Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Bezglutenowe orzechy nerkowca
Ten rodzaj orzechów wyróżnia się subtelnym, lekko słodkim smakiem. Nerkowce to owoce nerkowca zachodniego. Inna jego nazwa to nanercz zachodni - Anacardium occidentale L.). To gatunek drzewa z rodziny nanerczowatych. Ciekawostką jest to, że jego kuzynem jest mango. Drzewa nerkowca występują na terenach tropikalnych Ameryki Północnej, w szczególności w Brazylii. Orzechy swoim specyficznym kształtem przypominają nerkę. Właśnie stąd wzięła się ich nazwa.
Uprawia się je również w Indiach, Wietnamie oraz Afryce Środkowej. Brazylijska odmiana nerkowców ma większy rozmiar. Wyróżnia się też słodszym smakiem. Natomiast nerkowce pochodzące z upraw indyjskich są mniejsze i charakteryzują się większą chrupkością. Jednak mniejszą słodkością.
Jaki wpływ na zdrowie mogą mieć orzechy nerkowca bezglutenowe?
Orzechy nerkowca bezglutenowe zawierają w sobie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one również wysoką zawartość potasu i magnezu. Znajduje się w nich również witamina K. Wszystkie te witaminy i substancje mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego.
Orzechy nerkowca są polecane dla osób, które łatwo i szybko się denerwują. Zawierają witaminy z grupy C, w szczególności niacynę (1,062 mg/100 g). Ta substancja może mieć pozytywny wpływ nie tylko na nerwy, ale również na koncentrację i na pamięć. W łatwiejszym znoszeniu stresujących sytuacji mogą również pomóc występujące w orzechach nerkowca bezglutenowych potas oraz magnez.
Na co uważać, wybierając orzechy nerkowca bezglutenowe?
Nigdy nie spożywaj nerkowców, które mają spleśniały lub zatęchły smak. W nich mogą występować pleśnie zwane aflatoksynami. Mogą być one przyczyną wielu dolegliwości związanych z układem pokarmowym. O wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem jest kupowanie orzechów nerkowca bezglutenowych w paczkach. Te na wagę, nie wiadomo od jakiego czasu leżą w sklepie. Opakowanie tych orzechów skutecznie chroni je przed powietrzem, światłem i wilgocią. Tym samym bardzo dobrze hamuje niekorzystny dla nich proces utleniania.
Czy orzechy nerkowca można jeść na diecie odchudzającej?
Nerkowce bezglutenowe nie są najbardziej kalorycznymi orzechami na świecie. 100 g dostarcza 553 kcal. To na tyle mało, że w ograniczonych ilościach mogą po nie sięgać nawet osoby na diecie odchudzającej. Wystarczy garść orzechów w ciągu dnia, aby zmniejszyć uczucie głodu i chęć podjadania. Jedzenie orzechów bardzo pozytywnie może wpływać na poziom serotoniny. Jest ona odpowiedzialna zarówno za odpowiedni apetyt, jak i za poprawę samopoczucia psychicznego. Występujące w orzechach nerkowca bezglutenowych nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być pomocne w pozbyciu się zbędnych kilogramów.
Orzechy nerkowca bezglutenowe występują w diecie dr. Ornisha. Obecnych jest w niej bardzo wiele węglowodanów. Najważniejsze w tej diecie są produkty roślinne. Nerkowce są obecne w drugiej kategorii produktów spożywczych (zgodnie z podziałem dr. Ornisha). Według niego są to zdrowe produkty roślinne, ale zawierające większe ilości tłuszczów.
Orzechy nerkowca a włosy i paznokcie
Orzechy nerkowca bezglutenowe są cennym źródłem selenu i cynku. Obie te substancje mogą mieć bardzo pozytywny wpływ na kondycję Twoich włosów i paznokci. Orzechy nerkowca bezglutenowe są dobrym wyborem dla osób, które mają osłabione lub przetłuszczające się włosy. Cynk ma zdolność do pochłaniania nadmiernych ilości sebum oraz do zmniejszania wypadania włosów.
Jak możesz wykorzystać orzechy nerkowca bezglutenowe w kuchni?
Orzechy nerkowca bezglutenowe są odpowiednie do jedzenia w wersji prażonej, solonej, a nawet z dodatkiem czekolady. Mają charakterystyczny delikatny, ale jednak trochę słodki smak. Właśnie dlatego często wykorzystuje się je jako podstawę do deserów. Możesz je równie dobrze dodawać do sałatek. W kuchni indyjskiej są składnikiem curry w bardzo różnych wariantach.
Nerkowce są również bardzo dobrym wyborem do zrobienia domowego masła orzechowego. Ma ono o wiele więcej właściwości prozdrowotnych niż masło z orzechów arachidowych. Wynika to z bardziej korzystnego stosunku kwasów omega-3 do omega-6. Orzechy nerkowca bezglutenowe mają w swoim składzie bardzo duże ilości żelaza, magnezu i cynku.
Czy orzechy nerkowca są z natury bezglutenowe?
Tak, naturalnie są bez glutenu. Jednak w procesie produkcji te orzechy mogą być nim zanieczyszczone. Właśnie dlatego, warto kupować wyłącznie produkty, które zostały przebadane na zawartość glutenu i są bezpieczne dla osób z celiakią i osób z nietolerancją na gluten. Szeroki wybór tego rodzaju orzechów i bakalii znajdziesz w naszym Biosklepie.
Czy wiesz, że …
… z orzechów nerkowca produkowany jest likier. Skorupki orzechów nerkowca zawierają w sobie toksyczny olejek parzący skórę. Dzieje się tak wówczas gdy obiera się je bez wcześniejszego uprażenia.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.