Spirulina w Proszku (Glony) BIO 200 g Bio Planet
Spirulina to mała mikroalga o nitkowatym kształcie, hodowana w specjalnych wysokozmineralizowanych chińskich jeziorach.
Składniki:
glony spirulina w proszku* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Zalecane spożycie:
ok. 5 g spiruliny (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek.
Szerszy opis:
Spirulina to unoszące się na wodzie nitkowate cyjanobakterie z cylindrycznymi trychomami w lewym obrąbku. Spirulina naturalnie żyje w jeziorach tropikalnych i subtropikalnych o wysokim pH i wysokim stężeniu węglanu i wodorowęglanu. Powszechnie wykorzystuje się ją jako suplement diety.
Przez setki lat Aztekowie jedli Spirulinę. Najstarsze zapisy informują, że te bakterie żyły w jeziorze Texcoco, gdzie zbierano je i sprzedawano jako żywność. Pierwszy zakład produkujący spirulinę założono w latach 70 XX w. W ostatnich latach stała się popularna na całym świecie i dopuszczona przez amerykańską FDA oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz inne organizacje medyczne jako zdrowa żywność.
Jako pożywienie, spirulinę je się w różnych formach od wieków w różnych częściach świata.
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna - 1466 kJ/ 347 kcal
Tłuszcz - 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1 g
Węglowodany - 11 g, w tym cukry - 3,0 g
Błonnik - 5,1 g
Białko - 60 g
Sól - 1,8 g
Certyfikaty: BIO
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.