Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Olej MCT z Kokosa BIO 250 ml Batom
Olej MCT z Kokosa BIO 250 ml Batom

41,44 zł

Cena regularna:

48,19 zł

Najniższa cena: 36,95 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Oleje

Olej ekologiczny to doskonała alternatywa dla rafinowanych tłuszczów o wysokim poziomie przetworzenia. Dostarcza wielu cennych witamin i minerałów oraz jest wartościowym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej ekologiczny ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup oraz potraw typowych dla kuchni polskiej i zagranicznej. Oleje ekologiczne mogą być także podawane z samym pieczywem. Stanowią również ważny dodatek do różnego rodzaju wypieków.

Oliwy i Oleje ekologiczne

Olej Konopny Tłoczony na Zimno BIO 250 ml Batom

Olej Konopny Tłoczony na Zimno BIO 250 ml Batom
Olej Konopny Tłoczony na Zimno BIO 250 ml Batom

Olej konopny znany jest i używany w polskiej kuchni od dawna jako dodatek do kasz, ziemniaków , sałatek, surówek, gotowanych warzyw.

Składniki:
100% ekologiczny olej z konopi tłoczony na zimno.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

30,26 zł

szt.

Olej MCT Sproszkowany BIO 100 g Batom

Olej MCT Sproszkowany BIO 100 g Batom
Olej MCT Sproszkowany BIO 100 g Batom

Uzupełnia codzienną dietę w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (kwas kaprynowy i kaprylowy), Neutralny w smaku, rozpuszczalny w zimnej wodzie. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Może być stosowany jako dodatek do kawy, koktajli, napojów proteinowych. Polecany w diecie ketogenicznej oraz dla osób aktywnych fizycznie.
Zawartość średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych:
kwas kaprylowy - 350 mg/g
kwas kaprynowy - 245 mg/g

Składniki:
sproszkowany olej MCT* 100% (trójglicerydy średniołańcuchowe* 70 %, błonnik akacjowy* 30 %).
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

29,27 zł

Olej MCT z Kokosa BIO 250 ml Batom

Olej MCT z Kokosa BIO 250 ml Batom
Olej MCT z Kokosa BIO 250 ml Batom

Olej MCT z Kokosa BIO 250 ml Batom

Opis:
Olej MCT to znakomite uzupełnienie codziennej diety w kwas kaprylowy oraz kwas kaprynowy. Kompozycja średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych: kwas kaprylowy: 60 %, kwas kaprynowy: 40 %
Obydwa te kwasy zaliczane są do tzw. średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (z angielskiego medium chain triglycerides - MCT). Znajduje zastosowanie do: napoi, sałatek, shake czy smoothie. Polecany w diecie ketogenicznej oraz dla osób aktywnych fizycznie. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Składniki:
ekologiczny olej MCT z oleju kokosowego (Cocos nucifera)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

41,44 zł

Cena regularna: 48,19 zł

Najniższa cena: 36,95 zł
szt.
  • promocja

Olej MCT z Kokosa BIO 500 ml Batom

Olej MCT z Kokosa BIO 500 ml Batom
Olej MCT z Kokosa BIO 500 ml Batom

Olej MCT z Kokosa BIO 500 ml Batom

Opis:
Olej MCT to znakomite uzupełnienie codziennej diety w kwas kaprylowy oraz kwas kaprynowy. Kompozycja średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych: kwas kaprylowy: 60 %, kwas kaprynowy: 40 %
Obydwa te kwasy zaliczane są do tzw. średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (z angielskiego medium chain triglycerides - MCT). Znajduje zastosowanie do: napoi, sałatek, shake czy smoothie. Polecany w diecie ketogenicznej oraz dla osób aktywnych fizycznie. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Składniki:
ekologiczny olej MCT z oleju kokosowego (Cocos nucifera)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

82,56 zł

szt.

