BIO żywność
Kawa Cykoria do Zaparzania Bezkofeinowa BIO 500 g Lima
Cykoria znana i ceniona w całej Europie przed wprowadzeniem kawy. Powstaje ze starannie prażonych i zmielonych korzeni cykorii.
Cykoria jest bogatym źródłem witamin i minerałów, między innymi magnezu, manganu, potasu, witamin z grupy B oraz wielu innych cennych składników. Dodatkowo jest bogatym źródłem błonnika.
Jest tez stosowana jako bezkofeinowy zamiennik kawy. Odpowiedni dla wegan.
Sposób przygotowania:
przygotuj jak kawę filtracyjną, samodzielnie lub jako połączenie z kawą
Składniki:
Ekologiczna cykoria 100%
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Słodki Teriyaki Bezglutenowy BIO 250 ml Lima
Tradycyjny, słodki japoński sos przygotowany na bazie sosu sojowego tamari oraz mirinu (lekkiego, japońskiego słodkiego wina ryżowego o wyłącznie kulinarnym przeznaczeniu), w wersji bezglutenowej.
Doskonały do warzyw, mięs, ryb oraz owoców morza. Znakomicie sprawdza się jako marynata.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari 25% Mniej Soli Bezglutenowy BIO 250 ml Lima
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy o obniżonej zawartości soli.
Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari 25% Mniej Soli Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy o obniżonej zawartości soli.
Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari Mocny Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy, wytworzony tradycyjnymi metodami ze składników pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych.
Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari Ostry Bezglutenowy BIO 250 ml Lima
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy, wytworzony tradycyjnymi metodami ze składników pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych.
Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cykoria do Zaparzania BIO 250 g Lima
Cykoria do Zaparzania BIO 250 g Lima
Składniki:
cykoria* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Gomasio (Sól Sezamowa) BIO 225 g Lima
Gomasio stosuje się jako dodatek do ryżu, kasz, warzyw surowych i gotowanych. Można przyprawiać nią kanapki, pieczywo, ziemniaki, mięso.
Wydobywa z potraw smak i aromat, którego często nie da się uzyskać używając tradycyjnych przypraw.
Pięknie pachnie, dopełnia smak i ma niesamowite walory zdrowotne.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kawa Cykoria Instant Bezglutenowa BIO 100 g Lima
Napój z cykorii stosowany jest jako zamiennik kawy dla osób, które nie chcą lub nie mogą jej spożywać. Bogaty w inulinę o prebiotycznym działaniu.
Sposób przygotowania:
Zalać gorącą wodą 2 łyżeczki (3 g) cykorii instant.
Składniki:
Cykoria*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kawa Zbożowa Yannoh BIO 500 g Lima
umieścić kawę w filtrze do zaparzania kawy, dodać gorącą wodę i pozostawić do zaparzenia. Wziąć 1 łyżkę (7 g) kawy na szklankę wody (125 ml).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Miso Hatcho (na bazie soi) BIO 300 g Lima
Tradycyjna pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi.
Miso znane było na Dalekim Wschodzie już od 1300 roku. Doceniane za kulinarne walory oraz korzystny wpływ na zdrowie.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Miso Shiro (na bazie ryżu) BIO 300 g Lima
Tradycyjna, bardzo delikatna pasta japońska, produkowana ze sfermentowanego ryżu z dodatkiem soi. Miso znane było na Dalekim Wschodzie już w 1300 roku. Doceniane za kulinarne walory oraz korzystny wpływ na zdrowie.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Jaglany Bez Dodatku Cukru Bezglutenowy BIO 1 litr Lima
Składniki:
woda, proso* (16%), olej słonecznikowy*, sól morska.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Można użyć jako zimny napój lub jako składnika do gotowania i pieczenia, dodatku do muesli lub do przygotowania koktajli.
Zawiera naturalnie występujące cukry. Ten napój jest w 100 % wegetariański, bez laktozy i glutenu. Produkt UHT.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Migdałowy Bezglutenowy BIO 1 litr Lima
Nie zawiera dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Ten napój jest w 100% wegetariański, bez laktozy i glutenu. Produkt UHT.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Owsiany Bezglutenowy BIO 1 litr Lima
Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Produkt UHT, bez laktozy. Nie podawać niemowlętom.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Ryżowy o Smaku Kokosowym Bezglutenowy BIO 1 litr Lima
Nie zawiera dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Ten napój jest w 100% wegetariański, bez laktozy i glutenu. Produkt UHT.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Lima
Nie zawiera dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Ten napój jest w 100% wegetariański, bez laktozy i glutenu. Produkt UHT.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ocet Ryżowy Genmai Su BIO 250 ml Lima
Genmai Su to ocet ryżowy o orzeźwiającym aromacie i łagodnym smaku, wynika to z rodzaju użytego ryżu oraz metody produkcji.
Genmai Su jest mniej kwaśny niż zwykły ocet. Można stosować go np. do przygotowywania marynat, a także jako dodatek do sałatek, dań mięsnych, rybnych oraz dań warzywnych.
Składniki:
woda, ryż brązowy*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Shoyu BIO 250 ml Lima
Sos Shoyu charakteryzuje się lekkim alkoholowym posmakiem - jest to wynik fermentacji pszenicy. W związku z tym nadaje się do dłuższego gotowania, najlepiej dodać go pod koniec przygotowania posiłku, aby sos nie utracilł charakterystycznego aromatu. Shoyu doskonale komponuje się z piklami, w potrawach z woka, z ryżem, makaronem, sushi, sashimi i duszonymi warzywami. Produkt pasteryzowany
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Shoyu BIO 500 ml Lima
Sos Shoyu charakteryzuje się lekkim alkoholowym posmakiem - jest to wynik fermentacji pszenicy. W związku z tym nadaje się do dłuższego gotowania, najlepiej dodać go pod koniec przygotowania posiłku, aby sos nie utracił charakterystycznego aromatu. Shoyu doskonale komponuje się z piklami, w potrawach z woka, z ryżem, makaronem, sushi, sashimi i duszonymi warzywami. Produkt pasteryzowany.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Shoyu Mniej Soli BIO 250 ml Lima
Sos Shoyu charakteryzuje się lekkim alkoholowym posmakiem - jest to wynik fermentacji pszenicy. W związku z tym nadaje się do dłuższego gotowania , najlepiej dodać go pod koniec przygotowania posiłku, aby sos nie utracił charakterystycznego aromatu. Shoyu doskonale komponuje się z piklami , w potrawach z woka, z ryżem, makaronem, sushi, sashimi i duszonymi warzywami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Shoyu Łagodny BIO 145 ml Lima
Sos Shoyu charakteryzuje się lekkim alkoholowym posmakiem - jest to wynik fermentacji pszenicy. W związku z tym nadaje się do dłuższego gotowania , najlepiej dodać go pod koniec przygotowania posiłku, aby sos nie utracil charakterystycznego aromatu. Shoyu doskonale komponuje się z piklami , w potrawach z woka, z ryżem, makaronem, sushi, sashimi i duszonymi warzywami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari 50% Mniej Soli Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Sos Sojowy Tamari 50% Mniej Soli Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Składniki:
woda, nasiona soi*, sól morska 6,7%, alkohol*, regulator kwasowości: kwas mlekowy, ocet ryżowy*, Aspergillus oryzae (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari Mocny Bezglutenowy BIO 145 ml Lima
Sos Tamari dzięki wyższej zawartości białek i bardziej skoncentrowanemu smakowi, doskonale nadaje się do dłuższego gotowania. Sprawia, iż pozostałe składniki dania stają się delikatniejsze w smaku. Tradycyjne Tamari stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs , zup, makaronów, smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Żywność ekologiczna
Pod nazwą żywność ekologiczna kryją się produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Są to metody uprawy ściśle określone przepisami prawa. Jednakże nie tylko sam sposób produkcji jest tu istotny, ale także przetwarzanie, pakowanie i sprzedaż. Każdy etap, od przygotowania gleby pod zasiew, aż do półki sklepowej, jest dokładnie uregulowany stosownymi rozporządzeniami i regularnie kontrolowany przez właściwe instytucje. Między innymi posiadają one prawo analizowania próbek żywności pobranych od producenta, czy nawet już z półki sklepowej. Kontroli tych w branży ekologicznej jest imponująco dużo.
Zanim wprowadzi się do obrotu produkt spełniający wymagania żywności ekologicznej, pozyskać należy stosowne certyfikaty. Tylko wówczas można umieścić na opakowaniu termin „produkt rolnictwa ekologicznego”. Na terenie Unii Europejskiej najbardziej rozpowszechnionym i rozpoznawalnym oznaczeniem stosowanym dla żywności ekologicznej jest tak zwany zielony listek, połączenie symbolizującego naturę liścia z flagą Unii. Nie jest to jednak jedyne dopuszczone logo, stąd na regałach z żywnością ekologiczną spotkać się można jeszcze z kilkoma innymi oznaczeniami potwierdzającymi ekologiczność produktu.
Żywność ekologiczna - różnice
Czym jednak wyróżniają się produkty ekologiczne na tle konwencjonalnych?
Ustawa o rolnictwie ekologicznym ściśle określa obowiązki producenta ekologicznego, gwarantując tym samym konsumentowi możliwość wyboru produktu najwyższej jakości. W ten sposób decydując się na zakup żywności ekologicznej możemy być pewni, że wybieramy produkt, który wzrastał bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, a tym samym nie miały one szansy do niego przeniknąć i zostać przez nas spożyte. Nie zastosowano prewencyjnie antybiotyków ani promieniowania jonizującego. W ekologii nie dopuszcza się oczywiście również GMO. Stosowanie się do tych regulacji owocuje przy okazji produktami bogatszymi w środki odżywcze, o wyższej zawartości witamin, minerałów czy enzymów. Owoce czy warzywa są tym samym bardziej aromatyczne, mają bogatszy smak.
Produkty nieprzetworzone pretendujące do miana ekologicznych muszą w 100% pochodzić z rolnictwa ekologicznego, aby uzyskać stosowny certyfikat. Natomiast produkty przetworzone muszą posiadać min. 95% składników ekologicznych. Wynika to między innymi z zawartości wody lub soli, który nie występują w wersji ekologicznej :) Sam proces przetwarzania takiej żywności musi odbywać się w pomieszczeniu oddzielonym od przetwórstwa konwencjonalnego, podobnie jak pakowanie. Wszystko po to, aby żywność ekologiczna nie uległa mieszaniu i ewentualnemu zanieczyszczeniu środkami niedozwolonymi.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Na opakowaniu produktu ekologicznego poza stosownym logo winien znaleźć się numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej. Takich instytucji działa u nas kilkanaście. Każdy podmiot certyfikowany jako ekologiczny (czy to producent, czy sprzedawca) regularnie podlega kontroli przypisanej sobie instytucji. Dzięki temu każdy klient, korzystając z owego numeru, może w każdej chwili dotrzeć do informacji zawartych na ten temat w internecie na oficjalnych stronach.
W naszym sklepie znajdzie bardzo dużo żywności ekologicznej z certyfikatami: mąka gryczana, quinoa, nerkowce, orzechy brazylijskie, daktyle, rodzynki, ciecierzyca, płatki orkiszowe, sezam, makaron orkiszowy, chleb, masło klarowane, olej lniany, kapusta kiszona, krem czekoladowy, mleko owsiane, herbata zielona czy kawa rozpuszczalna.
Oczywiście nie zastosowanie się do przepisów prawa poprzez np. dowolne umieszczanie na opakowaniu treści wprowadzających konsumenta w błąd lub wprowadzanie na rynek produktów „udających” ekologiczne a nie spełniających wymagań, podlega karze pieniężnej w wysokości do 200% potencjalnej uzyskanej korzyści finansowej. Produkty takie zostają natychmiast wycofane z rynku.
Ekologia to jednak zdecydowanie bardziej złożone i holistyczne zagadnienie. Sama wyższa jakość produktu końcowego to tylko ułamek założeń rolnictwa ekologicznego. Równie ważny jest wpływ tych działań na cała planetę, ochrona ekosystemu, świata w którym żyjemy. Minimalizowanie zanieczyszczeń i działań szkodliwych dla naszej planety to również aktywności, którymi śmiało mogą chwalić się producenci ekologiczni i dystrybutorzy żywności ekologicznej.