hagen
Kawa Ziarnista Arabica Crema Fair Trade BIO 1 kg Mount Hagen
Składniki:
kawa palona ziarnista Arabica (100%)*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Kawa nadaje się do każdego typu ekspresu do kawy.
Zalecane warunki przechowywania:
W celu zachowania najlepszego aromatu przechowywać szczelnie zamknięte
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikat: BIO, Fair Trade
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kawa Ziarnista Espresso FT BIO 1 kg Mount Hagen
Kawa Ziarnista Espresso FT BIO 1 kg Mount Hagen
Składniki:
kawa palona ziarnista Espresso (100%)*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Kawa nadaje się do każdego typu ekspresu do kawy.
Zalecane warunki przechowywania:
W celu zachowania najlepszego aromatu przechowywać szczelnie zamknięte.
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikat: BIO, Fair Trade
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Kawa Ziarnista Espresso FT BIO 250 g Mount Hagen
Kawa Ziarnista Espresso FT BIO 250 g Mount Hagen
Składniki:
kawa palona ziarnista Espresso (100%)*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikat: BIO, Fair Trade
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Vege Cappucino Fair Trade BIO 250 g Mount Hagen
Napój w proszku z kawą rozpuszczalną. Opakowanie wystarczy na 18 filiżanek.
Pozwól sobie na chwilę przyjemności z Twoim ulubionym wegańskim cappuccino! Aksamitna konsystencja i cudowny aromat, uwieńczone kremową warstwą kuszącej pianki. Tak smakuje prawdziwa przyjemność!
Składniki wprowadzone do obrotu zgodnie ze standardami Fairtrade: cukier trzcinowy surowy, kawa instant. Ogółem: 50 %.
Składniki:
ekstrakt z OWSA* 39%, surowy cukier trzcinowy*, kawa instant* 16%, olej słonecznikowy*, sól morska.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Vege Cappucino Kakaowe Fair Trade BIO 225 g Mount Hagen
Napój w proszku z kawą rozpuszczalną i kakao o obniżonej zawartości tłuszczu. Opakowanie wystarczy na 18 filiżanek.
Pozwól sobie na chwilę przyjemności z Twoim ulubionym wegańskim cappuccino! Aksamitna konsystencja i cudowny aromat, uwieńczone kremową warstwą kuszącej pianki. Tak smakuje prawdziwa przyjemność!
Składniki:
ekstrakt z OWSA* 43%, surowy cukier trzcinowy*, olej słonecznikowy*, kawa instant* 9%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu* 7%, sól morska.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Żywność ekologiczna
Pod nazwą żywność ekologiczna kryją się produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Są to metody uprawy ściśle określone przepisami prawa. Jednakże nie tylko sam sposób produkcji jest tu istotny, ale także przetwarzanie, pakowanie i sprzedaż. Każdy etap, od przygotowania gleby pod zasiew, aż do półki sklepowej, jest dokładnie uregulowany stosownymi rozporządzeniami i regularnie kontrolowany przez właściwe instytucje. Między innymi posiadają one prawo analizowania próbek żywności pobranych od producenta, czy nawet już z półki sklepowej. Kontroli tych w branży ekologicznej jest imponująco dużo.
Zanim wprowadzi się do obrotu produkt spełniający wymagania żywności ekologicznej, pozyskać należy stosowne certyfikaty. Tylko wówczas można umieścić na opakowaniu termin „produkt rolnictwa ekologicznego”. Na terenie Unii Europejskiej najbardziej rozpowszechnionym i rozpoznawalnym oznaczeniem stosowanym dla żywności ekologicznej jest tak zwany zielony listek, połączenie symbolizującego naturę liścia z flagą Unii. Nie jest to jednak jedyne dopuszczone logo, stąd na regałach z żywnością ekologiczną spotkać się można jeszcze z kilkoma innymi oznaczeniami potwierdzającymi ekologiczność produktu.
Żywność ekologiczna - różnice
Czym jednak wyróżniają się produkty ekologiczne na tle konwencjonalnych?
Ustawa o rolnictwie ekologicznym ściśle określa obowiązki producenta ekologicznego, gwarantując tym samym konsumentowi możliwość wyboru produktu najwyższej jakości. W ten sposób decydując się na zakup żywności ekologicznej możemy być pewni, że wybieramy produkt, który wzrastał bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, a tym samym nie miały one szansy do niego przeniknąć i zostać przez nas spożyte. Nie zastosowano prewencyjnie antybiotyków ani promieniowania jonizującego. W ekologii nie dopuszcza się oczywiście również GMO. Stosowanie się do tych regulacji owocuje przy okazji produktami bogatszymi w środki odżywcze, o wyższej zawartości witamin, minerałów czy enzymów. Owoce czy warzywa są tym samym bardziej aromatyczne, mają bogatszy smak.
Produkty nieprzetworzone pretendujące do miana ekologicznych muszą w 100% pochodzić z rolnictwa ekologicznego, aby uzyskać stosowny certyfikat. Natomiast produkty przetworzone muszą posiadać min. 95% składników ekologicznych. Wynika to między innymi z zawartości wody lub soli, który nie występują w wersji ekologicznej :) Sam proces przetwarzania takiej żywności musi odbywać się w pomieszczeniu oddzielonym od przetwórstwa konwencjonalnego, podobnie jak pakowanie. Wszystko po to, aby żywność ekologiczna nie uległa mieszaniu i ewentualnemu zanieczyszczeniu środkami niedozwolonymi.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Na opakowaniu produktu ekologicznego poza stosownym logo winien znaleźć się numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej. Takich instytucji działa u nas kilkanaście. Każdy podmiot certyfikowany jako ekologiczny (czy to producent, czy sprzedawca) regularnie podlega kontroli przypisanej sobie instytucji. Dzięki temu każdy klient, korzystając z owego numeru, może w każdej chwili dotrzeć do informacji zawartych na ten temat w internecie na oficjalnych stronach.
W naszym sklepie znajdzie bardzo dużo żywności ekologicznej z certyfikatami: mąka gryczana, quinoa, nerkowce, orzechy brazylijskie, daktyle, rodzynki, ciecierzyca, płatki orkiszowe, sezam, makaron orkiszowy, chleb, masło klarowane, olej lniany, kapusta kiszona, krem czekoladowy, mleko owsiane, herbata zielona czy kawa rozpuszczalna.
Oczywiście nie zastosowanie się do przepisów prawa poprzez np. dowolne umieszczanie na opakowaniu treści wprowadzających konsumenta w błąd lub wprowadzanie na rynek produktów „udających” ekologiczne a nie spełniających wymagań, podlega karze pieniężnej w wysokości do 200% potencjalnej uzyskanej korzyści finansowej. Produkty takie zostają natychmiast wycofane z rynku.
Ekologia to jednak zdecydowanie bardziej złożone i holistyczne zagadnienie. Sama wyższa jakość produktu końcowego to tylko ułamek założeń rolnictwa ekologicznego. Równie ważny jest wpływ tych działań na cała planetę, ochrona ekosystemu, świata w którym żyjemy. Minimalizowanie zanieczyszczeń i działań szkodliwych dla naszej planety to również aktywności, którymi śmiało mogą chwalić się producenci ekologiczni i dystrybutorzy żywności ekologicznej.