Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Amarantus bez glutenu

Amarantus bezglutenowy to inaczej szkarłat. Jednocześnie jest to jeden z najstarszych gatunków zboża i jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Amarantus bezglutenowy był stosowany przez rdzennych mieszkańców Północnej Ameryki. Było to jeszcze zanim na ich kontynent dopłynął Krzysztof Kolumb. Już ponad cztery tysiące lat temu amarantus bezglutenowy uprawiali Majowie. Tak, jak my dzisiaj, wykorzystywali go do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Razem w wyprawą Kolumba nasiona amarantusa bezglutenowego dotarły do Europy. Jednak przez wiele lat nikt nie doceniał tej niepozornej rośliny. Była wykorzystywana w postaci ozdoby do ogródków. W końcu prawie całkowicie o niej zapomniano.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Dzieje amarantusa bezglutenowego

Amarantus bezglutenowy został na nowo odkryty dopiero w XXI wieku. Wtedy ludzkość doszła do wniosku, że wykazuje on bardzo wiele właściwości dobroczynnych. Pod względem wartości odżywczych jest on o wiele korzystniejszy dla ludzkiego organizmu niż pszenica, jęczmień i żyto. W dodatku, nie zawiera glutenu, co jest szczególnie ważne dla osób chorujących na nietolerancję tego składnika lub celiakię.

Jak dzisiaj uprawia się amarantus bezglutenowy?

Obecnie amarantus bezglutenowy jest uprawiany przede wszystkim na polach w różnych częściach świata. Najwięcej upraw tej rośliny możesz spotkać w Ameryce Północnej i Południowej, Azji Południowo-Wschodniej (Indie, Nepal, Himalaje, Cejlon) oraz w Afryce (Nigeria, Mozambik, Uganda). W Polce amarantus bezglutenowy jest uprawiany przede wszystkim na Lubelszczyźnie. To właśnie tutaj znajduje się ponad dziewięćdziesiąt procent wszystkich upraw. Zgodnie z klasyfikacją botaniczną amarantus nie jest zbożem. Właśnie dlatego zalicza się go do tak zwanych pseudozbóż.

Zdecydowana większość z sześćdziesięciu gatunków amarantusa bezglutenowego to chwasty. Mają niejadalne nasiona i liście. Dlatego w sklepach możesz znaleźć wyłącznie jego nasiona o jasnobrązowym kolorze. Są większe od maku. Szarłat bezglutenowy może pochłaniać nawet dwa razy więcej dwutlenku węgla niż inne rośliny. Masowa uprawa może być bardzo korzystnym zjawiskiem, jeżeli chodzi o przeciwdziałanie efektowi cieplarnianemu.

Jakie właściwości dobroczynne może mieć amarantus bezglutenowy?

Nasiona amarantusa bezglutenowego prezentują się naprawdę niepozornie. Jednak znajduje się w nich naprawdę wyjątkowo dużo witamin i aminokwasów. To również źródło bardzo dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm białka. Plusem tego pseudozboża, jest fakt, że nie zawiera glutenu. Jednak przez zakupem amarantusa pamiętaj, aby bardzo dokładnie przeczytać jego skład. Nie każdy produkt, który jest reklamowany jako bezglutenowy, rzeczywiście nie zawiera tego alergenu. Dlatego dla własnego bezpieczeństwa poszukaj produktów oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa i posiadających stosowane certyfikaty na obecność tego alergenu.

Postawy z dodatkiem amarantusa bezglutenowego są odpowiednim rozwiązaniem dla dzieci, wegetarian, dla sportowców oraz dla osób w okresie rekonwalescencji. Dzięki temu, że zawiera on bardzo wiele witamin i minerałów, to może być pomocny w szybszym powrocie do pełni sił.

Dania z dodatkiem amarantusa bezglutenowego mogą być korzystne również dla osób, które powinny kontrolować poziom cukru we krwi. Amarantus bezglutenowy ma niski indeks glikemiczny i zawiera cukry złożone. Oznacza to, że jego zjedzenie nie przyczynia się do gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi. Nasiona amarantusa bezglutenowego mogą być również pomocne w odchudzaniu. Potrawy z dodatkiem amarantusa są pożywne, sycące i niskokaloryczne. W tym produkcie spożywczym znajduje się również całkiem spore ilości białka. Ten składnik może mieć pozytywne działanie na procesy trawienne oraz na przemianę materii. Jego regularne spożywanie może się również przyczyniać do wspierania funkcjonowania jelit.

Co jeszcze zawiera w składzie amarantus bezglutenowy?

Amarantus bezglutenowy jest to doskonałe źródło wapnia, magnezu oraz witamin z grupy B. Dlatego to pseudozboże bezglutenowe jest polecane osobom, które są narażone na silny stres, przemęczone, narzekają na problemy z pamięcią lub koncentracją. Amarantus bezglutenowy to dobry dodatek do posiłku również dla dzieci w wieku szkolnym, które intensywnie przyswajają wiedzę.

Amarantus bezglutenowy to produkt spożywczy, który jest odpowiedni również dla kobiet w ciąży i planujących potomstwo. Wszystko za sprawą dużych ilości kwasu foliowego. Może on korzystnie wpływać na rozwój płodu oraz na utrzymanie ciąży. W amarantusie bezglutenowym znajduje się też skwalen. To substancja wykazująca silne właściwości przeciwutleniające. Jego spożywanie może być pomocne w walce z wolnymi rodnikami i procesami przedwczesnego starzenia się organizmu.

Czy wiesz, że…

Amarantus stosowany jest także w przemyśle kosmetycznym – wyciąg z jego nasion dodawany jest do kremów i balsamów. Kosmetyki te poprawiają wygląd skóry – regenerują ją i ujędrniają, spowalniają też procesy starzenia.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium