Producenci
Statystyki
Produktów:
3784
Nowości:
149
Promocje:
34

Zakwas, Starter do Jogurtu "Jogurt" 2 szt x 0.5 g VIVO

Zakwas, Starter do Jogurtu "Jogurt" 2 szt x 0.5 g VIVO
  • nowość
Dostępność: produkt na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 12,90 zł 12.90
quantity szt.
Zyskujesz 12 pkt [?]

Opis

Zakwas, Starter do Jogurtu "Jogurt" 2 szt x 0.5 g VIVO

Składniki: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis

Ilość bakterii w 1g: Bakterie kwasu mlekowego ok. 8 mld

Opis: Jogurt – szeroko rozpowszechniony produkt o wspaniałym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Ze wszystkich ukwaszanych produktów mlecznych to właśnie jogurt jest najbardziej popularnym produktem do codziennego spożywania.

Zakwaska do JOGURTu VIVO to starter do przygotowania w warunkach domowych ukwaszonego jogurtu.
Jogurt Vivo zawiera ukwaszające mleko paciorkowce, bakterie kwasu mlekowego trzech gatunków, pałeczkę bułgarską i acydofilną. Bakterie te rozwijając się wspólnie wywarzają wysokie stężenie kwasu mlekowego, który niekorzystnie wpływa na bakterie i grzyby patogenne. Domowy jogurt warto wprowadzić do diety codziennej.

Zalety spożywania jogurtu
Jogurt dobrze gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Ze względu na zawartość żywych kultur bakterii warto wprowadzić go do diety w każdym wieku (może być elementem diety dzieci od 1 roku życia). Dzięki aktywności kultur bakterii domowy jogurt zawiera również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.). Nie do przecenienia jest wysokie stężenie kwasu mlekowego i kultur ze szczepów lactobacillus acidophilus. Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków.
Jogurt domowy świetnie sprawdza się jako pożywne śniadanie, ale i jako lekka kolacja. Doskonale smakuje bez dodatków, oferując delikatny smak lekko ukwaszonego mleka, ale warto też podawać go z owocami, otrębami, pestkami dyni, słonecznika czy orzechami. W przypadku gdy zależy nam na dostarczeniu flory bakteryjnej w niezmienionej postaci, warto spożyć go bez dodatków.

Jogurt Vivo polecany jest dla:
- osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
- osób uprawiających sport oraz mających zwiększony wysiłek fizyczny,
- osób chcących wzbogacić dietę o bakterie kwasu mlekowego
- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
- seniorów,
- osób po leczeniu, w trakcie rekonwalescencji.

Przygotowanie jogurtu:


Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

Kraj producenta: Polska
Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g

UWAGA!
Produkt w formie proszku, wymagający warunków chłodniczych.
Wysyłka tylko na odpowiedzialność zamawiającego!

Parametry

Wegetariańskie Tak
Wegańskie Tak
Naturalnie bezglutenowe Tak
Bez glutenu z certyfikatem Nie
Bez laktozy Tak
Bez jaj Tak
Bez cukru Tak
Bez drożdży Tak

Galeria produktu

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

 

 

 

 

 

 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Po zapisaniu się otrzymasz od nas 500 punktów z programu lojalnościowego (dla zalogowanych klientów).
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl