Harmonia odżywiania i smaku jest podstawą produktów Limy.
• Przestrzeganie głównych zasad żywieniowych: produkty w 100% pochodzenia roślinnego, pełnowartościowe i bez cukrów
• Firma oferuje produkty ekologiczne, które są zgodne z europejską etykietą ekologiczną i idą jeszcze dalej, testując produkty pod kątem alergenów, pestycydów i wszelkich niepożądanych składników w laboratorium Lima Expert Lab.
• W jak największym stopniu zachowywana „naturalna harmonia” - smaki i właściwości odżywcze używanych roślin. Preferowane są „powolne pozytywne przemiany”, takie jak fermentacja, napar, palenie…
• Nowe harmonie żywieniowe i smakowe, zaskakujące połączenia lub nowe produkty z różnych tradycji kulinarnych, zwłaszcza z Japonii.
• Alternatywy żywieniowe, aby produkty były dostosowane do specyficznych potrzeb: bezglutenowe, bez laktozy, z mniejszą ilością soli, wzbogacone w błonnik lub białko lub bez kofeiny…
• Przyprawy ekologiczne o dużej zawartości składników odżywczych - przyprawy Lima są produkowane tradycyjnymi metodami, takimi jak fermentacja. Fermentowane składniki odżywcze mają wyższą wartość odżywczą, a także wyśmienity smak.
W Limie wiemy, że odpowiednia dieta jest kluczem do wewnętrznej harmonii i zdrowia. Lima została stworzona w 1957 roku. W tamtym czasie promowanie organicznej diety opartej na roślinach było dość nietypowe. Nasz założyciel, Pierre Gevaert, był wizjonerem: bardzo wcześnie wierzył w ekologię i rolnictwo ekologiczne. Laboratorium Lima Expert położyło nawet podwaliny pod prawodawstwo dotyczące żywności ekologicznej w Europie w 1974 roku.
„Wszystkie formy życia żyjące w harmonii”. Życie w harmonii ze zwierzętami jest potrzebą serca Limy. Od momentu powstania promujemy dietę wegańską i oferujemy produkty w 100% wegetariańskie. Dieta roślinna to świetny sposób na znalezienie harmonii żywieniowej i dbania o naszą planetę. Czy wiesz, że jedząc weganizm, możesz drastycznie zmniejszyć swój ślad węglowy? Dieta oparta na wysokiej jakości zbożach, inteligentnie połączona z warzywami, białkami roślinnymi, owocami i bogatymi w składniki odżywcze przyprawami zapewnia wszystko, czego potrzebuje Twój organizm. Może być też bogata w smaki i zmysłowe niespodzianki!
Dla nas życie w harmonii ze wszystkimi formami życia oznacza również ogólnie szanowanie i wspieranie różnorodności. Wiele możemy się nauczyć od innych kultur, z innych punktów widzenia. W Limie odkrywamy świat i zawsze jesteśmy otwarci na inne tradycje kulinarne. Dzięki temu możemy zaoferować Ci nowe smaki, nowe sposoby gotowania Twoich ulubionych potraw. Inspiruje nas oczywiście Japonia, ale także kultury kulinarne z całego świata. Promowanie i poszanowanie różnorodności wzbogaca nasze życie i jest kluczem do tworzenia lepszego świata dla wszystkich.
LIMA makrobiotyka, kawy zbożowe, napoje, sosy, przyprawy
Cykoria znana i ceniona w całej Europie przed wprowadzeniem kawy. Powstaje ze starannie prażonych i zmielonych korzeni cykorii. Cykoria jest bogatym źródłem witamin i minerałów, między innymi magnezu, manganu, potasu, witamin z grupy B oraz wielu innych cennych składników. Dodatkowo jest bogatym źródłem błonnika.
Jest tez stosowana jako bezkofeinowy zamiennik kawy. Odpowiedni dla wegan.
Sposób przygotowania: przygotuj jak kawę filtracyjną, samodzielnie lub jako połączenie z kawą
Tradycyjny, słodki japoński sos przygotowany na bazie sosu sojowego tamari oraz mirinu (lekkiego, japońskiego słodkiego wina ryżowego o wyłącznie kulinarnym przeznaczeniu), w wersji bezglutenowej. Doskonały do warzyw, mięs, ryb oraz owoców morza. Znakomicie sprawdza się jako marynata.
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy o obniżonej zawartości soli. Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy o obniżonej zawartości soli. Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy, wytworzony tradycyjnymi metodami ze składników pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy, wytworzony tradycyjnymi metodami ze składników pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Gomasio stosuje się jako dodatek do ryżu, kasz, warzyw surowych i gotowanych. Można przyprawiać nią kanapki, pieczywo, ziemniaki, mięso. Wydobywa z potraw smak i aromat, którego często nie da się uzyskać używając tradycyjnych przypraw. Pięknie pachnie, dopełnia smak i ma niesamowite walory zdrowotne.
Tradycyjna pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi. Miso znane było na Dalekim Wschodzie już od 1300 roku. Doceniane za kulinarne walory oraz korzystny wpływ na zdrowie.
Tradycyjna, bardzo delikatna pasta japońska, produkowana ze sfermentowanego ryżu z dodatkiem soi. Miso znane było na Dalekim Wschodzie już w 1300 roku. Doceniane za kulinarne walory oraz korzystny wpływ na zdrowie.
Opis: Można użyć jako zimny napój lub jako składnika do gotowania i pieczenia, dodatku do muesli lub do przygotowania koktajli. Zawiera naturalnie występujące cukry. Ten napój jest w 100 % wegetariański, bez laktozy i glutenu. Produkt UHT.
Genmai Su to ocet ryżowy o orzeźwiającym aromacie i łagodnym smaku, wynika to z rodzaju użytego ryżu oraz metody produkcji. Genmai Su jest mniej kwaśny niż zwykły ocet. Można stosować go np. do przygotowywania marynat, a także jako dodatek do sałatek, dań mięsnych, rybnych oraz dań warzywnych.
Sos Shoyu charakteryzuje się lekkim alkoholowym posmakiem - jest to wynik fermentacji pszenicy. W związku z tym nadaje się do dłuższego gotowania, najlepiej dodać go pod koniec przygotowania posiłku, aby sos nie utracilł charakterystycznego aromatu. Shoyu doskonale komponuje się z piklami, w potrawach z woka, z ryżem, makaronem, sushi, sashimi i duszonymi warzywami. Produkt pasteryzowany
Sos Shoyu charakteryzuje się lekkim alkoholowym posmakiem - jest to wynik fermentacji pszenicy. W związku z tym nadaje się do dłuższego gotowania, najlepiej dodać go pod koniec przygotowania posiłku, aby sos nie utracił charakterystycznego aromatu. Shoyu doskonale komponuje się z piklami, w potrawach z woka, z ryżem, makaronem, sushi, sashimi i duszonymi warzywami. Produkt pasteryzowany.
Sos Shoyu charakteryzuje się lekkim alkoholowym posmakiem - jest to wynik fermentacji pszenicy. W związku z tym nadaje się do dłuższego gotowania , najlepiej dodać go pod koniec przygotowania posiłku, aby sos nie utracił charakterystycznego aromatu. Shoyu doskonale komponuje się z piklami , w potrawach z woka, z ryżem, makaronem, sushi, sashimi i duszonymi warzywami.
Sos Shoyu charakteryzuje się lekkim alkoholowym posmakiem - jest to wynik fermentacji pszenicy. W związku z tym nadaje się do dłuższego gotowania , najlepiej dodać go pod koniec przygotowania posiłku, aby sos nie utracil charakterystycznego aromatu. Shoyu doskonale komponuje się z piklami , w potrawach z woka, z ryżem, makaronem, sushi, sashimi i duszonymi warzywami.
Sos Tamari dzięki wyższej zawartości białek i bardziej skoncentrowanemu smakowi, doskonale nadaje się do dłuższego gotowania. Sprawia, iż pozostałe składniki dania stają się delikatniejsze w smaku. Tradycyjne Tamari stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs , zup, makaronów, smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.