BIO żywność
21,60 zł
Cena regularna:
25,12 zł
29,84 zł
Cena regularna:
34,70 zł
35,55 zł
Cena regularna:
41,34 zł
10,95 zł
Cena regularna:
12,73 zł
36,99 zł
Cena regularna:
45,66 zł
17,85 zł
Cena regularna:
23,14 zł
16,18 zł
Cena regularna:
18,38 zł
22,13 zł
Cena regularna:
25,73 zł
28,10 zł
Cena regularna:
32,68 zł
16,37 zł
Cena regularna:
19,04 zł
50,44 zł
Cena regularna:
58,65 zł
19,76 zł
Cena regularna:
22,98 zł
23,29 zł
Cena regularna:
27,08 zł
25,40 zł
Cena regularna:
29,54 zł
10,44 zł
Cena regularna:
12,14 zł
10,43 zł
Cena regularna:
12,13 zł
14,85 zł
Cena regularna:
16,69 zł
10,37 zł
Cena regularna:
12,06 zł
16,91 zł
Cena regularna:
19,04 zł
7,32 zł
Cena regularna:
8,13 zł
15,31 zł
Cena regularna:
17,80 zł
11,58 zł
Cena regularna:
13,47 zł
10,66 zł
Cena regularna:
12,40 zł
31,29 zł
Cena regularna:
36,38 zł
9,68 zł
Cena regularna:
11,26 zł
16,25 zł
Cena regularna:
18,90 zł
10,76 zł
Cena regularna:
12,51 zł
19,44 zł
Cena regularna:
22,61 zł
17,41 zł
Cena regularna:
20,25 zł
18,09 zł
Cena regularna:
21,04 zł
9,26 zł
Cena regularna:
10,77 zł
7,80 zł
Cena regularna:
9,07 zł
22,13 zł
Cena regularna:
25,73 zł
15,00 zł
Cena regularna:
17,44 zł
27,59 zł
Cena regularna:
32,08 zł
13,65 zł
Cena regularna:
15,46 zł
11,98 zł
Cena regularna:
13,93 zł
17,95 zł
Cena regularna:
21,05 zł
1,42 zł
Cena regularna:
1,65 zł
Żywność ekologiczna
Pod nazwą żywność ekologiczna kryją się produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Są to metody uprawy ściśle określone przepisami prawa. Jednakże nie tylko sam sposób produkcji jest tu istotny, ale także przetwarzanie, pakowanie i sprzedaż. Każdy etap, od przygotowania gleby pod zasiew, aż do półki sklepowej, jest dokładnie uregulowany stosownymi rozporządzeniami i regularnie kontrolowany przez właściwe instytucje. Między innymi posiadają one prawo analizowania próbek żywności pobranych od producenta, czy nawet już z półki sklepowej. Kontroli tych w branży ekologicznej jest imponująco dużo.
Zanim wprowadzi się do obrotu produkt spełniający wymagania żywności ekologicznej, pozyskać należy stosowne certyfikaty. Tylko wówczas można umieścić na opakowaniu termin „produkt rolnictwa ekologicznego”. Na terenie Unii Europejskiej najbardziej rozpowszechnionym i rozpoznawalnym oznaczeniem stosowanym dla żywności ekologicznej jest tak zwany zielony listek, połączenie symbolizującego naturę liścia z flagą Unii. Nie jest to jednak jedyne dopuszczone logo, stąd na regałach z żywnością ekologiczną spotkać się można jeszcze z kilkoma innymi oznaczeniami potwierdzającymi ekologiczność produktu.
Żywność ekologiczna - różnice
Czym jednak wyróżniają się produkty ekologiczne na tle konwencjonalnych?
Ustawa o rolnictwie ekologicznym ściśle określa obowiązki producenta ekologicznego, gwarantując tym samym konsumentowi możliwość wyboru produktu najwyższej jakości. W ten sposób decydując się na zakup żywności ekologicznej możemy być pewni, że wybieramy produkt, który wzrastał bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, a tym samym nie miały one szansy do niego przeniknąć i zostać przez nas spożyte. Nie zastosowano prewencyjnie antybiotyków ani promieniowania jonizującego. W ekologii nie dopuszcza się oczywiście również GMO. Stosowanie się do tych regulacji owocuje przy okazji produktami bogatszymi w środki odżywcze, o wyższej zawartości witamin, minerałów czy enzymów. Owoce czy warzywa są tym samym bardziej aromatyczne, mają bogatszy smak.
Produkty nieprzetworzone pretendujące do miana ekologicznych muszą w 100% pochodzić z rolnictwa ekologicznego, aby uzyskać stosowny certyfikat. Natomiast produkty przetworzone muszą posiadać min. 95% składników ekologicznych. Wynika to między innymi z zawartości wody lub soli, który nie występują w wersji ekologicznej :) Sam proces przetwarzania takiej żywności musi odbywać się w pomieszczeniu oddzielonym od przetwórstwa konwencjonalnego, podobnie jak pakowanie. Wszystko po to, aby żywność ekologiczna nie uległa mieszaniu i ewentualnemu zanieczyszczeniu środkami niedozwolonymi.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Na opakowaniu produktu ekologicznego poza stosownym logo winien znaleźć się numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej. Takich instytucji działa u nas kilkanaście. Każdy podmiot certyfikowany jako ekologiczny (czy to producent, czy sprzedawca) regularnie podlega kontroli przypisanej sobie instytucji. Dzięki temu każdy klient, korzystając z owego numeru, może w każdej chwili dotrzeć do informacji zawartych na ten temat w internecie na oficjalnych stronach.
W naszym sklepie znajdzie bardzo dużo żywności ekologicznej z certyfikatami: mąka gryczana, quinoa, nerkowce, orzechy brazylijskie, daktyle, rodzynki, ciecierzyca, płatki orkiszowe, sezam, makaron orkiszowy, chleb, masło klarowane, olej lniany, kapusta kiszona, krem czekoladowy, mleko owsiane, herbata zielona czy kawa rozpuszczalna.
Oczywiście nie zastosowanie się do przepisów prawa poprzez np. dowolne umieszczanie na opakowaniu treści wprowadzających konsumenta w błąd lub wprowadzanie na rynek produktów „udających” ekologiczne a nie spełniających wymagań, podlega karze pieniężnej w wysokości do 200% potencjalnej uzyskanej korzyści finansowej. Produkty takie zostają natychmiast wycofane z rynku.
Ekologia to jednak zdecydowanie bardziej złożone i holistyczne zagadnienie. Sama wyższa jakość produktu końcowego to tylko ułamek założeń rolnictwa ekologicznego. Równie ważny jest wpływ tych działań na cała planetę, ochrona ekosystemu, świata w którym żyjemy. Minimalizowanie zanieczyszczeń i działań szkodliwych dla naszej planety to również aktywności, którymi śmiało mogą chwalić się producenci ekologiczni i dystrybutorzy żywności ekologicznej.