Producenci
Statystyki
Produktów:
3784
Nowości:
149
Promocje:
34

Zakwas, Starter do Jogurtu Streptosan (Jogurt 100-latków) 2 szt x 0.5 g VIVO

Zakwas, Starter do Jogurtu Streptosan (Jogurt 100-latków) 2 szt x 0.5 g VIVO
  • nowość
Dostępność: brak towaru
Cena: 12,90 zł 12.90
quantity szt.
Zyskujesz 12 pkt [?]

Opis

Zakwas, Starter do Jogurtu Streptosan 2 szt x 0.5 g VIVO 

Składniki: Enterococcus faecium, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Lactococcus lactis ssp . lactis, Lactococcus lactis ssp . lactis var. diacetylactis, Streptococcus thermophilus

Ilość bakterii w 1g: Bakterie kwasu mlekowego ok. 7 mld, Enterococcus faecium ok. 9 mld

Jogurt 100-latków
Wyróżniającą, charakterystyczną cechą jogurtu uzyskanego z Zakwaski Streptosan jest zawartość bakterii Enterocooccus faecium, która jest charakterystyczna dla normalnej biocenozy jelitowej długo żyjących stulatków w Abchazji. Szczep ten jest jednym z głównych składników mikroflory kaukaskich ukwaszonych produktów mlecznych - jogurtów maconi i serów suluguni.

Antagonista drożdżaków i patogennych bakterii
Zawarte w produkcie bakterie mają zdolność przeciwdziałania niekorzystnym bakteriom gnilnym oraz patogennym poprzez tworzenie niesprzyjającego środowiska dla drożdżaków Candida i gronkowców.
Ze względu na dobór kultur bakterii jogurt uzyskany z Zakwaski Streptosan jest szczególnie polecany dla osób starszych, seniorów, osób dorosłych, zarówno zdrowych jak i po przebytych infekcjach. Uzyskany z Zakwaski jogurt może stanowić element zbilansowanej diety i warto na stałe włączyć go do naszego menu.
Jogurt uzyskany w domu zawiera maksymalnie świeżą mikroflorę kultur bakterii i jest wolny od wszelkich zbędnych dodatków takich jak mleko w proszku, zagęstniki, barwniki, cukier itp. Przygotowany według instrukcji zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry.

Streptosan jest szczególnie polecany:
- dla osób chcących dostarczyć do organizmu szczepy Enterocooccus faecium
- w diecie eliminującej grzyby (Candida) i bakterie patogenne (gronkowiec),
- dla seniorów i osób dorosłych,
- dla osób w trakcie leczenia chorób,
- dla chcących dostarczyć do organizmu żywe kultury bakterii,

Dodając zakwaskę Streptosan VIVO do pieczonego mleka, można uzyskać riażenkę.

Przygotowanie jogurtu:


Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

Kraj producenta: Polska
Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g

UWAGA!
Produkt w formie proszku, wymagający warunków chłodniczych.
Wysyłka tylko na odpowiedzialność zamawiającego!

Parametry

Wegetariańskie Tak
Wegańskie Tak
Naturalnie bezglutenowe Tak
Bez glutenu z certyfikatem Nie
Bez laktozy Tak
Bez jaj Tak
Bez cukru Tak
Bez drożdży Tak

Galeria produktu

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

 

 

 

 

 

 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Po zapisaniu się otrzymasz od nas 500 punktów z programu lojalnościowego (dla zalogowanych klientów).
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl