Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO nabiał owczy

Owczy nabiał ma biały kolor o lekko żółtawym zabarwieniu lub jest porcelanowo biały. Charakteryzuje się lekko słodkim, orzechowym smakiem. W owczym nabiale znajduje się wiele wartościowych dla zdrowia składników. Naturalnie zawiera laktozę.

Owczy nabiał zdążył już zebrać całkiem spore grono zwolenników. Tym, co odstrasza większość osób jest niestety jego bardzo wysoka cena. Jednak w porównaniu z mlekiem od krowy, owczy nabiał zawiera o wiele więcej witamin i składników mineralnych. Najważniejsze białko, które znajduje się w owczym nabiale to kazeina.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Czym jest mleko i nabiał owczy?

Mleko owcze otrzymuje się od owiec typu mlecznego lub ogólnoużytkowego. Zarówno produkty z mleka owczego, czyli nabiał, jak i samo mleko, jest coraz łatwiej dostępne w supermarketach. Ser owczy zaczyna się od 10 złotych, a mleko od 15 złotych. Jednak za taką jakość warto dopłacić. Szczególnie, jeżeli chodzi o produkty ekologiczne.

Najwięcej nabiału owczego już od bardzo wielu lat wyrabia się w Tatrach i na Podhalu. Owce są dojone w czasie letnich wypasów. Trwają one od maja do końca września. W Polsce wytwarza się wiele rodzajów serów z mleka owczego.

Pierwszym z nich jest bundz. To delikatny, kremowy, słodki ser. Na pewno przypadnie Ci on do gustu, jeżeli lubisz łagodne smaki. Nadaje się do potrojenia w plastry. Możesz nim również smarować kanapki, jak tradycyjnym twarogiem.

Drugi rodzaj to bryndza. Jest miękka. Z jednej strony jest słodka, a z drugiej ostra. Dlatego doskonale nadaje się na kanapki. Gospodynie na Podhalu również często robią z niej farsz do pierogów lub bryndzowe kluski.

Natomiast oscypek to twardy, wędzony ser wytwarzany z mleka owczego. Charakteryzuje się wrzecionowatym kształtem. Produkuje się go wyłącznie od maja do września. Górale często sprzedają go aż do końca października. Idealna waga tego sera owczego to od 600 do 800 gramów. Preferowana wysokość oscypka to od 17 do 23 centymetrów.

Korbacz, czyli kolejny rodzaj nabiału owczego, to przekąska i przystawka. Często dodaje się go również do sałatek. Występuje w postaci warkocza.

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się również serwatka z mleka owczego. To produkt uboczny powstający przy procesie wytwarzania serów. Serwatkę wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, w technologii żywności. To dobry wybór dla sportowców lub osób, które są po prostu aktywne fizycznie. Serwatka jest bardzo lubianym produktem wśród górali karpackich.

Jakie wartości odżywcze posiada owczy nabiał?

Wartości odżywcze mleka owczego w 100 g produktu wyglądają następująco: wartość energetyczna 107 kcal, tłuszcz 7 g, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 4,6 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,3 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,7 g, węglowodany 5 g, czy białko 6 g.

Nabiał owczy jest produktem o wyższej wartości kalorycznej niż mleko pochodzące od pozostałych ssaków. W porównaniu z krowim mlekiem to owcze ma znacznie więcej tak zwanej suchej masy i dlatego dostarcza naprawdę dużo energii. Stężenie białka w owczym nabiale jest prawie sześć razy większe niż w tym pochodzącym od człowieka.

owca

Składniki mineralne i witaminy w owczym nabiale

Spożywanie owczego nabiału może się przyczyniać do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystko za sprawą znajdujących się w nim witamin i minerałów. Owczy nabiał to cenne źródło: sodu (44 mg), potasu (137 mg), wapnia (193 mg), żelaza (0,1 mg), magnezu (18 mg), witaminy A (147 IU), kwasu askorbinowego (4,2 mg), fosforu (158 mg), witaminy B1 (0,065 mg), witaminy B2 (0,355 mg), witaminy B3 (0,417 mg), witaminy B5 (0,407 mg), witaminy B6 (0,1 mg), witaminy B12 (0,7 µg).

Czy nabiał owczy może być korzystny dla zdrowia?

Dużą zaletą nabiału owczego jest naprawdę wysoka zawartość wapnia, który jest łatwo przyswajalny. Nabiał owczy obfituje również witaminę D, która może się przyczyniać do większego wchłaniania wapnia przez organizm.

Mleko owcze jest nawet cztero- lub sześciokrotnie bogatsze w aminokwasy egzogenne niż mleko kobiece. Tłuszcz w nabiale owczym wzbogacony jest bioaktywnymi substancjami, takimi jak: koenzym Q10, CLA, witaminy A i D, α-tokoferol, fosfolipidy.

Nabiał owczy charakteryzuje się również walorami dietetycznymi. Może wspierać prawidłowy metabolizm oraz korzystnie wpływać na samopoczucie psychiczne. Znajdująca się w nim witamina C może wspomagać usuwanie z organizmu jonów metali ciężkich. Natomiast witaminy z grupy B, biorą udział w procesach przemiany materii.

Jeżeli szukasz dobrej jakości nabiału owczego, to sięgnij po ten ekologiczny. Zawierają certyfikowane składniki i mają bardzo proste składy. Zazwyczaj w serach poza mlekiem owczym jest wyłącznie sól morska, podpuszczka mikrobiologiczna. Zwierzęta są szczęśliwe. Pasą się na czystych łąkach i dają naprawdę pyszne mleko.

Czy wiesz, że…

… na jeden oscypek potrzeba ok. 7 litrów mleka. Do wyrobu oryginalnego oscypka stosuje się mleko owcze, które pochodzi od owiec rasy POG (Polska Owca Górska), dopuszcza się również użycie mleka krowiego (max. 40%), ale tylko takiego, które pochodzi od krów rasy „Polska Krowa Czerwona”.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium