Dieta i żywność bezglutenowa
Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?
Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.
Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 12 g Amylon
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 12 g Amylon
Proszek do pieczenia, pozwalający na uzyskanie puszystych wypieków, również tych bezglutenowych.
Produkt nie zawiera fosforanów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Korzenny Bezglutenowy 32 g Celiko
Składniki:
cukier, przyprawa korzenna 15% (cynamon, goździki, owoc kolendry, liść laurowy, imbir, ziele angielskie).
Opis:
Idealnie nadaje się do przygotowywania domowych ciast i wypieków, a także jako składnik deserów różnego typu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Lizak o Smaku Truskawkowym Multiwitamina z Magnezem Bezglutenowy 6 g Tuptuś
Lizaki pudrowe Tuptuś to produkt zawierający suszone truskawki połączone z witaminami i magnezem. Lizaki te o smaku truskawkowym przeznaczone są do uzupełnienia codziennej diety dzieci powyżej 3 roku życia oraz dorosłych w składniki aktywne ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne do produktu nie dodano cukrów oraz składników pochodzenia zwierzęcego, więc może on być stosowany także przez wegan.
Witaminy z grupy B takie jak niacyna, ryboflawina, tiamina, witamina B6, B12 w połączeniu z magnezem wspierają prawidłowe działanie układu nerwowego. Jednocześnie magnez pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Składnik ten wspiera także utrzymanie zdrowych kości i zębów. Dodatkowo witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kisiel Truskawkowy BIO 30 g Amylon
Kisiel Truskawkowy Bezglutenowy BIO 30 g Amylon
Bezglutenowy kisiel instant o smaku truskawkowym. W celu uzyskania najlepszego smaku zalecamy rozpuszczenie jednego opakowania w 180ml wrzątku.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kisiel Wiśniowy BIO 30 g Amylon
Kisiel Wiśniowy Bezglutenowy BIO 30 g Amylon
Bezglutenowy kisiel instant o smaku wiśniowym. W celu uzyskania najlepszego smaku zalecamy rozpuszczenie jednego opakowania w 180 ml wrzątku.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy 30 g Celiko
Idealnie nadaje się do przygotowywania domowych ciast i wypieków.
Opakowanie na 1 kg mąki.
Składniki:
regulator kwasowości: difosforany, substancja spulchniająca: węglany sodu, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Galaretka Bez Dodatku Cukru o Smaku Truskawkowym Bezglutenowa 14 g Celiko
Produkt bezglutenowy
Galaretka bez cukru Celiko jest przeznaczona dla osób stosujących dietę niskocukrową, dbających o linię i używających słodzików zamiast cukru. Stosując ją samodzielnie możesz kształtować smak i kaloryczność swojego deseru.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Budyń Śmietankowy BIO 40 g Amylon
Budyń Śmietankowy Bezglutenowy BIO 40 g Amylon
Kremowy budyń o smaku śmietankowym.
Jedno opakowanie przeznaczone jest na 0,5l mleka.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Budyń Czekoladowy BIO 40 g Amylon
Budyń Czekoladowy Bezglutenowy BIO 40 g Amylon
Produkt bezglutenowy. Budyń można przygotować także przy użyciu różnych typów mleka (np. owczego, koziego) oraz napojów (np. sojowego, ryżowego).
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Gryka Ekspandowana Bezglutenowa BIO 50 g Bio Planet
Gryka Ekspandowana BIO 50 g Bio Planet
Ekologiczna gryka ekspandowana to znakomita przekąska, przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, musli, sałatek, wypieków oraz deserów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Proszek do Pieczenia z Przyprawą do Piernika Bezglutenowy BIO 18 g Amylon
Proszek do Pieczenia z Przyprawą do Piernika Bezglutenowy BIO 18 g Amylon
Produkt bez fosforanów, bezglutenowy
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Budyń Waniliowy BIO 40 g Amylon
Budyń Waniliowy Bezglutenowy BIO 40 g Amylon
Kremowy budyń o smaku waniliowym. Może być przygotowany także przy użyciu różnych typów mleka (np. owczego, koziego) oraz napojów (np. sojowego, ryżowego).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Lizak o Smaku Klonowym Bezglutenowy BIO 13 g Candy Tree
Lizak o Smaku Klonowym Bezglutenowy BIO 13 g Candy Tree
Ekologiczne lizaki z syropu kukurydzianego oraz syropu klonowego. Produkt wegetariański.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Lizak o Smaku Porzeczkowym Bezglutenowy BIO 13 g Candy Tree
Lizak o Smaku Porzeczkowym Bezglutenowy BIO 13 g Candy Tree
Ekologiczne lizaki z syropu kukurydzianego oraz zagęszczonych soków owocowych. Produkt wegetariański.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Lizak o Smaku Truskawkowym Bezglutenowy BIO 13 g Candy Tree
Lizak o Smaku Truskawkowym Bezglutenowy BIO 13 g Candy Tree
Ekologiczne lizaki z syropu kukurydzianego oraz zagęszczonych soków owocowych. Produkt wegetariański.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Lizak o Smaku Wiśniowym Bezglutenowy BIO 13 g Candy Tree
Lizak o Smaku Wiśniowym Bezglutenowy BIO 13 g Candy Tree
Ekologiczne lizaki z syropu kukurydzianego oraz zagęszczonych soków owocowych. Produkt wegetariański.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Napój Ryżowy bez Dodatku Cukrów Bezglutenowy BIO 250 ml The Bridge
Wegański zamiennik MLEKA zwierzęcego.
Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Wstrząsnąć przed użyciem.
Produkt UHT.
Składniki:
woda, ryż* (17%), olej słonecznikowy*, olej szafranowy*, sól morska.
*składniki z rolnictwa ekologicznego
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Przekąska Mango bez Dodatku Cukru Bezglutenowa 30 g Bob Snail
Przekąski z mango Bob Snail.
Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry.
W opakowaniu znajdują się 3 przekąski.
Składniki:
mango 100%.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Budyń Morelowy BIO 40 g Amylon
Ekologiczny Budyń Morelowy Bezglutenowy BIO 40g Amylon
Delikatny, kremowy budyń o morelowym smaku. Może być przygotowany także z użyciem innego mleka niż krowie (owczego, koziego), bądź napojów roślinnych (sojowego, migdałowego etc.)
Jedno opakowanie przeznaczone jest na 0,5l mleka.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Ryżowy o Smaku Czekoladowym Bezglutenowy BIO 250 ml The Bridge
Produkt bezglutenowy, odpowiedni dla wegan. Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
Produkt UHT.
Składniki:
woda, ryż* 17%, koncentrat soku jabłkowego*, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu* (1,5%), olej słonecznikowy*, olej z krokosza barwierskiego*, substancja zagęszczająca: guma gellan, sól morska.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Ryżowo - Kokosowy bez Dodatku Cukrów Bezglutenowy BIO 250 ml The Bridge
Produkt odpowiedni dla wegan. Bez dodatku cukru, zawiera naturalnie występujące cukry. Wstrząsnąć przed użyciem.
Produkt UHT.
Składniki:
woda, ryż* (17%), miąższ z kokosa* (3%), sól morska.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Ryżowy z Migdałami bez Dodatku Cukrów Bezglutenowy BIO 250 ml The Bridge
Produkt odpowiedni dla wegan. Bez dodatku cukru, zawiera naturalnie występujące cukry. Wstrząsnąć przed użyciem.
Produkt UHT.
Składniki:
woda, ryż* (17%), olej słonecznikowy*, pasta MIGDAŁOWA* (1%), olej szafranowy*, sól morska.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Lizak o Smaku Malinowym Bezglutenowy BIO 13 g Candy Tree
Lizak o Smaku Malinowym Bezglutenowy BIO 13 g Candy Tree
Ekologiczne lizaki z syropu kukurydzianego oraz zagęszczonych soków owocowych. Produkt wegetariański.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastko Proteinowe Orzechowe bez Dodatku Cukru Bezglutenowe 40 g Dobry Squad
Ciastko proteinowe orzechowe to pyszne, kruche ciasteczko, wzbogacone w najwyższej jakości białko WPC (białko pełnowartościowe).
To proteinowe ciasteczko na bazie suszonych daktyli jest dobrym zamiennik słodyczy. Możesz nim zastąpić także batony proteinowe, bo mają wysoką zawartość białka. Doskonale sprawdzi się w diecie osób aktywnych fizycznie, które poszukują odżywczych i wysokoproteinowych produktów.
Ciastko białkowe to szybka przekąska, którą możesz wrzucić do plecaka czy do torebki.
Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Składniki:
suszone daktyle 56%, ORZESZKI ZIEMNE 25%, koncentrat białek serwatkowych WPC 80 z MLEKA krowiego 19%, emulgator: lecytyny (z SOI).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastko Proteinowe Cookie bez Dodatku Cukru Bezglutenowe 40 g Dobry Squad
Ciastko proteinowe Cookie to pyszne, kruche ciasteczko z dodatkiem kakao, wzbogacone w najwyższej jakości białko WPC (białko pełnowartościowe).