Olej z Awokado Tłoczony na Zimno Keto BIO 250 ml Batom

Olej z Awokado Tłoczony na Zimno Keto BIO 250 ml Batom
Olej z Awokado Tłoczony na Zimno Keto BIO 250 ml Batom

Olej został wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych, najwyższej jakości surowca pochodzącego z certyfikowanych upraw ekologicznych. Olej jest otrzymywany z miąższu dojrzałych owoców awokado metodą tłoczenia na zimno, dzięki temu olej zachował wszystkie cenne właściwości owocu, z którego powstał. Olej z awokado jest źródłem kwasów wielonienasyconych (NNKT). Olej ten ma delikatny smak, zapach oraz piękny zielonkawy kolor.

Składniki:
ekologiczny olej z awokado tłoczony na zimno.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

31,76 zł

szt.

Olej z Czarnuszki Tłoczony na Zimno BIO 250 ml Batom

Olej z Czarnuszki Tłoczony na Zimno BIO 250 ml Batom
Olej z Czarnuszki Tłoczony na Zimno BIO 250 ml Batom

Składniki:
100% ekologiczny olej z czarnuszki tłoczony na zimno.

Opis:
Olej z pierwszego tłoczenia z nasion czarnuszki (Nigella sativa), nierafinowany.
Przeznaczony do stosowania wyłącznie na zimno (po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości) jako dodatek do sałatek, surówek, zimnych przekąsek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

48,77 zł

szt.

Olej z Ostropestu Plamistego Virgin BIO 250 ml Batom

Olej z Ostropestu Plamistego Virgin BIO 250 ml Batom
Olej z Ostropestu Plamistego Virgin BIO 250 ml Batom

Olej tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych, wysokiej jakości ziaren ostropestu plamistego (Silybum marianum). W Polsce ostropest uprawiany jest m.in. na Lubelszczyźnie, Kujawach i Wielkopolsce.
Cechuje go typowy dla nasion ostropestu delikatny zapach i smak oraz jasnosłomkowy kolor.
Olej należy stosować wyłącznie na zimno, ponieważ po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości. Idealny dodatek do smoothie, sałatek, zup chłodników, sosów, dipów, past.

Składniki:
olej z nasion ostropestu* (100%).
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

28,64 zł

szt.

Jak powstaje olej ekologiczny?

Olej BIO jest wytwarzany zgodnie ze ściśle określonymi procedurami. Materiał do jego produkcji pochodzi z certyfikowanych upraw, na których nie stosuje się nawozów sztucznych oraz chemicznych środków ochrony roślin.  Proces tłoczenia odbywa się w specjalnych prasach w temperaturze, która nie przekracza 40-50 stopni. Dzięki temu można zachować wszystkie bioaktywne właściwości nasion. W procesie produkcji odbywa się jednokrotne tłoczenie. Olej ekologiczny nie jest poddawany chemicznemu oczyszczaniu oraz obróbce w wysokiej temperaturze. Dzięki temu zachowuje pełnię wartościowych składników. Pozwala to także utrzymać naturalną konfigurację kwasów tłuszczowych.

Oleje ekologiczne są tłoczone na bieżąco, w krótkich seriach pozwalających pokryć aktualne zapotrzebowanie. Wynika to z faktu, że w procesie produkcji nie są używane konserwanty wydłużające przydatność do spożycia. Olej BIO jest rozlewany do butelek z ciemnego szkła, które chroni przed promieniami UV. Wyjątkiem jest olej kokosowy, który jest umieszczany w słoikach.

Oleje ekologiczne – najpopularniejsze rodzaje i ich właściwości

W kategorii olejów ekologicznych dostępna jest szeroka gama produktów. Wśród najczęściej wybieranych warto wymienić:

  • Olej kokosowy - jest wartościowym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, witamin E, B2, B6, C i K, kwasu foliowego i średniołańcuchowych trójglicerydów. Charakteryzuje się działaniem przeciwgrzybicznym i antybakteryjnym. Jest powszechnie stosowany przy infekcjach jamy ustnej oraz w leczeniu opryszczki. Łagodzi objawy chorób neurologicznych. Wspomaga regulację poziomu cholesterolu i ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce.

  • Olej lniany - to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. Dostarcza do organizmu witaminę A, C, E, a także wiele ważnych minerałów jak magnez, fosfor, miedź, cynk i wapń. Ekologiczny olej lniany wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne. Przyspiesza gojenie się ran i odleżyn. Poprawia pracę serca i układu krwionośnego. Wspomaga regulację ciśnienia i pomoże obniżyć poziom cholesterolu. Zwiększa tempo przemian metabolicznych, pobudza perystaltykę jelit i daje poczucie sytości.

  • Olej z pestek dyni - charakteryzuje się właściwościami przeciwwirusowymi i przeciwgrzybiczymi. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne do wytwarzania witaminy D. Olej ekologiczny z pestek dyni dostarcza organizmowi cynk, który ma pozytywny wpływ na cerę, włosy i paznokcie. Ponadto zawiera mangan, selen, wapń, żelazo, sód i potas.

  • Olej rzepakowy - zawiera idealne proporcje kwasów omega-6 do omega-3. Jest bogaty w fitosterole (antyoksydanty) oraz witaminę A, D, E i K. Dzięki dużej zawartości tokoferoli może zapobiec powstawaniu zakrzepów. Może poprawić wydolność mięśni i chroni wzrok. Ekologiczny olej rzepakowy wspomaga pracę mózgu, dzięki czemu jest przydatny przy zaburzeniach pamięci i chorobie Alzheimera. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy, poprawia krążenie krwi.

  • Olej słonecznikowy - dostarcza do organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę, E, A, D i B, a także wartościowe minerały, jak cynk, żelazo, fosfor, wapń i potas. Wspomoże obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz wzmocnić układ krążenia. Ekologiczny olej słonecznikowy wspomaga odporność organizmu, łagodzi objawy astmy i stymuluje pracę mózgu. Dodatkowo wykazuje działanie detoksykujące, zapobiegając infekcjom gardła i zatok.

  • Olej z wiesiołka - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Jest wartościowym źródłem fitosteroli, enzymów, białka, witaminy E oraz cennych minerałów, jak wapń, selen, cynk i magnez. Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego pomaga w stabilizacji poziomu cholesterolu we krwi. Olej z wiesiołka ma pozytywny wpływ na cerę, zmniejsza wydzielanie łoju, a tym samym liczbę zaskórniaków. Stosowany u dzieci pomaga w walce z infekcjami i wzmacnia układ odpornościowy.

  • Ekologiczna oliwę z oliwek - jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu, cynku, witamin A, D, E, K oraz B i C. Zawartość kwasu oleinowego łagodzi stany zapalne i alergie. Oliwa z oliwek pomaga zapobiegać chorobom serca i miażdżycy. Wspomoże przy redukcji ciśnienia krwi i może działać przeciwzakrzepowo, dzięki czemu zmniejsza ryzyko udaru.

 olej ekologiczny

Zastosowanie olejów ekologicznych

Oleje ekologiczne typu virgin (tłoczone na zimno) doskonale nadają się do spożywania na zimno. W tej formie zachowują smak i aromat rośliny, z której zostały wyprodukowane. Olej ekologiczny sprawdzi się jako baza do dresingów, pesto, sosów oraz sałatek. Idealnie smakuje w połączeniu z grzankami. Wzbogaca smak pieczywa i może z powodzeniem zastępować masło lub margarynę. Olej z pestek dyni jest dodawany do ciast i lodów. Olej lniany jest używany do przygotowania tapenady, czyli pasty z oliwek podawanej do ryb i chleba. Oleje ekologiczne wykorzystuje się również do przygotowania pasty twarogowej oraz hummusu. Ponadto znajdują szerokie zastosowanie w kosmetyce. Doskonale sprawdzają się w formie balsamu do ciała, który ma działanie nawilżające i ujędrniające. Olej kokosowy jest powszechnie stosowany podczas zabiegów odżywiających włosy.

Oleje BIO to szeroka gama produktów charakteryzująca się nie tylko zróżnicowaniem smaku i aromatu, ale także właściwościami zdrowotnymi. Dzięki nim można wzbogacić smak i aromat wielu potraw. Jednocześnie mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i pomagają zapobiegać wielu chorobom.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium