Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

PAN DO MAR ryby ze składnikami ekologicznymi

Conservas Antonio Pérez Lafuente to firma rodzinna zajmująca się produkcją konserw z owoców morza od początku ubiegłego wieku.
Nasza fabryka znajduje się w Vilanova de Arousa, nadmorskim mieście w północno-zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego.

PAN DO MAR”, nazwa, pod jaką prezentujemy nasze produkty, chce odzwierciedlać naszą historię i filozofię pracy, opartą na racjonalnym i zrównoważonym wykorzystaniu zasobów morza, przetwarzanych według tradycyjnych metod.

W Conservas Antonio Pérez Lafuente czujemy się spadkobiercami świeckiej tradycji producentów konserw i dlatego z dumą utrzymujemy metody przetwarzania i przetwarzania ryb, które przekazali nam starsi, nie rezygnując z postępu technicznego w zakresie kontroli i bezpieczeństwa żywności.

Zasady rządzące działalnością Pan do Mar:

Rybołówstwo odbywa się za pomocą łodzi przybrzeżnych (rybołówstwo przybrzeżne), typowych dla lokalnych społeczności o głęboko zakorzenionych rodzinnych tradycjach w rybołówstwie i żeglarstwie, przy użyciu tradycyjnej sztuki nie drapieżnej.
Opracowanie rzemieślnicze: Wszystkie ryby są gotowane, czyszczone, filetowane ręcznie i pakowane w naszym zakładzie zgodnie z tradycyjnymi praktykami i przepisami lokalnej kuchni.

Zrównoważone rybołówstwo:

Wszystkie ryby przetwarzane w fabryce pochodzą z łowisk uznanych za zrównoważone i są poławiane przy użyciu tradycyjnego sprzętu rybackiego zgodnie z kryteriami zatwierdzonymi przez FAO i organizacje ochrony przyrody w oparciu o selektywne i kontrolowane metody połowu.

Ekologiczne składniki:

to samo zainteresowanie ochroną środowiska naturalnego dotyczy doboru składników, do których dołączane są nasze produkty z ryb i skorupiaków: pierwsza tłoczona na zimno oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, warzywa, przyprawy i octy do sosów, wszystkie z certyfikowanych ekologicznych i uprawy biodynamiczne.

Pojęciem, które inspiruje nas w naszej pracy, jest szacunek:
Szacunek dla środowiska, ponieważ uważamy, że jesteśmy zobowiązani zostawić naszym dzieciom świat tak bogaty i różnorodny, jak ten, który otrzymujemy.
Szacunek dla pracy naszych pracowników i współpracowników. Szacunek dla naszych klientów, którzy zasługują na najlepszą jakość, jaką możemy osiągnąć w naszych produktach.

W ostatnich latach rybołówstwo na całym świecie znajduje się pod ogromną presją. Stały popyt na żywność, aby zaspokoić potrzeby stale rosnącej populacji, zmusił eksploatację zasobów rybnych do trudnych do zrównoważenia poziomów, grożąc przekroczeniem zdolności oceanów do podtrzymywania życia morskiego, jakie znamy.

Z tego powodu promowanie i wspieranie odpowiedzialnego zarządzania rybołówstwem na świecie jest bardziej niż kiedykolwiek konieczne.
Organizacje zajmujące się ochroną przyrody, takie jak WWF i Greenpeace, odegrały decydującą rolę w podnoszeniu świadomości społecznej na temat tej potrzeby i we współpracy z władzami lokalnymi i organizacjami ponadnarodowymi, takimi jak FAO, opracowały kierunki działań, które dają nadzieję, że przyszłość życia na morzu jest zachowane dla przyszłych pokoleń.

Zdajemy sobie sprawę z zagrożenia, jakie dla środowiska morskiego stanowi wzrost intensywnej eksploatacji ryb, dlatego w naszej działalności kierujemy się zaleceniami jednostek naukowych i organizacji ekologicznych, uwzględniając także różne interesy (przemysł, populacje zaopatrzeniowe, lokalnych społeczności morskich) i trudności w poznaniu rzeczywistego stanu dotkniętych populacji ryb, kryteria potwierdzające zrównoważenie łowisk nie są jednomyślne pod względem stopnia eksploatacji i poziomu zagrożenia, ale są pewne punkty, w których wszyscy się zgadzają:

Zapewnienie, że wszystkie wykorzystywane ryby pochodzą z połowów kontrolowanych, co oznacza przestrzeganie przepisów dotyczących minimalnych rozmiarów, gatunków chronionych, okresów połowu i kwot połowowych. W tym celu wymagamy, aby identyfikowalność całego łańcucha wydobywczego i produkcyjnego była certyfikowana w taki sposób, aby umożliwić identyfikację pochodzenia wszystkich ryb i używanych składników.
Używaj selektywnych metod połowu. Ponieważ połowy haczykowe i okrężnice są mniej szkodliwe niż sieci trałowe, zmniejszając nacisk na łowiska i minimalizując odrzuty gatunków lub rozmiarów nie mających znaczenia handlowego, ryby, które przetwarzamy, pochodzą ze statków wykorzystujących tradycyjne niekomercyjne narzędzia połowowe.
Tak więc cały tuńczyk, którego używamy, łowi się na wędkę, makrela pochodzi z wybrzeża Kantabrii, mięczaki z Rias galicyjskich itp.
Preferujemy lokalne wędkowanie. Spożycie ryb z pobliskich łowisk nie tylko pomaga w utrzymaniu społeczności i ich tradycyjnego stylu życia, ale dzięki unikaniu długich transportów towarów na całym świecie przyczynia się do efektywności energetycznej poprzez zmniejszenie zużycia CO2.

PAN DO MAR ryby ze składnikami ekologicznymi

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium