Ekologiczne Buraczki Tarte Pychotka BIO 250 g PrimaEco
Buraczki Pychotka to nie tylko świetny dodatek do tradycyjnego obiadu. Nadają się świetnie do odświeżającej sałatki z rukolą, przyrządzenia wegańskich burgerów lub orientalnych potraw, choćby curry z mlekiem kokosowym.
Można podawać je na ciepło lub na zimno samodzielnie lub np. z dodatkiem chrzanu, jako dodatek do drugich dań lub wędlin i przekąsek. Produkt pasteryzowany.
Nasze pomidory pochodzą z upraw ekologicznych i zawierają trzy razy więcej likopenu niż pomidory z upraw tradycyjnych. Owoce pomidora są bogate w potas, magnez, witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Tahini Naturalne, Masło Sezamowe BIO 350 g Primaeco
Składniki tahini to surowce pochodzące z upraw ekologicznych. Mikro- i makroelementy sezamu są świetnie przyswajalne w towarzystwie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych podchodzących z oliwy z oliwek. Ziarenka są dobrym źródłem białka roślinnego co jest ważne dla wegan i wegetarian, bardzo ważnej dla funkcjonowania mózgu witamin oraz lecytyny, żelaza, miedzi i cynku. W sezamie obecne są również przeciwutleniacze (sesamol i sesamolina), które opóźniają starzenie organizmu i chronią przed wolnymi rodnikami, które tworzą się w kontakcie ze stresorami: zanieczyszczonym środowiskiem, chemią zawartą w kosmetykach i żywności oraz niehigienicznym trybem życia. Sezam zawiera też dużo wapnia, który jest bardzo ważny dla osób starszych, matek karmiących, kobiet w ciąży i po menopauzie oraz dzieci. Wiecie, że właściwości prozdrowotne żywności są częściowo zapisane w jej historii? Dlatego ważne jest, aby pozyskiwać produkt ze sprawdzonych źródeł, gdzie wykorzystywane są jedynie naturalne metody upraw.
Fasolka jest narodowym specjałem w wielu krajach, szczególnie doceniają ją Brazylijczycy, Anglicy i Portugalczycy. W naszym kraju powoli wraca do łask. Na szczęście! Jest to cenne źródło białka dla osób stosujących dietę wegetariańską i wegańską, witamin A, B, E i PP oraz minerałów: wapnia, magnezu, cynku i żelaza. Działa odkwaszająco na organizm – jest wykorzystywana w zbilansowanych dietach oczyszczających przewód pokarmowy. To dobra baza wytrawnych, jak i słodkich dań (fasolowych ciast albo past kanapkowych). Nasza fasolka w sosie pomidorowym wyróżnia się smakiem ze względu na obecność orientalnych przypraw: kurkumy, imbiru, gałki muszkatołowej i pieprzu połączonych z tradycyjnymi ziołami, które poprawiają trawienie – pietruszki oraz lubczyku. W Polsce najlepszym terenem na uprawę fasolki Jaś jest Dolina Dunajca, fasolka z tego regionu jest produktem chroniony unijnym prawem, zastrzeżone są nazwy Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca i Fasola z Doliny Dunajca. Organizowane są święta promujące to warzywo, takie jak Święto Fasoli i Fasolowe Żniwa.
Ketchup to świetny dodatek do bezglutenowych wypieków: ulubionej pizzy, tart i zapiekanek. Możecie je przyrządzić z przeróżnych mąk : gryczanej, ryżowej, a nawet dyniowej!
Pikantny sos pomidorowy. Produkt pasteryzowany. 220 g pomidorów na 100 g produktu gotowego.
Krem z Prażonych Orzeszków Ziemnych Bezglutenowy BIO 360 g Primaeco
Masło to ma doskonały naturalny smak orzechowy, świetnie komponujący się z dodatkami zarówno słodkimi jak i pikantnymi. Zawiera naturalnie występujące cukry. Wyprodukowano bez użycia wzmacniaczy smaku. Olej z orzechów na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Żywność ekologiczna
Pod nazwą żywność ekologiczna kryją się produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Są to metody uprawy ściśle określone przepisami prawa. Jednakże nie tylko sam sposób produkcji jest tu istotny, ale także przetwarzanie, pakowanie i sprzedaż. Każdy etap, od przygotowania gleby pod zasiew, aż do półki sklepowej, jest dokładnie uregulowany stosownymi rozporządzeniami i regularnie kontrolowany przez właściwe instytucje. Między innymi posiadają one prawo analizowania próbek żywności pobranych od producenta, czy nawet już z półki sklepowej. Kontroli tych w branży ekologicznej jest imponująco dużo.
Zanim wprowadzi się do obrotu produkt spełniający wymagania żywności ekologicznej, pozyskać należy stosowne certyfikaty. Tylko wówczas można umieścić na opakowaniu termin „produkt rolnictwa ekologicznego”. Na terenie Unii Europejskiej najbardziej rozpowszechnionym i rozpoznawalnym oznaczeniem stosowanym dla żywności ekologicznej jest tak zwany zielony listek, połączenie symbolizującego naturę liścia z flagą Unii. Nie jest to jednak jedyne dopuszczone logo, stąd na regałach z żywnością ekologiczną spotkać się można jeszcze z kilkoma innymi oznaczeniami potwierdzającymi ekologiczność produktu.
Żywność ekologiczna - różnice
Czym jednak wyróżniają się produkty ekologiczne na tle konwencjonalnych? Ustawa o rolnictwie ekologicznym ściśle określa obowiązki producenta ekologicznego, gwarantując tym samym konsumentowi możliwość wyboru produktu najwyższej jakości. W ten sposób decydując się na zakup żywności ekologicznej możemy być pewni, że wybieramy produkt, który wzrastał bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, a tym samym nie miały one szansy do niego przeniknąć i zostać przez nas spożyte. Nie zastosowano prewencyjnie antybiotyków ani promieniowania jonizującego. W ekologii nie dopuszcza się oczywiście również GMO. Stosowanie się do tych regulacji owocuje przy okazji produktami bogatszymi w środki odżywcze, o wyższej zawartości witamin, minerałów czy enzymów. Owoce czy warzywa są tym samym bardziej aromatyczne, mają bogatszy smak.
Produkty nieprzetworzone pretendujące do miana ekologicznych muszą w 100% pochodzić z rolnictwa ekologicznego, aby uzyskać stosowny certyfikat. Natomiast produkty przetworzone muszą posiadać min. 95% składników ekologicznych. Wynika to między innymi z zawartości wody lub soli, który nie występują w wersji ekologicznej :) Sam proces przetwarzania takiej żywności musi odbywać się w pomieszczeniu oddzielonym od przetwórstwa konwencjonalnego, podobnie jak pakowanie. Wszystko po to, aby żywność ekologiczna nie uległa mieszaniu i ewentualnemu zanieczyszczeniu środkami niedozwolonymi.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Na opakowaniu produktu ekologicznego poza stosownym logo winien znaleźć się numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej. Takich instytucji działa u nas kilkanaście. Każdy podmiot certyfikowany jako ekologiczny (czy to producent, czy sprzedawca) regularnie podlega kontroli przypisanej sobie instytucji. Dzięki temu każdy klient, korzystając z owego numeru, może w każdej chwili dotrzeć do informacji zawartych na ten temat w internecie na oficjalnych stronach.
Oczywiście nie zastosowanie się do przepisów prawa poprzez np. dowolne umieszczanie na opakowaniu treści wprowadzających konsumenta w błąd lub wprowadzanie na rynek produktów „udających” ekologiczne a nie spełniających wymagań, podlega karze pieniężnej w wysokości do 200% potencjalnej uzyskanej korzyści finansowej. Produkty takie zostają natychmiast wycofane z rynku.
Ekologia to jednak zdecydowanie bardziej złożone i holistyczne zagadnienie. Sama wyższa jakość produktu końcowego to tylko ułamek założeń rolnictwa ekologicznego. Równie ważny jest wpływ tych działań na cała planetę, ochrona ekosystemu, świata w którym żyjemy. Minimalizowanie zanieczyszczeń i działań szkodliwych dla naszej planety to również aktywności, którymi śmiało mogą chwalić się producenci ekologiczni i dystrybutorzy żywności ekologicznej.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.