To proteinowe ciasteczko na bazie suszonych daktyli jest dobrym zamiennik słodyczy. Możesz nim zastąpić także batony proteinowe, bo mają wysoką zawartość białka. Doskonale sprawdzi się w diecie osób aktywnych fizycznie, które poszukują odżywczych i wysokoproteinowych produktów.
Ciastko białkowe to szybka przekąska, którą możesz wrzucić do plecaka czy do torebki.
Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Składniki:
suszone daktyle 76,5%, koncentrat białek serwatkowych WPC 80 z MLEKA krowiego 19%, kakao 4,5%, emulgator: lecytyny (z SOI).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Zagęszczony Produkt Ryżowy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi
Zagęszczony Produkt Ryżowy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi
Śmietanka ryżowa jest produktem roślinnym. Doskonale nadaje się do gotowania i pieczenia.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Zagęszczony Produkt Sojowy Cre Soy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi
Zagęszczony Produkt Sojowy Cre Soy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi
Produkt w 100% roślinny. Odpowiedni dla wegan. Doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia oraz ubijania.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Galaretka Truskawkowa BIO 40 g Amylon
Galaretka o Smaku Truskawkowym Bezglutenowa BIO 40 g Amylon
Delikatna, bezglutenowa galaretka o smaku truskawkowym. Nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest produktem odpowiednim dla wegetarian i wegan.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Galaretka o smaku Wiśniowym 40 g Amylon
Ekologiczna Galaretka o smaku Wiśniowym 40 g Amylon
Delikatna, bezglutenowa galaretka o smaku truskawkowym. Nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest produktem odpowiednim dla wegetarian i wegan.
W celu uzyskania najlepszego smaku i konsystencji zalecamy do przygotowania galaretki z jednego opakowania użyć 250ml wody.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Galaretka o smaku Pomarańczowym 40 g Amylon
Ekologiczna Galaretka o smaku Pomarańczowym 40 g Amylon
Delikatna, bezglutenowa galaretka o smaku soczystych pomarańczy. Nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest produktem odpowiednim dla wegetarian i wegan.
W celu uzyskania najlepszego smaku i konsystencji zalecamy do przygotowania galaretki z jednego opakowania użyć 250ml wody.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Galaretka o smaku Cytrynowym 40 g Amylon
Ekologiczna Galaretka o smaku Cytrynowym 40 g Amylon
Delikatna, bezglutenowa galaretka o smaku soczystych cytryn. Nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest produktem odpowiednim dla wegetarian i wegan.
W celu uzyskania najlepszego smaku i konsystencji zalecamy do przygotowania galaretki z jednego opakowania użyć 250ml wody.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mieszanka do Wypieku Ciasta Drożdzowego Bezglutenowa 200 g Celiko
Składniki:
mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, glukoza, drożdże suszone 3%, sól.
Opis:
Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku do przygotowania słodkich ciast drożdżowych, babek, drożdżówek, pączków i racuchów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kostka Rosołowa Warzywna Bezglutenowa BIO 66 g Naturavena
Idealny do przygotywania gotowych wywarów, sosów, zup, marynat i innych potraw
Składniki:
sól morska, skrobia kukurydziana*, masło shea* warzywa* 10,5% (cebula*, por*, marchew*, pomidor*, papryka*, seler*), olej słonecznikowy*, czosnek*, przyprawy (gałka muszkatołowa*, kurkuma*), zioła* (natka pietruszki*, liść laurowy*, liść selera*, rozmaryn*, tymianek*)
* produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Paluszki Solone Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Paluszki Solone Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Klasyczne, chrupiące paluszki z gruboziarnistą solą morską.
Składniki:
Skrobia* (kukurydziana*, ziemniaczana*), woda, mąka* (ryżowa*, kukurydziana*, jaglana*), syrop ryżowy*, olej słonecznikowy*, sól morska 3,9%, cukier trzcinowy*, łuska babki płesznik*, emulgator (lecytyna słonecznikowa), ekstrakt drożdżowy, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu
*certyfikowany składnik ekologiczny
Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Paluszki Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Paluszki Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Klasyczne, chrupiące paluszki o obniżonej zawartości soli.
Składniki:
Skrobia (kukurydziana*, ziemniaczana*), woda, mąka (ryżowa*, kukurydziana*, jaglana*), syrop ryżowy*, olej słonecznikowy, sól morska 2,1%, cukier trzcinowy*, łuska babki płesznik*, emulgator: lecytyna słonecznikowa, ekstrakt drożdżowy, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu), regulator kwasowości: wodorotlenek sodu.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Śmietan-Fix w Proszku Wegański Bezglutenowy BIO (3 x 6 g) 18 g Biovegan
Składniki:
skrobia kukurydziana*, skrobia ziemniaczana*, cukier puder*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Utrzymuje właściwą konsystencję kremów do tortów i innych kremów.
Sposób przygotowania:
Do przygotowania potrzebujesz 200-250 ml zimnego kremu roślinnego do ubijania lub innej wegańskiej śmietanki.
Zimny płyn krótko ubić, wsypać zawartość saszetki i ubijać dalej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie wstawić do lodówki, aż będzie gotowy do podania.
Porady:
1. Nałóż gotowy śmietan-fix na spód do tortu, aby nie rozmokło.
2. Możesz zamrozić i rozmrozić wegańskie kremy przygotowane ze śmietan-fixem bez utraty konsystencji i smaku.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 3 x 17 g Bio Vegan
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 3 x 17 g Bio Vegan
Opakowanie biodegradowalne, które rozkłada się w ciągu 6-9 miesięcy do dwutlenku węgla, wody i biomasy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastko Wegańskie z Nasionami Chia o Smaku Cytrynowym Bezglutenowe BIO 50 g Kookie Cat
Nasiona Chia znane są z wysokiej zawartości białka, przeciwutleniaczy i dobrych tłuszczów. Są częścią zbilansowanego śniadania lub podwieczorku każdej osoby, która chce o siebie zadbać. W połączeniu z bezglutenowymi płatkami owsianymi i orzechami nerkowca nadają wyrazisty smak tego ciasteczka. Ostatni dotyk olejku cytrynowego dodaje świeżości i dopełnia smak.
W opakowaniu zbiorczym jest 12 ciasteczek. Cena dotyczy 1 ciasteczka.
Składniki:
płatki OWSIANE bezglutenowe* (32%), syrop kokosowy*, ORZECHY NERKOWCA* (22%), wiórki kokosowe*, olej kokosowy*, chipsy kokosowe*, nasiona chia* - nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) (4%), olejek cytrynowy* (0,06%), sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Puree z Marchwi bez Dodatku Cukrów bezglutenowe BIO 125 g Holle
Żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, po 5 miesiącu. Produkt bezglutenowy. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Bez dodatku soli.
Składniki:
marchew** 80%, woda.
** z rolnictwa biodynamicznego
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Majeranek Suszony Bezglutenowy BIO 15 g Pięć Przemian
Składniki:
ekologiczny majeranek suszony 100%
Opis:
Majeranek dodaje się głównie do kiełbas, tłustych mięs, pieczeni wieprzowej, baraniej, jagnięcej. Nadaje się wspaniale do przygotowywania zup jarzynowych, pomidorowych, RYB, pasztetów i omletów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?
Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.
Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:
- pszenica i jej odmiany,
- owies,
- orkisz,
- żyto,
- pszenżyto,
- jęczmień.
Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:
- kiełbas,
- parówek,
- pasztetów,
- mielonek,
- zup oraz sosów błyskawicznych.
Gluten można także znaleźć w następujących produktach:
- chleb razowy i biały,
- bułki,
- pieczywo chrupkie,
- herbatniki,
- biszkopty,
- suchary,
- pierniczki,
- wyroby garmażeryjne,
- desery,
- majonez,
- musztarda,
- kawa zbożowa,
- wyroby cukiernicze,
- makaron pszenny i żytni,
- kaszka mleczno-zbożowa.
Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?
Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.
Dietę bezglutenową powinny stosować:
- osoby chorujące na celiakię,
- osoby mające alergię na gluten,
- osoby z nadwrażliwością na gluten.
Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.
Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.
W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.
Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.
Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.
Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?
Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:
- Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.
- Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.
- Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.
Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:
- kukurydza,
- gryka,
- proso,
- amarantus,
- teff,
- sorgo.
Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?
Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:
- świeże, nieprzetworzone mięso,
- ryby
- jaja,
- mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
- produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
- masło,
- smalec,
- olej roślinny,
- oliwę z oliwek,
- masło orzechowe,
- wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- tapiokę,
- kisiele,
- cukier,
- dżem,
- miód,
- syrop klonowy,
- melasę,
- herbatę i kawę naturalną,
- soki owocowe,
- kompot,
- napar z ziół,
- czyste alkohole (wódka, rum),
- wino,
- cydr,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- zioła,
- ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.
Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?
Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.
Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek. |
Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.
Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.