Producenci
Statystyki
Produktów:
3783
Nowości:
157
Promocje:
34

Miód Łąkowy BIO 1 kg Eko Barć

Miód Łąkowy BIO 1 kg Eko Barć
  • nowość
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 58,00 zł 58.00
quantity szt.
Zyskujesz 58 pkt [?]

Opis

Miód Łąkowy BIO 1 kg Eko Barć

Skład:
miód gryczany*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Eko-Barć jest pierwszą pasieką w Polsce wytwarzającą produkty pszczele zgodnie z kryteriami stowarzyszenia EKOLAND, zrzeszającego producentów żywności ekologicznej, bez chemii, w zgodzie z naturą. Jakość produktów jest pod stałą kontrolą niezależnych inspektorów. Eko-Barć jest rodzinną pasieką, posiadającą wielopokoleniową tradycję pszczelarską. Usytuowana jest w Borach Tucholskich na obszarze projektowanego rezerwatu biosfery o znaczeniu międzynarodowym. Naszą wizytówką jest piękna i nieskażona przyroda. Miody z pasieki Eko-Barć nie są pasteryzowane i są niestabilizowane chemicznie. 

Miód łąkowy - łąka w słoiczku
kiedy: maj - sierpień
kolor: letnie słońce
zapach: kwiatów łąki
konsystencja: średnioziarnista
smak: delikatny i smaczny

Miód żywy, aktywny biologicznie, tłoczony na zimno. Pakowany ręcznie. Nie podgrzewany. 
Szybko krystalizuje. Prawdziwy smak miodu.


Praktyczne porady z pasieki Eko Barć:
* Kupuj miód skrystalizowany, prawdziwy miód w formie lejącej jest bardzo krótko;
* Nie podgrzewaj miodu do temperatury powyżej 40 stopni;
* Najlepiej spożywaj miód rozpuszczając go w zimnej wodzie wieczorem, a pij letni roztwór rano;
* Nie używaj do kontaktu z miodem metalowych łyżek itp.;
* Trzymaj miód w temperaturze najlepiej 14 stopni, bez dostępu światła i wilgoci; słoik musi być szczelnie zakręcony;
* Powyżej 20 stopni wierzchnie warstwy miodu mogą ulec rekrystalizacji: wytrąci się osocze, czyli fruktoza (najczęściej przy miodach ciemnych, np. gryczany);
* Miód bardzo długo lejący mógł zostać silnie podgrzany, może być podejrzany o sfałszowanie (sacharoza opóźnia krystalizację);
* Krystalizacja miodu musi być jednolita;
* Miód nie może występować w formie ciągliwej masy.

O pasiece Eko Barć:
Pasieka Eko Barć powstała w 1954 roku. Należy do rodziny Patalas Ojciec i Synowie.
Są pierwszymi pszczelarzami w Polsce, którzy uwierzyli w możliwości prowadzenia pasieki metodami ekologicznymi. 
W 1954 roku ojciec Patalas dostał pierwsze ule z pszczołami. I tu zaczyna się wielopokoleniowa historia pasieki.
Eko Barć jako pierwsza w Polsce uzyskała ATEST EKOLOGICZNY STOWARZYSZENIA EKOLAND zrzeszającego producentów żywności ekologicznej. 
Produkcja ta opiera się wyłącznie na naturalnych metodach gospodarowania w pasiece, czyli nie stosowania środków chemicznych.
Jakość produktów jest pod stałą kontrolą jednostek nadzorujących AGROBIOTEST.

Ekologiczna pasieka Eko Barć położona jest w Borach Człuchowskich (zachodnia część Borów Tucholskich), dokładniej to osada Biernatka, położona w urokliwym zakątku Polski, o największej lesistości w kraju.
Wizytówką jest piękna i nieskażona przyroda.

Kraj pochodzenia: Polska (Bory Tucholskie)
Certyfikaty: BIO, Agro BIO Test

Bio  AgroBIOTest


Ciekawostki z Eko-Barci
Czy wiesz że...
- nasze miody są biologicznie aktywne, tłoczone na zimno, pakowane ręcznie, niepodgrzewane, szybko krystalizują
- nasze miody nie podlegają standaryzacji, czyli nie są ujednolicane. Często miody z jednej pasieki mogą różnić się smakiem i barwą
- W temperaturze powyżej 20 °C nasze miody mogą ulec rekrystalizacji, co nie jest wadą. Bioróżnorodność roślin powoduje, że miód ekologiczny może się rozwarstwić (różny skład chemiczny miodu, czyli stosunek fruktozy do glukozy warunkuje jego zachowanie w słoiku).
- pszczoła, żeby stworzyć miód, pobiera z kwiatów nektar. Następnie poprzez potrącanie pylników, pyłek spada na futerko pszczoły i dostaje się do nektaru, który pszczoła przenosi do ula. Pszczoła przynosi do ula 30 -40 mg nektaru, w którym jest ok 50 % wody. W ulu pszczoły dodają enzymy, kwasy organiczne, odparowują i magazynują jako miód
- pszczoła lecąc po nektar czy pyłek zabiera ze sobą jedzenie, ok. 10 mg miodu
- pszczoły porozumiewają się za pomocą tańca. Tańce pszczół to regularni1e powtarzające się ruchy informujące inne robotnice o wystąpieniu określonego zjawiska, np. o obecności pożytku i jego położeniu względem ula. Możemy wyróżnić taniec okrągły – kiedy źródło pożytku jest w małej odległości od ula czy też taniec wywijany – gdy odległość jest większa niż 100 m.
- w jednym sezonie przeciętnie rodzina pszczela „produkuje” około 100 kg miodu. Przy czym pszczelarz zbiera tylko 10 kg, gdyż aż 90 kg jest potrzebne na wyżywienia i przezimowania pszczelej rodziny
- w jednej pszczelej rodzinie jest około 40 – 50 tysięcy robotnic (zimą jest ich ok. 10 tysięcy)
- żeby zebrać pół kilograma miodu cała pszczela rodzina pokonuje drogę odpowiadającą dwukrotnemu okrążeniu ziemi
- żeby wytworzyć kilogram miodu, pszczoła musi przysiąść na kwiatach około ... cztery miliony razy
- pszczoły miodne zapylają 80% roślin pożytkowych
- pszczoła jest jedynym owadem na świecie, który wytwarza pokarm dla człowieka
- jedna pszczoła produkuje w ciągu swego życia jedną łyżeczkę miodu
- mała łyżeczka miodu zawiera około 40 kalorii
- średni czas życia pszczoły miodnej to ok. 35-40 dni, natomiast pszczoły zimowej nawet do 9 miesięcy
- średnio pszczoła zbiera nektar przez 15 dni
- pszczoła lata z prędkością ok. 20 km na godzinę

Parametry

Wegetariańskie Tak
Wegańskie Nie
Naturalnie bezglutenowe Tak
Bez glutenu z certyfikatem Nie
Bez laktozy Tak
Bez jaj Tak
Bez cukru Tak
Bez drożdży Tak

Opinie o produkcie (0)

 

 

 

 

 

 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Po zapisaniu się otrzymasz od nas 500 punktów z programu lojalnościowego (dla zalogowanych klientów).
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl