Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 2 kg Bio Planet
Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 2 kg Bio Planet

26,99 zł

Cena regularna:

32,48 zł

Najniższa cena: 26,99 zł
Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet
Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet

14,49 zł

Cena regularna:

18,01 zł

Najniższa cena: 14,84 zł
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Ryż jaśminowy bez glutenu

Ryż jaśminowy bezglutenowy jest ryżem długoziarnistym. Uprawia się go głównie w Tajlandii i w kuchni azjatyckiej. Jedną z jego najważniejszych cech jest trochę słodki zapach. Przypomina jaśmin i stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Ma również subtelny smak, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Trochę przypomina miód. To odpowiedni dodatek nie tylko do deserów, ale również do potraw wytrawnych.

Ryż Jaśminowy Bezglutenowy

Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

14,49 zł

Cena regularna: 18,01 zł

Najniższa cena: 14,84 zł
zobacz więcej
  • promocja
Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 2 kg Bio Planet Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 2 kg Bio Planet
Cena:

26,99 zł

Cena regularna: 32,48 zł

Najniższa cena: 26,99 zł
zobacz więcej
  • promocja

Jakie właściwości ma bezglutenowy ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy bezglutenowy ma w sobie bardzo wiele wartości odżywczych. To dobre źródło białka i węglowodanów. Jednocześnie nie ma w nim dużych ilości tłuszczu. Dlatego ryż jaśminowy bezglutenowy jest polecany dla osób, które są na diecie odchudzającej lub uprawiają sport. 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego ma tylko 118 kalorii. Ryż jaśminowy bez glutenu jest lekkostrawny, więc nie obciąża układu trawiennego i żołądka. Jednak jego zaletą jest to, że na długo pozostawia poczucie sytości.

W ryżu jaśminowym bezglutenowym znajdują się witaminy z grupy B, witamina E, potas, cynk, magnez, żelazo oraz fosfor. Właśnie dlatego jego włączenie do diety jest zalecane dla kobiet w ciąży oraz osobom starszym.

Jak ugotować ryż bezglutenowy jaśminowy?

Dobrze ugotowany bezglutenowy ryż jaśminowy powinien być kleisty i miękki. Przy gotowaniu najbardziej liczą się proporcje oraz czas. Na każdą szklankę suchego ryżu jaśminowego bezglutenowego przypadają maksymalnie dwie szklanki wody lub bulionu. Następnie musisz go wsypać do zimnej wody, poczekać aż zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Ostatnim etapem jest gotowanie ryżu pod przykryciem przez dwadzieścia minut. Nie przypalaj ryżu! Najważniejsze jest to, żeby ryż wchłonął cały płyn. Gdy ugotujesz ryż jaśminowy w zbyt dużej ilości wody i będziesz musiał ją odlać, to niestety wyeliminujesz z niego wiele składników odżywczych.

Jakie jest zastosowanie w kuchni ryżu bezglutenowego jaśminowego?

Ryż jaśminowy bezglutenowy jest bardzo uniwersalnym produktem o wielu zastosowaniach. Możesz go traktować jako zamiennik tradycyjnego, białego ryżu. To dobry dodatek do potraw, jak również ich najważniejszy składnik. Ma słodkawy smak, więc będzie bardzo dobrze pasował do wszystkich owoców. Najprostsze połączenie to ryż jaśminowy bezglutenowy z cynamonem i jabłkami. Takie danie z pewnością będzie smakowało zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wspaniale będzie on smakował również z truskawkami lub z mlekiem kokosowym.

Ryż jaśminowy bezglutenowy może być również bardzo dobrym dodatkiem do potraw wywodzących jest z kuchni azjatyckiej. Jednak nie jest to odpowiednia propozycja do sushi. Do tego dania o wiele lepsze będą specjalne krótkoziarniste gatunki wywodzące się z Japonii. Ryż jaśminowy bezglutenowy możesz za to smażyć. W takiej wersji będzie bardzo dobrze smakował na przykład w połączeniu z szalotką, jajkiem, ananasem, kurczakiem, orzechami nerkowca, sosem sojowym i ostrygowym.

Jeżeli jesteś wegetarianinem, to w tym daniu możesz wymienić mięso na tofu. Możesz tę propozycję potraktować jako bazę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do ryżu bezglutenowego jaśminowego na przykład: marchewkę, groszek, grzyby shiitake lub kukurydzę.

ryż jaśminowy bezglutenowy

Ryż jaśminowy – czy zawiera gluten?

Gluten to białko naturalnie występujące w zbożu. Dzięki temu, dany produkt jest kleisty. Wypieki z mąki zawierającej gluten są pulchne i miękkie. Jednak osoby, które cierpią na celiakię lub mają nietolerancję glutenu, nie mogą ich jeść. Gluten przyczynia się do niszczenia kosmków jelitowych i hamuje wchłanianie składników odżywczych. Osoby z nietolerancją glutenu, które nie przestrzegają właściwej diety, są osłabione.

Gluten występuje we wszystkich produktach pszennych, orkiszowych, jęczmiennych oraz żytnich. Natomiast nie ma go w komosie ryżowej, amarantusie, gryce, czy ryżu. Ze względu na to, że ryż jaśminowy jest produktem naturalnie bezglutenowym, to teoretycznie mogą go spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Jednak niestety nie każdy ryż jaśminowy jest dla nich bezpieczny. W procesie produkcji może się on dostać do ryżu jaśminowego. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie bezglutenowego ryżu jaśminowego oznaczonego symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że jest on przebadany na obecność tego alergenu. Warto wiedzieć, że nie każdy ryż bezglutenowy jaśminowy jest jednocześnie ekologiczny.

Czy wiesz, że…

… oryza sativa, powszechnie znany jako ryż azjatycki, jest rodzajem ryżu hodowlanego, którego odmiany są najbardziej rozpowszechnione na całym świecie. Charakterystyczną cechą korzeni ryżu siewnego jest obecność w nich miękiszu powietrznego (aerenchyma), z dużymi przestworami międzykomórkowymi, wypełnionymi powietrzem. Aerenchyma występuje u roślin podwodnych (ryż uprawiany jest na terenach zalewanych przez wodę), zwiększając ich wyporność i ułatwiając unoszenie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium